zupa lekka - 1500 przepisów (strona:54/100)

Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 183

pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się równie dobrze jak suszarka. KROK 1: Najpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie

Zasmakuj Kuchni
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 294

czosnek zaczął intensywnie pachnięć, a cebula lekko się zeszkliła. Kurczaka wraz z cebulą i czosnkiem dodałem do gotującego się wywaru z grzybów. Dodałem do niego również łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość nadal gotowałem, aż do czasu, kiedy ilość płynu w głębokiej patelni uległa zmniejszeniu o połowę. Wtedy odlałem z patelni przy użyciu łyżki do zupy niewielką ilość wrzącego płynu i dokładnie

Wyprawy kulinarne
Surówka z młodych warzyw z rukolą 199

wszelkich past kanapkowych, makaronowych, do zielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta

Czerwień i błękit
Sycąca pęczakowa z mięsem 171

Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.  Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka(...)gotowe  sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę.  2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek

Apetyczna babeczka
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 181

łyżki masła1 łyżka mąkipieprz1 płaska łyżeczka majeranku3 liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegoKapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością przypomniałam sobie ten aromatyczny, lekko kwaśny smak.Najpierw należy ugotować fasolę do miękkości, w wodze z odrobiną soli. Odstawić.W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze(...)minut.W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką. Odstawić do przestudzenia. Gdy minie nasze 20 minut gotowania zupy - dodać do niej boczek z całą zawartością patelni. Wymieszać.Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - ponownie roztopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i intensywnie mieszając przygotować rumianą zasmażkę. Wlać

Świat Domowej Kuchni
Grzanki czosnkowe 137

świetnie. Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do lekkiego zrumienienia. Grzanki gotowe, smacznego

KasiekGotuje
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 180

rejony i wcale nie ważne, czy istotnie mogłam wtedy zapamiętać ten smak czy nie. Ważne, że już sam zapach tej zupy przenosi mnie nad Morze Śródziemne. Paprykowo-pomidorowa zupa krem z serem feta Wersja z grzankami - dla mojego P. Należy przygotować: 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów bez skóry 4 ząbki czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu(...)kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę wrzucamy ją do zimnej wody. Skórka powinna wtedy łatwo dać się obrać. Tak przygotowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ewentualnie papryki można nie obierać, a jedynie

Ratunku obiad
Zupa gulasz 185

Zupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowiczaskładniki800 g wołowiny bez kości50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki(...)drobnego makaronuprzygotowanieW rondlu z grubym dnem wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej

Stare Gary
Najlepsze leczo z kurczakiem mojej mamy | dietetyczne 342

dań!  Proste, lekkie i niesamowicie smaczne.  Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje?  Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby.  Tak samo jak  Oczyszczająca zupa jaglana  jest

Czarnawisienka
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 389

czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Pierwsze rocznice. Pierwsze kwaśnice. Pierwsze połom bicie. 213

patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej (lub pół na pół z ziemniaczaną) sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 cebula1 kabanos Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu

bastalena
Brak tytułu 176

postaci. Można zrobić z nich zupę, smażyć na maśle oraz marynować - przyznam się, że ja tylko marynuję ! Podobno doskonale smakują z jajecznicą. UWAGA: opieńki na surowo są trujące. Dlatego przed przygotowaniem potrawy, trzeba je koniecznie obgotować prze 15-20 minut. A tu już po przyrządzeniu Opieńki oczyścić, umyć i obgotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Do słoiczków włożyć

kolorowotorcikowo
122. Strączkowa przecieranka czyli: zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku. 292

zbytnio chęci do większego działania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku  i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem(...)ziemniaka i kroimy na dość drobne, równe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę(1-2 łyżki), wykładamy na nią ziemniaki, gdy się przyrumienią -  posiekany czosnek i smażymy do jego lekkiego ozłocenia. Na samym końcu dodajemy szpinak - rozmrożony lub zblanszowany i całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.  Szpinak doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i czarnym pieprzem. Gdy soczewica

Symfonia Smaków
Lekki rosołek z kurczaka 157

zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny  na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia  zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron domowy 131

ciasto lekko podeschło.   Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki.   Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron.Mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.   Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy.   Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale teżdo zupy pomidorowej

Maminek kulinarny