dzieciństwa i dlatego uważam że nikt nie robi ich lepiej niż moja mama. To jest jedno z moich ulubionych dań. Tak jak mój mąż mógłby jeść na okrągło zupę pomidorową tak ja łazanki. Jest wiele przepisów na to proste danie, gdyż można je zrobić z różnych dodatkami jak np z mięsem, pieczarkami, czy innymi grzybami. Jednak podstawa jest zawsze(...)Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby ją zakryła. Dodajemy sól, ziele, liścia laurowego i gotujemy do miękkości kapusty - około godziny. W osobnym garnku w osolonej lekko wodzie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy drobno, podsmażamy na patelni na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy. Następnie na patelnię dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziaren słonecznika,200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć(...)Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego
Gospodyni MiejskaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas(...)umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić.Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan
SzczyptaSmaQprzypada średnio ok.7-8 ogórków, w zależności od grubości. Po zapełnieniu przygotowanych słoi sporządzamy zalewę. W tym celu do każdego 0,5 litra przegotowanej, gorącej wody wsypujemy 2 łyżeczki z lekkim czubkiem soli kamiennej do przetworów ( najlepiej niejodowanej) i zalewamy słoje do pełna, na górę nie dajemy kopru. Zakręcamy mocno nakrętkę i odstawiamy na ok.5-8 dni* w temp.pokojową- czas zależy(...)bardzo chłodne miejsce to wówczas max.8. Pasteryzacja ogórków różni się od pasteryzacji innych przetworów, bowiem tych słoi nie możemy zagotować, bo wówczas ogóry będą się już nadawały tylko na zupę. Umieszczamy słoje z ogórkami w dużym garnku ( ja mam taki na 7 słoi) , na dnie wyłożonym ściereczką i zalewamy wodą do ok.połowy wysokości. Stawiamy na palniku i doprowadzamy
Smaczne Zdroweparze z rzeczywistoscia. Ale i tak niczego nie zaluje. Popoludnie spedzone na poszukiwaniu kasztanow to jednak niezapomniane chwile. Radosc mojej Corki jest dla mnie bezcenna.I to, ze zamiast planowanej zupy na stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej.Strudel z lososiemskladniki:ciasto francuskie200g wedzonego(...)rolade przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwa i wkladamy do nagrzanego wczesniej pierarnika do 200°C. Pieczemy przez 30 minut.Z pozostalej smietany robimy sos. Smietane przelewamy do garnuszka i lekko ja ubijamy. Dodajemy do niej zest z limonki oraz sok. Doprawiamy sola, cukrem i czarnym pieprzem.Gotowy strudel kroimy na porcje i podajemy z sosem oraz np z brokulami.Smacznego
Przysmaki KarolkiDzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem z marchwi i grochu, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1
Tanio szybko zdrowoczekać na to, co dla nas wybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka(...)główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym będę w stanie zjeść przystawkę, danie główne i deser, a tu wydawało się to możliwe. Na deser dostaliśmy
Pasja Smakumąki pszennej, dla osób z nietolerancją glutenu- też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała(...)trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej
Mia Cucina Sofietakawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso(...)potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem
Buniabaje w kuchnipodana z miłością bije na głowę najbardziej wymuskane dania haute cuisine . Zmierzyć się z kuchennymi emocjami to jak stanąć przed nadciągającym tornado i próbować go uspokoić zmieniając w lekki wietrzyk, który niesie w powietrzu wonne aromaty. Tym razem siła tornado była podwójna. Fale emocji rozbijały się o kolejne pomysły krążąc w szaleńczym wirze podniecenia. Znów razem(...)idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy. Najczęściej podaje się wężymord w postaci kremowych zup, gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu. Wybrałam inny sposób ufając bezgranicznie doskonałemu smakowi Nigela Slater'a, który proponuje podanie skorzonery z prażonymi pestkami dynii i ziołowym sosem
KUCHARNIASłowo "słodycze" zazwyczaj nie ma wiele wspólnego ze słowem "zdrowe". Nie tym razem. Jestem mamą trzyletniej dziewczynki, która wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety
IzaGotujewpisem medycznym czy poradami lekarskimi ;) ).Nie chcę mieć nikogo na sumieniu! :D_____________________________________________________________________PRZED IMPREZĄ:* koniecznie wyśpijcie się, bo alkohol szybciej atakuje zmęczonych* ugotujcie „na rano” kwaśną zupę (kapuśniak, żurek albo ogórkowa), które dostarczą organizmowi witaminy C* przed wyjściem na imprezę najedzcie się ( oczywiście wszystko z umiarem! ) – to spowolni czas wchłaniania alkoholu* sięgnijcie po witaminy w tabletkach ( przed(...)żołądek.* Nie mieszajcie trunków!* Zjedzcie coś tłustego. To spowolni wchłanianie alkoholu i da Wam energię na całą imprezę.* Nie pijcie napojów gazowanych w trakcie picia alkoholu. _____________________________________________________________________PO IMPREZIE:* Zjedzcie lekkie śniadanie* Wypijcie lekką herbatę* Wybierzcie się na spacerStosując się do powyższych rad unikniecie kaca, a na drugi dzień będziecie się cieszyć dobrym humorem i energią do działania!Polecam ;)_____________________________________________________________________A gdyby
Ostra na SłodkoCzasem jednak troszkę się zagalopuje lub też apetyt jest mniejszy i zostaje się to i owo. Takim resztkom staram się podarować drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni. Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie(...)łyżce oleju. Odkładamy na bok. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się już dokładnie od spodu przekładamy omlet za pomocą dużego talerza na drugą stronę
Przysmaki Karolkiostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 2. Zupa krem z boczniaków Składniki : - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki(...)makaron ryżowy - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej Przygotowanie : Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą lub bulionem, gdy woda lekko odparuje, dodajemy ugotowany makaron ryżowy i chwilę smażymy następnie dodajemy jogurt/śmietanę do smaku, doprawiamy wedle uznania. ergotioneinę http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/boczniaki-poprawiaja-odpornosc-organizmu-i-zwalczaja-niektore-nowotwor_37284.html ergotioneinę http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/boczniaki-poprawiaja-odpornosc-organizmu-i-zwalczaja-niektore-nowotwor_37284.html
zdrowa vege kuchniaOstatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być(...)masło. Całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, gotujemy i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładamy do miksera, wbijamy stopniowo po jednym jajku i miksujemy aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu (u mnie świderki);330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 puszki groszku konserwowego;Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie(...)tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu
Gospodyni MiejskaDomowy Majonez Light Obawiasz się dodatkowych kilogramów po świętach? Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz
IzaGotujeSpaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie...Cienkie, długie nitki makaronu.Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.Pływające kawałki tuńczyka.Pycha! Składniki:250 g makaronu spaghetti;1 duża cebula;2 puszki tuńczyka w oleju;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić(...)Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego
Gospodyni Miejska