oliwy z oliwek do smażenia garść rukoli pół szklanki nasion sezamu świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej gałki muszkatołowej śmietana - do ewentualnego zabielenia zupy , świeże zioła Przygotowanie: Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie, według instrukcji na opakowaniu (ok.12h) - więc najlepiej robimy to wieczorem w dniu poprzedzającym. Piekarnik nagrzewamy do ok.190*C (termoobieg). Czosnek siekamy(...)dosypujemy sezam i zdjemujemy folię, wtedy ziarna sezamu lekko się podprażą, a buraki lekko przypieką i będą chrupiące). Podduszone składniki zalewamy bulionem warzywnym i całość gotujemy na wolnym ogniu, od 20 do 30 minut pod przykryciem - aż nasiona ciecierzycy będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej masy ( nasza zupa nie wyszła niestety idealnie kremowa, ponieważ zbyt
Symfonia Smakówzupęwłoszczyznaliść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz,masło do obsmażenia fasoli,ewentualnie wędzonka - ja użyłam wędzonego boczku.Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki(...)można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;)Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 1/2 łyżeczki ) i pieprzem Już na talerzu tuż przed podaniem możemy posypać mielonymi orzechami. Zupa jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia.Ale powiem, że ma specyficzny smak, docenią ją głównie wielbiciele orzechów i ...grzybów:)Bo dla mnie ma lekko grzybowy smak :) Pomysł zaczerpnęłam z miesięcznika "Przepis na zdrowie
Proste Potrawywykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek(...)dwoma łyżkami oliwy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez
Poezja smakuChłodnik litewski...Gęsty, lekko kwaśny, pyszny.Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami.Podawany z jajkiem.Idealny na upalne dni! Składniki:2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany(...)miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor
Gospodyni Miejskaciąg. Zima sprzyja konkretnym, rozgrzewającym zupkom, a ponieważ moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zupki, dzisiaj przedstawiam Wam II wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie(...)części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą. Ja gotowałam łącznie ok.1
Smaczne ZdroweSkładniki: 2,5 szklanki bulionu/wywaru rosołowego 600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz(...)flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę, góra półtorej godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy bulionem. Gotujemy w bulionie około dwóch godzin aż staną się takie delikatne i miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą
ClauditteMissCookingstwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz(...)włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez
karmelowyPrzepis z serii Tata Gotuje, a jak tata bierze się za gotowanie to powstają cuda. Rewelacyjna zupa z pysznymi klopsikami. Klopsiki niestandardowe bo powstały z połączenia mięsa ze startymi ziemniakami. Brzmi ciekawie a smakuje niesamowicie. Warto ugotować, warto spróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g chudej zmielonej wieprzowiny 1 duża cebula ½ łyżeczki suszonego(...)przez około 10 minut ze wszystkich stron, aż staną się lekko brązowe. Obsmażone klopsiki odkładać na talerz. Po usmażeniu klopsików olej który pozostał w rondlu oprószyć mąką i mieszać przez kilka minut. Powoli wlać pomidory z cebulą, dodać chilli i pietruszkę. Gotować ok. 3 minuty mieszając aż zupa zgęstnieje. Dodać bulion oraz klopsiki i gotować na małym ogniu
Mama Gotujeogień poszła mąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika
Powiedz dietom niepozostałe warzywa, podsmażyć, aż wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać gorące z chipsami z topinamburu i posiekaną dymką. Smacznego! A dzisiaj, żeby za lekko nie było, do pracy... Na szczęście w domu będzie czekał ciepły obiad i słodki deser, wraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIndiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek. Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, starsze zaś suszy się i używa jako przyprawy, która najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też składnikiem curry. Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie
w mojej kuchnichrupki. Wywaru z gotowania nie wylewaj. Możesz go wypić lub wzbogacić nim smak zupy. Uwaga: Brokuły szybko więdną i tracą chlorofil (zaczynają żółknąć). Przechowywane w chłodnym miejscu wytrzymają max. 3 dni. Kupując brokuł, zawsze wybieraj jędrny, intensywnie zielony (czasem lekko fioletowy), bez przebarwień w kolorze żółtym. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania
Szybko SzybkowarSezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam
Kulinarne przygody Gatityzupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do zup i dyni. Jest pyszna, zdrowa i jeśli wam często zimno- jest dla Was. Marek Zaremba w swojej książce "Jaglany detoks" pisze o niej, że "działa na zgagę niemal jak skalpel.Jest lekka, rozgrzewająca i na długo pozostawia swój słodkawo – ostry posmak oraz dotyk zdrowia." Cóż więcej(...)minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz chłodniejsze dni! Smacznego! Zajrzyjcie do kuchni MARKA ...już On Was wyleczy z różnych dolegliwości ! Warto
Z Kuchni Do Kuchni