zupa lekka - 1500 przepisów (strona:49/100)

Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 163

zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy  skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.  Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki

Smaki Brazylii
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 179

zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  4. Do lekko ostudzonego musu dyniowego, łyżka po łyżce, dodajemy ser ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY

My Culinary Art
Dekorowanie potraw 140

przepisów, a każdy z nich udekorowany jest z gracją i nutką lekkiej wyobraźni :) Wszystkie przepisy są przygotowane w szklanych i przezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie.Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem, aby ładnie wyglądały na zdjęciu :) oraz placki, zupy, sorbety, a nawet chili con carne.Książkę można kupić tutaj. Mnie

Aga w kuchni
Czerwony Barszcz Zabielany 178

cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Całość gotować co najmniej 2 godziny. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać

Mama Gotuje
Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 152

komercyjnej zabawy opartej luźno na motywach pogańskich. W Polsce nie jest ono ciągle zbyt popularne, niemniej jednak pewne jego elementy są zwyczajnie fajne, zwłaszcza dla dzieci. Przy okazji przygotowywania zupy dyniowej postanowiłam zatem wydrążyć dla Was jack-o'-lantern, wspaniałą ozdobę domu w tym przygnębiającym jesiennym otoczeniu :)Potrzebne nam będą:- dynia o wadze minimum 2,5 kg- ostry nóż- marker(...)górze. Po trzecie, w tym konkretnym przypadku akurat rozmiar ma znaczenie - ogólnie im większa dynia, tym lepiej się ją drąży. Na początku musimy odciąć jej górną część, najlepiej lekko pod skosem, by nasza czapeczka się trzymała. Teraz odcinamy nadmiar miąższu od czapeczki, a następnie przystępujemy do żmudnego procesu drążenia. Miękką część po wyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać

Kulinarne zapędy Kokosa
Barszcz Czerwony 143

cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Całość gotować co najmniej 2 godziny. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą

Mama Gotuje
Zakwas na żurek 146

obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, Dodać przyprawy, skórkę z chleba i czosnek, całość przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie) Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką. Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko

Na słodko lub wytrawnie
Zupa dyniowa 131

całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu serrano - chrupka i lekko słona. Smacznego

Plate of Joy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 124

smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka; – 4 kulki ziela angielskiego; – 2 listki laurowe: Wykonanie: Na lekko rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oleju, dodać kiełbasę

dom-agi.pl
Jesienna zdrada 226

wrzucamy na gorące masło. Podsmażamy kilka minut aż listki zaczną lekko brązowieć na koniuszkach. Oczywiście można szałwii nie podsmażać i użyć świeżej, ale ja za surową szałwią po prostu nie przepadam. Kostkę grzybową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Można użyć bulionu własnej produkcji- na przykład pozostałego po przygotowaniu zupy krem . Dynię wyjmujemy z piekarnika i obieramy. Jest to bajecznie łatwe

les mirabelles
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 257

minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :)Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;)Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 124

zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni.Mi jarmuż przypomina szpinak, ale jest lekko gorzki, ma w sobie coś specyficznego, jak brukselka. Nie każdemu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karp w galarecie klarowanej. 191

octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę

Kulinarny karnet Christophera
Makaron warzywny 123

Makaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany.Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty.W ten sam sposób można

chwile dla mnie
Sloneczny krem 166

zajac sie sama soba, ja zamienilam sklepowe sloiczki na pyszne zupy domowej roboty. Przy okazji pokochalam tez moj nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafioraskladnikipol kalafiora2 marchewki1 cebula2

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania