Ostatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze, zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej(...)staną się szkliste (gotowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni (uwaga - łatwo się przypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaGulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup z wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam(...)piwa Przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ok. 2 cm kostkę. Przełożyć do zamykanego naczynia. Obrany czosnek i imbir posiekać. Jałowiec i pieprz lekko roztłuc. Mięso posypać przygotowanymi przyprawami, wymieszać, dołożyć gałązki rozmarynu. Całość zalać piwem, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Mięso osączyć z marynaty na podwójnie złożonym grubym ręczniku
Pełny talerzChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i
Gospodyni MiejskaSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana, t o
IzaGotujektórych doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku. Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone(...)czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz
Wypisz Wymalujnaszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę: 8 połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych(...)porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180°C przez ok 40-50 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto może (a nawet powinien być lekko wilgotny), ale nie oblepiony. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, potem studzić na kratce. Smacznego
Pełny talerzfiltrujący DAFI masz gwarancję, że woda dostarczana do Twojego gospodarstwa domowego stanie się idealna do przgotowywania gorących i zimnych napojów, ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie zup, mlek i kasz dla małych dzieci) czy na przykład kostek lodu, itp.STOSUJĄC DZBANKI DO FILTROWANIA WODY ZAPOBIEGASZ TWORZENIU SIĘ KAMIENIA KOTŁOWEGO W URZĄDZENIACH AGD TAKICH JAK CZAJNIK CZY ŻELAZKO(...)dzbanków filtrujących Brita.* W zależności od jakości wody w danym rejonie.Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę. Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg, który zapobiega tzw. szuraniu przy przesuwaniu oraz rysowaniu delikatniejszych powierzchni, co zdarza się przy tego typu naczyniach.Kształt dzbanka jest przemyślany
Codzienna kuchnia niecodziennasmakowity, zawierający pomidory, chowder w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki2 posiekane cebule2 ząbki czosnku2 łodygi selera naciowego w plasterkach3 ziemniaki pokrojone w kostkę1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka2 łyżeczki świeżego(...)rondla pomidory i przecier, zagotować.Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min.Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki.Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy
Kulinarny karnet Christopherachoć bardzo się starał (miał niezłą motywację, ale to może przemilczę...). Dzięki nim jednak jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.Do mojego dodałam ekstra bazylii, bo miałam pęczek od zupy i nie chciałam, żeby się zmarnowała. Pasuje doskonale.I teraz przyznam się Wam do czegoś. Do mojego chleba zapomniałam dodać... Soli. W związku z tym brakowało mu tego czegoś(...)ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze złączeniem do dołu. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać solą.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemalutka dynia z naszej działki. W tym roku jest dość mizerna, nie zachwyca swoimi gabarytami, ale najważniejsze że jest nasza, wyhodowana samodzielnie. Od początku sezonu dyniowego przyrządziłam już parę zup i nasze ulubione risotto. Dziś z okazji trwającego Festiwalu Dyni, było coś nowego, a mianowicie kopytka. Tradycyjne, ziemniaczane, cieszą się u nas dużą popularnością. Dyniowe były po raz pierwszy(...)dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy. Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem
Przysmaki Karolkiszczególnie jeśli jeszcze ładnie go przyozdobimy, to nie lada gratka. Nie mówię już o jakości zawartości jak i smaku… bo to oczywiste. No nic, wróćmy do naszych pikli. Lekko ostrawe, idealnie sprawdzą się jako dodatek do deski serów, piwa czy kolacji. Jeśli macie dość duże słoiki, użyjcie ich jako ozdoby w kuchni, bo słoiki są niezwykle kolorowe i doskonale(...)posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuświeży czosnek, mleko i mąka, ostatnimi czasy żytnia bądź pełnoziarnista. Szkoda, że przez wielu nie jest doceniana na tyle, by stworzyć z nią w roli głównej danie obiadowe (pomijając zupę cebulową). Polecam tartę - dla przełamania konwenansów i przetestowania cebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza(...)czym wyjmuję z pieca i napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zezłoci. Podaję na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie. Brokuły gotujemy na parze. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al. dente i odcedzamy. Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Całość ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego
Moniki Smakołyki