Wczorajsza impreza jak najbardziej udana, teraz tylko pozostało mi się uczyć. Dobrze jest się czasami "zresetować" i wszystkie problemy, obowiązki, czy naukę odłożyć na bok, choć
Be Fit Be StrongPisząc o wczorajszej wieczornej imprezie, miałam na myśli panieński mojej przyjaciółki. Była to impreza niespodzianka i moim zdaniem wypadła rewelacyjnie. Miejmy nadzieje, że przeszłej Pannie młodej
Be Fit Be StrongOd wczoraj humor dopisuje mi bardzo. Nie dość, że wczoraj nawiązałam współpracę z firmą Symbio, to dzisiaj z firmą Polsoja! Dodatkowo, wczoraj spędziłam niesamowicie miły dzień
Be Fit Be StrongOd rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A
Be Fit Be Strongmięsie podsmażyłam cebulę, lekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam do mięsa, zalałam wodą i gotowałam ok. 1h. Po tym czasie dodałam ziemniaki, marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam
bastalenakilka razy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry(...)usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blachę do pieczenia razem z ząbkiem czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy do momentu gdy skórka papryki stanie się pomarszczona, lekko przypieczona. Wyciągamy z piekarnika. By skóra lepiej odchodziła wkładamy paprykę do woreczka foliowego. Po 10 minutach wyciągamy paprykę i pozostawiamy do ostygnięcia. następnie usuwamy z niej skórkę. Na oliwie z oliwek
Przysmaki Karolkidoprowadzić do wrzenia. Odszumować ścięte białko, dodać obrane, umyte warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, zagotować, dodać sól, garnek przykryć i gotować na niewielkim palniku do miękkości mięsa. Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie(...)pasternaka i łodygi selera naciowego a także pokrojony w krążki por. Gotuję pod przykryciem ok.10 minut. Dosypuję 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej, zagotowuję i gotuję ok.20 minut z lekko uchyloną pokrywką (by kasza nie wykipiała). W trakcie doprawiam solą. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. I gotuję jeszcze ok.10 minut. Po tym czasie dolewam jeszcze ewnentualnie wrzącą wodę
Smaczne ZdroweMimo że, na dworze leżą szczątki śniegu (gdzie ja mieszkam...) wiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z
wegetalerzebardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem
Walijskie PichcenieDanie w całości przygotowane przez moją Mamusię :) Pyszny, lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo! Składniki: 1 cebula
My Culinary Artkilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie pokochałam fasolę i nauczyłam się ją przygotowywać tak, aby była lekka i pełna smaku. Już kiedyś pisałam
Chilli Czosnek i OliwaNastały upalne dni, prawdziwe, gorące lato, kiedy nic się nie chce. Kuchnia działa wtedy na pół gwizdka. Podstawą menu stają się lekkie sałatki i owoce
Przysmaki Karolkidzisiaj jest dzień szczególny bo jej 101 urodziny. Była zupa, był klops, była surówka, teraz czas na coś słodkiego. zapraszam na pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które
Bernika - moj kulinarny pamietniksię do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam(...)masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem. Przelicznik wygląda następująco 5-6 strąków zielonego kardamonu to mniej więcej tyle co jedna płaska łyżeczka kardamonu mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę i zagniatam około 8 minut ciasto do uzyskania jednolitej masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę. Ciasto rośnie sobie minimum(...)początkiem podróży wszyscy jedliśmy porządny posiłek. Ja w podróży byłam głodomorem, siostra śpiochem. Jakie piękne były tamte czasy! A w Jaworzynie Śląskiej przy bramie wejściowej stoi piękna ciuchcia lekko zbliżona wyglądem do tej, którą profesor z "Powrotu do przyszłości" uruchomił, by przemierzać dowolnie czas. Szkoda, że jej nie umiem w tym celu uruchomić. #pizza #pizzazawijana #drożdżowe
I tu będę miała takie te