zupa lekka - 1500 przepisów (strona:64/100)

T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

niestety nie robią rezerwacji.W karcie, która bardziej składa się z historii wytwarzanego chleba oraz opisu miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę(...)źle! Po takim lunchu wszyscy byliśmy pełni aż do godziny 21 :) (A wybraliśmy się tam o 13:00).Oprócz kanapek spróbować można również Velouté de légumes (Czyli gęsta kremo-zupa jarzynowa) oraz popularne w tym okresie ostrygi! Sprzedawca rezydujący na zewnątrz, otwierający ostrygi z prędkością światła, swoim śmiesznym (dla mnie południowym) akcentem zachęcał przechodniów do próbowania wyrobów.Jeśli będziecie kiedyś

Kitchens Alphabet
Żurek na zakwasie z kiełbasą 133

butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu,kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy,1 średnia cebula,1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny),4 spore ząbki czosnku,3 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego,majeranek, sól i pieprz(...)Jeśli używamy boczku, wtedy olej nie będzie nam potrzebny - na wolnym ogniu wytapiamy z niego tłuszczyk.) Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do kiełbasy lub boczku. Wszystko razem lekko podsmażyć i przełożyć do wywaru. Całość zagotować.Zakwas dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
CRÈME FRAÎCHE 119

Crème fraîche to lekko ukwaszona śmietana, jest dość tłusta, doskonale nadaje się do gotowania, sosów, można ją podać z owocami sezonowymi. Przygotowaną w domu można przez jakiś czas przechowywać w lodówce, niestety nie wiem ile, u mnie znika po kilku dniach :) SKŁADNIKI: - 300 ml śmietany 30% (bez zagęstników typu chleb świętojański) - 3 łyżki maślanki (także bez zbędnych dodatków) WYKONANIE JEST(...)drut- wystarczy zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana będzie bardzo gęsta i gotowa do uzycia. DO CZEGO UŻYWAĆ : dipy, zupy, zagęszczone sosy. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się. DO CZEGO NIE UŻYWAĆ : do ubijanie, choćbyś miał wyrobić sobie muskuły jak Hardkorowy Koksu to nie dasz rady

Kuchnia bezglutenowa Loli
Gorąca czekolada, Syriana 152

Bardzo aromatyczna.  3. Nieduża liczba pozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji. Ale w tak małej karcie dań jest kilka pozycji wegetariańskich (nawet wegańskich) – np. humus, zupa soczewicowa, falafle, pasta z pieczonej papryki z orzechami czy pasta z bakłażanów. Z łatwością da się skomponować dwudaniowy obiad. 4. Całkiem przyjemna muzyka arabska. Z atrakcji niejedzeniowych można dodać taniec(...)dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał  majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się nie w ogóle nie był ostry, a marynowany - również bardzo smaczny (brak zdjęcia). Gorąco polecam wybrać się choć

Qlinarnie i Qlinarnie
Flaczki wieprzowe na rosole 255

ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania.  Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane wstępnie flaczki. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przed końcem(...)być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2136

Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście(...)jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :) Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki i wrzucamy ziela i liście laurowe. Dusimy

Kolejny blog o gotowaniu
Tagliatelle ze szparagami 210

najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy je do cebulki, odkładając na bok łebki. Dorzucimy je dosłownie w ostatniej chwili(...)producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka "Trzy sery" z bakłażanem, pomidorkami i młodymi ziemniakami 306

camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula 2 gałązki natki pietruszki lub innych ulubionych ziół suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), większe sztuki przekroić na pół, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Bakłażany pokroić(...)ułożyć ziemniaki, plastry bakłażana, umyte pomidorki, wszystkie sery, pokrojony w plastry czosnek i cebulę. Posypać ziołami i porwaną w palcach natką. Zapiekać w 190oC aż sery się rozpuszczą i lekko zrumienią

Czerwień i błękit
Zupa Tajska po Polsku 11920

przyjechałam do rodziców okazało się, że w sklepach jest brak składników - urok małego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :) Składniki: 1 pierś kurczaka 1 puszka pomidorów  1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki(...)obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka.  Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy  następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie

Niezły Młynek
Restauracja Kryształowa - Katowice 128

mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu(...)smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne   p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy:   szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa dyniowo- cebulowa 154

Jeszcze jedna wersja prostej zupy z dyni :), a właściwie zupy-kremu.Składniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny  carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili  1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię obieramy(...)Cebulę i czosnek przesmażamy do "zeszklenia", dokładamy dynię - mieszamy dokładnie i przesmażamy chwilę razem Dodajemy carry, pieprz i około 1 l. wody ( lub rosołu )- gotujemy do miękkości dyni Po lekkim przestudzeniu całość miksujemy, doprawiamy gałką i solą, można też dodać ciut kostki rosołowej, jeśli nie mamy rosołu W przepisie  oryginalnym nie mówi się nic o cytrynie, ale ja dodałam

Proste Potrawy
Paszteciki z mięsem 185

Paszteciki z mięsem są to drożdżowe małe wypieki nafaszerowane mięsnym nadzieniem. Idealnie pasują do kubka gorącego barszczu.  Po upieczeniu możecie je zamrozić. Dzięki temu, gdy

Ugotować
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 233

Nie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę

Poezja smaku
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 157

Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą(...)kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta szczypiorek pieprz, oregano Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, gotowane jajko,  surowe jajko, masło i przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej

vegetanie
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 154

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego(...)smaczne :)Składniki:duże pomidory,mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,masło,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek.Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania.Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania