zupa lekka - 1500 przepisów (strona:59/100)

Prażone pestki dyni 168

drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba opcjonalnie szczypta płatków chili Wykonanie:Pestki dokładnie obieramy z resztek miąższu. Wsypujemy je na suchą(...)się  nie przypaliły. przez około 20-30 minut.Na koniec oprószamy je grubą solą morską i szczyptą chili. Pestki najlepiej smakują gdy są jeszcze letnie i lekko chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 108

danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i sosów)  pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól do smaku Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 2 duże cebule 1 łyżka(...)słodkiej 18% mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć  na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około 30 min( grzyby lubią przyklejać się nawet do najlepszej patelni). Dodać śmietanę

Gosia gotuje
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 161

kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować  dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma(...)Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę.   Nasturcję z łatwością możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi

SzczyptaSmaQ
Krem z kukurydzy 87

Składniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz  Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w

Gaździnka warzy
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 94

Takie paluszki będą super dodatkiem do piwka, na imprezy oraz jako dodatek do kremowych zup. Ja je podałam do zupy dyniowej, którą ostatnio robiłam. Do naczynia wsypać mąkę i małe kawałki masła. Zmiksować szybko tak żeby powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu(...)masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Duszona wątróbka z warzywami 174

wątróbki drobiowej 250 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej olej do smażenia sól, pieprz majeranek posiekana zielona pietruszka 2 łyżki śmietany do zup i sosów lub 30%   Na samym początku wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Do wątróbki dodać 1 łyżkę musztardy i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić(...)pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, ewentualnie oczyścić i pokroić w dosyć grube plasterki . Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Gdy będzie gorący - wsypać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut (na średnim ogniu). Gdy warzywa zmiękną to na sam koniec wsypać pieczarki

Ugotować
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 343

żeberka, czasem kawałek karkówki ładnie przerośniętej tłuszczem, a czasem po prostu kurczak. I wtedy powstaje problem: co zrobić z ugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole(...)przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa  i posypać posiekaną natką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 162

papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto(...)kruche. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :)Polecam Wam taką przekąskę. Robi się szybko, znika błyskawicznie ;) Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy.Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem.Smacznego!baner autorstwa MagdyW tym miesiącu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stek z rekina. 142

mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga(...)się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski

Kulinarny karnet Christophera
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 190

Składniki:150 g serka wiejskiego lekkiego2 łyżeczki otrąb żytnich1 łyżka miodu lipowego1 łyżeczka orzechów włoskichPrzepis:Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki

Emcia Pichci
Zupa oczyszczająca z toksyn- dynia,imbir,marchewka i kasza jaglana 132

jedna z moich ulubionych bardzo kremowych zup. Ma w sobie to coś, co powoduje, że nasz organizm sam zakasuje rękawy i bierze się za siebie. Kasza jaglana robi się co raz to bardziej popularna, ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne. Przekonałam się o tym na własnej skórze, przekonały się o tym moje dzieci, cała rodzina. Internet aż kipi od pozytywnych(...)nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy. Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony. Wzmacnia wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów, toksyn i metali ciężkich, które zalegają w naszym organizmie po antybiotykach

Z Kuchni Do Kuchni
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 138

winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka(...)podsypywania (nie jest niezbędna) Najpierw robię zaczyn. Kruszę drożdże do małej miseczki, dodaję cukier i dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty. Lekko oprószam mąką i przykrywam na 15 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką

I tu będę miała takie te
Wigilijna zupa grzybowa 117

zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.   Następnie dodajemy śmietanę do zupy. Gotujemy kilka minut i gotowe.   Wykonanie klusek:   Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch(...)przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki. W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia

Passion of Cooking
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 184

Coraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad

Truskawkowa Fiesta
Brokuły na parze 149

Dzisiaj coś lekkiego ale i pysznego. Brokuły zawsze gotuję standardowo w osolonej wodzie. Tym chętniej chciałam je zrobić na parze i sprawdzić czy smak się jakoś znacznie różni. Do testów wykorzystałam garnek King Hoff oraz koszyk parowy. Jestem zadowolona, bo brokuł parował się pięć minut, po czym zostawiłam jeszcze na pięć pod przykryciem. Parowałam bez soli i chyba ta wersja(...)smakowała nam bardziej. Garnek wykorzystałam także do wczorajszej zupy a i dzisiaj krupnik już gotowałam. Mam nadzieję, że posłuży mi na długo. Składniki :* brokuł* szklanka wody Przygotowanie :Do garnka wlewam wodę i wkładam koszyk. Wody wystarczy tyle by przykryła dno garnka. W koszyku układam różyczki brokuła. Na małym gazie gotuję przez 5 minut, po czym przez kolejne 5 trzymam brokuł

Magiczne Życie Marty