zupa lekka - 1500 przepisów (strona:40/100)

Placuszki owsiane, Česká Hospoda 159

mają jednak bardzo ograniczony wybór).  Ceny nie są specjalnie wygórowane, jak na lokal w centrum miasta (zupy do 10zł, dania główne do 22zł).  Po raz pierwszy piłam tutaj kofolę, laną prosto z beczki (czeski odpowiednik coca-coli). Ma ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Można zamówić samą (w kuflu) lub w drinkach o wdzięcznych nazwach: Rumcajs i Cypisek . Bardzo smakowało

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 181

warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki

W SMAK
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej 172

Nie przepadam za krupnikami  jako chyba jedyna z Rodziny. Wywalczyłam sobie, ze krupniczki są lekkie , nic z tych , że łyżka staje. Kasza musi być dobrze wypłukana

Buniabaje w kuchni
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 314

dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną(...)usuwając z nich drobinki piasku czy liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym i ugotować grzyby do miękkości.Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, połączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem 122

kremowa i sycąca. Dodatek wędzonego łososia nadaje jej "smaczku" i sprawia, że przestaje być zwykłą zupą. Uważam, że śmiało można poczęstować taka zupą gości. W ten sposób codzienna ziemniaczana zupa nabrała niecodziennego smaku. Pasuje do mojego bloga, prawda? :) taka codzienna niecodzienna ;) Składniki (na podstawie przepisu Marty Gessler): 2 większe cebule , 1 łyżka masła , 1,5 kg ziemniaków(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na lekko złoty kolor. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, zalać bulionem (płynu powinno być kilka centymetrów powyżej poziomu ziemniaków) i ugotować do miękkości. Dodać śmietanę i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedzić ją mlekiem. Doprawić solą i pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Malinowa zupa po skandynawsku. 143

się nudna ,ponieważ jadłaby tę zupę codziennie. W tym roku malin jest dużo i niestety  już się uzależniła, ale do Klubu AA jeszcze się nie nadaje. Ja, tę zupę traktuję jako doskonały deser ,ale polecam na  garden party ,tylko dla dorosłych w kategorii jaka przypadnie biesiadnikom do gustu. Smak i aromat wspaniały . 50 dag malin 125 ml soku(...)ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą. Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty. Wino używane do potraw musi

Kulinarny karnet Christophera
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 133

wychodzi cacy. Dyni ma być dużo. Dynie lekko przesmażamy i zalewamy albo bulionem jeśli mamy, albo rosołem z dnia poprzedniego, albo jak się nam spieszy to wodą i wrzucamy ze dwie kostki bulionu drobiowego. Przykrywamy i gotujemy, aż się dynia zacznie rozpadać. Miksujemy, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę do zupy 18%. Mieszamy. Nalewamy. Posypujemy pestkami dyni lub groszkiem

ladykitchen
133. Na początek rozgrzewamy czyli: sycąca zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pieczoną kostką z buraka. 165

oliwy z oliwek do smażenia  garść rukoli  pół szklanki nasion sezamu  świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej gałki muszkatołowej  śmietana - do ewentualnego zabielenia zupy , świeże zioła Przygotowanie:  Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie, według instrukcji na opakowaniu (ok.12h) - więc najlepiej robimy to wieczorem w dniu poprzedzającym. Piekarnik nagrzewamy do ok.190*C (termoobieg). Czosnek siekamy(...)dosypujemy sezam i zdjemujemy folię, wtedy ziarna sezamu lekko się podprażą, a buraki  lekko przypieką i będą chrupiące).  Podduszone składniki zalewamy bulionem warzywnym i całość gotujemy na wolnym ogniu, od 20 do 30 minut pod przykryciem - aż nasiona ciecierzycy będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej masy ( nasza zupa nie wyszła niestety idealnie kremowa, ponieważ zbyt

Symfonia Smaków
Zupa fasolowa babci Wiesi 183

zupęwłoszczyznaliść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz,masło do obsmażenia fasoli,ewentualnie wędzonka - ja użyłam wędzonego boczku.Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki(...)można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;)Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa orzechowa 133

około 1/2 łyżeczki ) i pieprzem Już na talerzu tuż przed podaniem możemy posypać mielonymi orzechami.  Zupa jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia.Ale powiem, że ma specyficzny smak, docenią ją głównie wielbiciele orzechów i ...grzybów:)Bo dla mnie ma lekko grzybowy smak :) Pomysł zaczerpnęłam z miesięcznika "Przepis na zdrowie

Proste Potrawy
Krem z kalafiora z kurkami 220

wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek(...)dwoma łyżkami oliwy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez

Poezja smaku
Chłodnik litewski 167

Chłodnik litewski...Gęsty, lekko kwaśny, pyszny.Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami.Podawany z jajkiem.Idealny na upalne dni! Składniki:2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany(...)miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor

Gospodyni Miejska
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 318

ciąg. Zima sprzyja konkretnym, rozgrzewającym zupkom, a ponieważ moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zupki, dzisiaj przedstawiam Wam II wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie(...)części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki i  podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą. Ja gotowałam łącznie ok.1

Smaczne Zdrowe
Zupa warzywna - BAZA. Post dr E. Dąbrowskiej 202

warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu. Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy kolejno grillowane warzywa. Nieobrany czosnek lekko podprażamy na suchej patelni i wrzucamy

Naturalna Kuchnia
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 116

Składniki: 2,5 szklanki bulionu/wywaru rosołowego  600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz(...)flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę, góra półtorej godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy bulionem. Gotujemy w bulionie około dwóch godzin aż staną się takie delikatne i miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania