poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny(...)doprawiam domową jarzynką ) -wykorzystuję przy gotowaniu pomysł podpatrzony w jakimś programie kulinarnym by co chwilę ( po doprowadzeniu do wrzenia) rosołu zimną wodą tak by nie gotował sie, a tylko lekko ,, pyrkał,, - po ugotowaniu odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję
Buniabaje w kuchnipiec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba! :) Składniki 200g krewetek bez pancerzyków 2 ząbki(...)woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju arachidowego lub roślinnego. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund na średnim ogniu. Wrzucić krewetki, zwiększyć ogień i smażyć 3 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeśli z krewetek wyciekło za dużo wody, odlać z patelni. Mają się smażyć a nie gotować. Dodać groszek, podsmażyć 30 sekund i dolać sake. Mieszać aż wyparuje. Dodać ugotowany
W kuchni wieczorem150g wątróbki drobiowej mała cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa(...)odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło
Czerwona Porzeczkadzieciństwa i dlatego uważam że nikt nie robi ich lepiej niż moja mama. To jest jedno z moich ulubionych dań. Tak jak mój mąż mógłby jeść na okrągło zupę pomidorową tak ja łazanki. Jest wiele przepisów na to proste danie, gdyż można je zrobić z różnych dodatkami jak np z mięsem, pieczarkami, czy innymi grzybami. Jednak podstawa jest zawsze(...)Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby ją zakryła. Dodajemy sól, ziele, liścia laurowego i gotujemy do miękkości kapusty - około godziny. W osobnym garnku w osolonej lekko wodzie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy drobno, podsmażamy na patelni na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy. Następnie na patelnię dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziaren słonecznika,200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć(...)Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego
Gospodyni MiejskaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas(...)umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić.Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan
SzczyptaSmaQprzypada średnio ok.7-8 ogórków, w zależności od grubości. Po zapełnieniu przygotowanych słoi sporządzamy zalewę. W tym celu do każdego 0,5 litra przegotowanej, gorącej wody wsypujemy 2 łyżeczki z lekkim czubkiem soli kamiennej do przetworów ( najlepiej niejodowanej) i zalewamy słoje do pełna, na górę nie dajemy kopru. Zakręcamy mocno nakrętkę i odstawiamy na ok.5-8 dni* w temp.pokojową- czas zależy(...)bardzo chłodne miejsce to wówczas max.8. Pasteryzacja ogórków różni się od pasteryzacji innych przetworów, bowiem tych słoi nie możemy zagotować, bo wówczas ogóry będą się już nadawały tylko na zupę. Umieszczamy słoje z ogórkami w dużym garnku ( ja mam taki na 7 słoi) , na dnie wyłożonym ściereczką i zalewamy wodą do ok.połowy wysokości. Stawiamy na palniku i doprowadzamy
Smaczne Zdroweparze z rzeczywistoscia. Ale i tak niczego nie zaluje. Popoludnie spedzone na poszukiwaniu kasztanow to jednak niezapomniane chwile. Radosc mojej Corki jest dla mnie bezcenna.I to, ze zamiast planowanej zupy na stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej.Strudel z lososiemskladniki:ciasto francuskie200g wedzonego(...)rolade przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwa i wkladamy do nagrzanego wczesniej pierarnika do 200°C. Pieczemy przez 30 minut.Z pozostalej smietany robimy sos. Smietane przelewamy do garnuszka i lekko ja ubijamy. Dodajemy do niej zest z limonki oraz sok. Doprawiamy sola, cukrem i czarnym pieprzem.Gotowy strudel kroimy na porcje i podajemy z sosem oraz np z brokulami.Smacznego
Przysmaki KarolkiDzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem z marchwi i grochu, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1
Tanio szybko zdrowoczekać na to, co dla nas wybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka(...)główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym będę w stanie zjeść przystawkę, danie główne i deser, a tu wydawało się to możliwe. Na deser dostaliśmy
Pasja Smakumąki pszennej, dla osób z nietolerancją glutenu- też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała(...)trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej
Mia Cucina Sofietakawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso(...)potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem
Buniabaje w kuchnipodana z miłością bije na głowę najbardziej wymuskane dania haute cuisine . Zmierzyć się z kuchennymi emocjami to jak stanąć przed nadciągającym tornado i próbować go uspokoić zmieniając w lekki wietrzyk, który niesie w powietrzu wonne aromaty. Tym razem siła tornado była podwójna. Fale emocji rozbijały się o kolejne pomysły krążąc w szaleńczym wirze podniecenia. Znów razem(...)idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy. Najczęściej podaje się wężymord w postaci kremowych zup, gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu. Wybrałam inny sposób ufając bezgranicznie doskonałemu smakowi Nigela Slater'a, który proponuje podanie skorzonery z prażonymi pestkami dynii i ziołowym sosem
KUCHARNIASłowo "słodycze" zazwyczaj nie ma wiele wspólnego ze słowem "zdrowe". Nie tym razem. Jestem mamą trzyletniej dziewczynki, która wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety
IzaGotujewpisem medycznym czy poradami lekarskimi ;) ).Nie chcę mieć nikogo na sumieniu! :D_____________________________________________________________________PRZED IMPREZĄ:* koniecznie wyśpijcie się, bo alkohol szybciej atakuje zmęczonych* ugotujcie „na rano” kwaśną zupę (kapuśniak, żurek albo ogórkowa), które dostarczą organizmowi witaminy C* przed wyjściem na imprezę najedzcie się ( oczywiście wszystko z umiarem! ) – to spowolni czas wchłaniania alkoholu* sięgnijcie po witaminy w tabletkach ( przed(...)żołądek.* Nie mieszajcie trunków!* Zjedzcie coś tłustego. To spowolni wchłanianie alkoholu i da Wam energię na całą imprezę.* Nie pijcie napojów gazowanych w trakcie picia alkoholu. _____________________________________________________________________PO IMPREZIE:* Zjedzcie lekkie śniadanie* Wypijcie lekką herbatę* Wybierzcie się na spacerStosując się do powyższych rad unikniecie kaca, a na drugi dzień będziecie się cieszyć dobrym humorem i energią do działania!Polecam ;)_____________________________________________________________________A gdyby
Ostra na Słodko