Jeśli kogoś tą zupą poczęstujecie, to długo będzie zachodził w głowę co w niej jest takiego, co nadaje jej smak lekkiej słodyczy. Z moich gości jeszcze nikt nie zgadł :)I za każdym razem widzę zaskoczenie, kiedy odpowiadam, że to mleczko kokosowe. Bardzo ją lubię :)A przepis podpatrzyłam w jednym z odcinków "Ugotowanych".Czytaj więcej
bistro mamaDoskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataudka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak)* 500 g kapusty białej* 1 marchewka* sól, pieprz, vegeta* pieprz ziołowy* papryka słodka mielona* tymianek* przyprawa do zup w płynie* kminek mielony* 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g)Sposób wykonaniaUdka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli i pieprzu i ugotować(...)marchewkę zmielić, ale osobno.Do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, do średnio rozgrzanego wrzucić mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie
Mix smakuObok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz(...)plastry pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobię to dzień wcześniej, wieczorem.Mięso lub porcję rosołową opłukać, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym.Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać(...)masła i dodać do wywaru.Namoczone grzyby pokroić tak drobno, jak lubimy. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na pozostałym maśle. Dodać grzyby i udusić razem do miękkości, a następnie przełożyć do wywaru z warzywami. Dopiero na tym etapie dodaję do zupy sól. Oczywiście do smaku.Całość gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić pieprzem.Zup
Codzienna kuchnia niecodziennacynamon nadają mu niecodziennego charakteru. Lekkie pulpeciki drobiowe doskonale się komponują z sosem perskim. Do tego ziemniaczki z wody i lekki obiad gotowy. Można się poczuć jak na perskim dworze :) Pomysł na ten sos perski zrodził się z zupy perskiej , którą tutaj zamieściłam. SKŁADNIKI: na pulpeciki: 300 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki
Sztuka gotowania w/g Samirykrem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka(...)chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma łyżkami zupy. Jak chcecie gęstszą można w zimnej śmietance rozprowadzić łyżkę lub dwie mąki. Zagotowuję i wyłączam. Dosmaczam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek
I tu będę miała takie teFormułą, Daria zabrała nas na Węgry. Do kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér („egerska bycza krew”), gulasz, halászlé (zupy rybne)… i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe zamiłowanie do papryki, zarówno
mojewypiekiinietylkofasolowej zupy. Musiałam zatem sprostać wyzwaniu i przygotować na obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam
Zapiski Młodej Żonybyłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz:włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć
Matka Żywicielkasłono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule(...)wodę w czajniku, umyte i ponacinane pomidory umieszczamy w dość głębokim garnku i zalewamy je wrzątkiem, po ok.5 minutach wylewamy je na durszlak i chwilę hartujemy zimną wodą, gdy lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy
Symfonia Smakówdługiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki(...)laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem
Z miłości do słodkościrazem wlewam inną ilość. Zależy czy używam domowego czy kupnego, czy mój kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna. składniki1 cebulagarść suszonych grzybów350 g ziemniaków50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku)2-3 ząbki czosnkumajeranek wg uznania1 l bulionuzakwas na żurek - ilość zależy(...)miękkie. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż żurek lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno - mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta. Smacznego
Stare Garyprzetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Podawać posypane parmezanem z dodatkiem cukiniowych chipsów. Smacznego
Stare Garybulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż
NA MOIM TALERZU