Znowu za mną chodziła... nie mogłam się powstrzymać choć za oknem raczej gorąco... Chciałam ją zrobić szybko bo Córcia zaniemogła i wymaga sporo uwagi. Wyszła gęsta
Dzieje kuchennej WiewióryTort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt
Humanistka w kuchniciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych , a podejrzeć je można TU: Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie J ak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich(...)mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać połową cukru. Zalać połową ilości ciepłego mleka i lekko wymieszać z małą ilości mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe
Grunt to przepis!czarnego sezamu- 2 łyżki oliwy z oliwekWYKONANIE:Rozczyn: drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką(...)BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.)Kupisz ją tutaj: kliknijJest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa
Wypisz WymalujWalentynkowe śniadanie musi byc wyjątkowe, ale jak dla mnie koniecznie lekkie...bo na obiad szykuję coś bardziej treściwego ;) Sałatka taka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy znajdziemy tutaj coś dla siebie. Podany z ciepłą bagietką będzie miłym początkiem dnia Składniki: 2 garści rukoli 1/2 trójkącika camemberta 10 winogron 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 gruszka olej lniany Semco 2 łyżki(...)ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Z Majeczką w kuchniPrzepis na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty(...)Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podczas gotowania zbierać szumowiny z wierzchu. Gotować na małym ogniu 8 godzin, co jakiś czas szumując, nie doprowadzać do wrzenia, bulion ma lekko "mrugać". Ugotowany przecedzić przez gęste sito. Po ostudzeniu, najlepiej wstawić do lodówki i na drugi dzień zdjąć warstwę tłuszczu. Tak ugotowany bulion można przechowywać w lodówce przez 4 dni lub zamrozić
Stare Garyledwo wyrabiam na zakrętach. Jeszcze dwa tygodnie i wracam do normalnego trybu pisania, bo na chwilę obecną pracuję nad mieszkaniem. Znaczy się Wasza Blondynka wymyśliła sobie lekki remont. Tak naprawdę miałam wymienić rolety w pokoju, a suma sumarum skończyło się na malowaniu całego mieszkania. Nie staram się tego wytłumaczyć, po prostu tak wyszło, czasami sama za sobą nie nadążam(...)dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób
Blondynka Gotujesię stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał(...)doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny by ożywić lekko smak. Dodanie zieleniny do sosu nadaje mu lekkości i odciąga uwagę od ciężkiego smaku grzybów. Użycie samych borowików nadaje sosowi szlachetny smak, który doskonale podkreśla charakter pieczonych mięs. Aksamitny
Kuchnia po mojemuBigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki
Apetyczna babeczkaSkładniki: kura lub kurczak 1/2 dużej sztuki, woda 5 litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w
W Mojej Kuchni LubięKasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy
Bazując na smakucały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga się danie o dużej objętości. Gospodynie domowe przygotowywały Eintopf, gdy nie miały czasu na gotowanie, na przykład podczas(...)czasie przygotujemy resztę. Następny krok to pokrojenie papryki, cebuli i buraka w dość grubą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa do lekkiego przesmażenia. Kiedy warzywa lekko przesmażą się wlewamy passatę i zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy przyprawy, cieciorkę i delikatnie skrapiamy sosem czyli. Przykrywamy warzywa niech się duszą. W tym czasie ziemniaki kroimy
vegetanieBez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny
W kuchni Karmel-itkicebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać jelita(...)mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
królestwo garówkokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego(...)bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy
My Chcemy Jeść