fasolowej zupy. Musiałam zatem sprostać wyzwaniu i przygotować na obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam
Zapiski Młodej Żonybyłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz:włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć
Matka Żywicielkasłono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule(...)wodę w czajniku, umyte i ponacinane pomidory umieszczamy w dość głębokim garnku i zalewamy je wrzątkiem, po ok.5 minutach wylewamy je na durszlak i chwilę hartujemy zimną wodą, gdy lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy
Symfonia Smakówdługiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki(...)laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem
Z miłości do słodkościrazem wlewam inną ilość. Zależy czy używam domowego czy kupnego, czy mój kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna. składniki1 cebulagarść suszonych grzybów350 g ziemniaków50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku)2-3 ząbki czosnkumajeranek wg uznania1 l bulionuzakwas na żurek - ilość zależy(...)miękkie. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż żurek lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno - mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta. Smacznego
Stare Garyprzetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Podawać posypane parmezanem z dodatkiem cukiniowych chipsów. Smacznego
Stare Garybulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż
NA MOIM TALERZUminut.Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito.Przed podaniem podgrzać, udekorować kleksem śmietany.Smacznego!W tej zupie szalenie podoba mi się jej kolor - wręcz hipnotyzujący. Nieco rozczarowała mnie natomiast konsystencja - mimo przetarcia przez sitko jest lekko grudkowata, co widać na zdjęciu. Smaku to nie ujmuje, ale... Muszę ją zrobić jeszcze raz, koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki :* 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta z makreli * 3 łyżki
Magiczne Życie Martypomysłem na obiad, kolację a nawet śniadanie.Lekko kwaskowata, rozgrzewająca i sycąca.Taka nasza, bo po polsku.Wykorzystam tutaj już gotowy wywar, ugotowany wcześniej z tego przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/wywar-miesny-na-zupe.htmlale, oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę.Na dwa litry przygotuj- 3-4 ziemniaki obrane
Pasje JolkiDNIA: - dolewamy przegotowanej albo innej dobrej do spożycia wody, - całość podgrzewamy (tylko już nie gotować, please!), - doprawiamy bo smak lekko się rozwodnił ;) - dolewamy oliwy, jeśli tłuszczyku za mało, - posypujemy świeżą zieloną pietruszką - i mamy pyszną, sycącą jarzynowo-kaszowo-soczewicową ZUPĘ :)) No to tyle, serdeczne pozdrowienia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować
Gospodyni Miejskapastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode i delikatne, o lekko gorzkawym smaku. Zbieranie erbette wymagało nie lada cierpliwości i umiejętności, trzeba było umieć rozróżniać dobre i złe roślinki. Nie miały bowiem tylko dobrze smakować, ale mieć także korzystny wpływ na zdrowie(...)ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem
Mia Cucina SofietaUpały wciąż trwają, aczkolwiek cześć kraju już ma to szczęście i trwa u nich lekkie ochłodzenie, ale dla tych, którzy narzekają na zbytnie ciepło polecam kolejną wersje chłodnika. Tym razem chłodnik ma kolor zielony, bo użyłam do niego ogórka i awokado jako podstawowych składników oraz jogurtu i zimnej, przefiltrowanej wody. Jako ze mieszkamy na wsi, na końcu rurociągu powiedzmy(...)nasza woda pozostawia wiele do życzenia, dlatego od jakiegoś czasu używam dzbanka filtrującego, dzięki czemu zupy, napoje gotuje teraz bez zanieczyszczeń, osadów i kamienia. Oczywiście, jeśli nie posiadacie go to namawiam do użycia do zupy wody mineralnej niegazowanej, zamiast tej z kranu nawet, jeśli jest przegotowana. Stad moja uwaga, co do użycia wody. A sama zupa jest świetnie orzeźwiająca
Bernika - moj kulinarny pamietnikzupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron(...)laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu
Pyry na Gaz