Dynia jest bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z jej dodatkiem zrobic praktycznie kazde danie,lacznie z ciastem .Sama w smaku jest b.delikatna,niektorzy powiedza mdlawa.Przyjmie za
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar w restauracjach w krajach śródziemnomorskich), a my wpatrywaliśmy się w migoczące w wodzie(...)pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem. Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki
Chilli Czosnek i Oliwamałe :( Makrela - podana na pure z jabłka ligola/ kasza gryczana niepalona gotowana w soku jabłkowym / musztardowiec /galaretka z palonego zboża. Doskonały pomysł na gotowanie kaszy w soku, nadającym jej lekko owocowego smaku. Podpatrzyłam i już tak gotuję, jest super. Świetna galaretka, ta palona nuta.. no i świetnie przygotowana ryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki(...)sprawiły to tylko dania, czy również to, że jest bardzo sympatycznym, młodym człowiekiem...) dodam, że w Naturel wszyscy goście są mile widziani. Są dania dla wegetarian a wszystkie zupy są w wersji bezmięsnej. Wegetarianie zadowoleni a mięsożercom to nie przeszkadza. W Naturel mile widziane są dzieci, dla których stworzone jest specjalne menu, oraz przygotowane są kredki i zabawki
królestwo garównadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy(...)się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorącej masy czekoladę połamaną na małe części. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się i chwilę studzimy. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Białka lekko ubijamy. Dodajemy pozostałe 25 g cukru i ubijamy na sztywno. Pianę z białek stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek
Poezja smakuostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę(...)imbir, chili, garam masalę, cukier oraz sól ( po szczypcie ), wlewamy jogurt, dodaje prażone migdały oraz kokos i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do wymieszanych przypraw dodajemy cebulę i wkładamy pokrojone, lekko rozbite filety z kurczaka. Układamy z naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 35 minut w 160C. Podajemy gorące z kuskusem oraz świeżymi pomidorkami i zieleniną. Smacznego
Ostra na Słodkonaprawde super smaczny i zdrowy posilek.Takze polecam kazdemu,komu zalezy na dobrym smaku i chce zjesc cos dobrego i zdrowego.Zury i barszcze biale to jedne z najstarszych zup polskich.Prawie kazdy region Polski ma wlasny charakterystyczny sposob przyrzadzania zuru.Podstawa kazdego zuru jst oczywiscie zakwas. CZY JEST ZDROWY ?Jak najbardziej. Talerz zurku przywroci rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie,a takze dostarczy wielu(...)pewno wyrosnie nieprzyjemny" kozuszek plesni" i tylko popsuje smak zakwasu.Skladniki na kiszenie zuru: 1 litrowy sloik 4 kopiaste lyzki pelnoziarnistej maki zyniej600-700 ml przegotowanej,przestudzonej,ale lekko cieplej wody1 lyzeczka zakwasu zytniego (soku z ogorkow lub kapusty-opcjonalnie)2 zabki czosnku,obrane i przekrojone3 listki laurowe8-10 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :Do suchego,wczesniej wyparzonego sloika wsypac make
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!górskiej wycieczki nie zagryzał kanapki soczystym, ociekającym po brodzie pomidorem? Kogo nie zachwyca pajda świeżego chleba posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się(...)odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą i przygotowuje podniebienie na lekko pikantny powiew kremowych lodów. Ciasto i lody. Pomidory i camembert. Nic nie jest takim jakim się wydaje, a jednak smak przekonał mnie, że to ich kolejne niezapomniane wcielenie. Uwierzcie
KUCHARNIAgodzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas(...)bzika Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Polska zupa Przy kuchennym stole Smak mojego domu Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary Sto kolorów kuchni Ugotujmy to W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne Zakalce mego życia
Stare GaryKociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi
Smakowy Rajdlatego, że nie znaliśmy węgierskiego (całkiem dobrze radziliśmy sobie po rosyjsku), ale dlatego, że nikt z nas nigdy wcześniej nie widział, nie jadł, ani nie słyszał o schłodzonej waniliowej zupie z puszystymi kleksami z ubitych białek. Ten deser był olśnieniem. Był cudownym, rześkim i ogromnie radosnym odkryciem, że świat ma nam do zaoferowania tyle innych, nieznanych smaków i połączeń(...)kilku etapów, kiedy masa się chłodzi lub tężeje. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, wówczas zarówno cytrynowy śnieg, jak i sos, będą wystarczająco schłodzone. Dla mnie to idealny, lekki deser - bardzo lubię cytrusowe smaki, a tu ich nie brakuje. Dodatkowo bardzo zaintrygował mnie sos bazyliowy - jest wyjątkowy. Smak bazylii ostatecznie pozostaje echem, ale jest delikatnie wyczuwalny i w połączeniu
KUCHARNIABardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za
Stare Garyplaży? jak nauczyć dziecko przebywania na plaży? Spacerki i wycieczki Każdy dzień jest dla nas cenny zwłaszcza ten słoneczny. Jak tak sobie obliczyłam to dziennie robiliśmy lekko 10-15 kilometrów na nóżkach. Oczywiście z przerwami na zabawy, odpoczynek na ławce w parku. W Kołobrzegu jest gdzie chodzić, jest co robić, jest co zwiedzać nawet z takim prawie trzylatkiem. Odwiedziliśmy(...)Dzień bez kawy nie ma prawa się zacząć. dzień bez kawy jest dniem straconym. Moja ulubiona kawa to po prostu kawa sypana bez mleka z cukrem. Jak u mamy.... Zupy takie bardzo po domowemu. Klimat miejsca bardzo czarujący i bajkowy, zwłaszcza gdy robi się już ciemno. Miejsce w 100% przyjazne dla dzieci. Przepyszne zupy i kiełbaski z grilla. Ryby wędzone
ClauditteMissCookingDomowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na
Poezja smakuZrobiłam kolejny chleb z maszyny od chleba, a potem musiałam bratowej maszyne zwrócić. Już wiem przynajmniej jakie ona ma możliwości i co mogę od niej oczekiwać. Zrobiłam pyszny i lekki chlebek tym razem, z samej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa . Już zauważyłam że do tej maszyny wchodzi łącznie nie więcej niż 650 g mąki. Wsypałam wszystkie składniki(...)Wykazuje również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie! Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa! Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową. BiFix Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych
Z Kuchni Do Kuchnisię tym zajmował, a jak był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci, robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce(...)cukier z wodą. Gdy nabierze złotego koloru, dodać miód, karmelizować jeszcze chwilę, aż miód się rozpuści i wszystko się połączy.Dodać jabłka, dusić pod przykryciem, aż zmiękną.Odstawić.Jajka lekko ubić, wymieszać z mlekiem i olejem.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, solą, cukrem i orzechami. Dodać do mokrych składników, dokładnie wymieszać.Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu
Pożeraczka, czyli raz adobrze