 Zupa z ziemniakami i cheddarem 239
Zupa z ziemniakami i cheddarem 239bardzo dobra zupa na chłodne dni. Sycąca, dosyć gęsta, jalapeno znakomicie ją zaostrza. Najlepiej jeżeli każdy posypie zupę takimi dodatkami jakie najbardziej lubi. Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę1 średniej wielkości cebula2 łyżki mąki1 l rosołu (4 szklanki)1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki100 - 120 g szklanki(...)świeżo zmielony czarny pieprzdo podania: starty ser cheddar, posiekany szczypior, przysmażony boczek, papryczka jalapeno, przygotowanieRozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Dodać boczek i przysmażać aż stanie się lekko chrupiący a tłuszcz się wytopi. Wyjąć boczek łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając tłuszcz z boczku w garnku.Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości
Stare Gary Odchudzona fasolka po bretońsku 404
Odchudzona fasolka po bretońsku 404następnie podsmażamy lekko na patelni. Pomidora myjemy i zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego
Truskawkowa Fiesta Kapuśniak z kiszonej kapusty 295
Kapuśniak z kiszonej kapusty 295koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2- 3 ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera(...)mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru zielenina Wykonanie: zawartość słoika z kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, oraz dużą liościa marchwi. Jeśli używasz kupnej kapusty musisz dołożyć przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 241
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 241zupy:450 g. mrożonego groszku,ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,sól, ostra papryka mielona - do smaku,śmietana - do smaku.Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny. Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić
Codzienna kuchnia niecodzienna Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 221
Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 221zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę. Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki
Smaki Brazylii Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 231
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 231zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 4. Do lekko ostudzonego musu dyniowego, łyżka po łyżce, dodajemy ser ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY
My Culinary Art Dekorowanie potraw 195
Dekorowanie potraw 195przepisów, a każdy z nich udekorowany jest z gracją i nutką lekkiej wyobraźni :) Wszystkie przepisy są przygotowane w szklanych i przezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie.Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem, aby ładnie wyglądały na zdjęciu :) oraz placki, zupy, sorbety, a nawet chili con carne.Książkę można kupić tutaj. Mnie
Aga w kuchni Czerwony Barszcz Zabielany 238
Czerwony Barszcz Zabielany 238cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Całość gotować co najmniej 2 godziny. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać
Mama Gotuje Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 205
Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 205komercyjnej zabawy opartej luźno na motywach pogańskich. W Polsce nie jest ono ciągle zbyt popularne, niemniej jednak pewne jego elementy są zwyczajnie fajne, zwłaszcza dla dzieci. Przy okazji przygotowywania zupy dyniowej postanowiłam zatem wydrążyć dla Was jack-o'-lantern, wspaniałą ozdobę domu w tym przygnębiającym jesiennym otoczeniu :)Potrzebne nam będą:- dynia o wadze minimum 2,5 kg- ostry nóż- marker(...)górze. Po trzecie, w tym konkretnym przypadku akurat rozmiar ma znaczenie - ogólnie im większa dynia, tym lepiej się ją drąży. Na początku musimy odciąć jej górną część, najlepiej lekko pod skosem, by nasza czapeczka się trzymała. Teraz odcinamy nadmiar miąższu od czapeczki, a następnie przystępujemy do żmudnego procesu drążenia. Miękką część po wyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać
Kulinarne zapędy Kokosa Barszcz Czerwony 202
Barszcz Czerwony 202cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Całość gotować co najmniej 2 godziny. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą
Mama Gotuje Zakwas na żurek 203
Zakwas na żurek 203obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, Dodać przyprawy, skórkę z chleba i czosnek, całość przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie) Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką. Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko
Na słodko lub wytrawnie Zupa dyniowa 196
Zupa dyniowa 196całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu serrano - chrupka i lekko słona. Smacznego
Plate of Joy Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 182
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 182smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka; – 4 kulki ziela angielskiego; – 2 listki laurowe: Wykonanie: Na lekko rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oleju, dodać kiełbasę
dom-agi.pl Jesienna zdrada 287
Jesienna zdrada 287wrzucamy na gorące masło. Podsmażamy kilka minut aż listki zaczną lekko brązowieć na koniuszkach. Oczywiście można szałwii nie podsmażać i użyć świeżej, ale ja za surową szałwią po prostu nie przepadam. Kostkę grzybową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Można użyć bulionu własnej produkcji- na przykład pozostałego po przygotowaniu zupy krem . Dynię wyjmujemy z piekarnika i obieramy. Jest to bajecznie łatwe
les mirabelles Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 307
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 307minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :)Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;)Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 183
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 183zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni.Mi jarmuż przypomina szpinak, ale jest lekko gorzki, ma w sobie coś specyficznego, jak brukselka. Nie każdemu
Pożeraczka, czyli raz adobrze Karp w galarecie klarowanej. 252
Karp w galarecie klarowanej. 252octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę
Kulinarny karnet Christophera Makaron warzywny 190
Makaron warzywny 190Makaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany.Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty.W ten sam sposób można
chwile dla mnie