zupa lekka - 1500 przepisów (strona:74/100)

Gulasz z dzika z piwem i grzybami 216

Gulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup z wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam(...)piwa Przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ok. 2 cm kostkę. Przełożyć do zamykanego naczynia. Obrany czosnek i imbir posiekać. Jałowiec i pieprz lekko roztłuc. Mięso posypać przygotowanymi przyprawami, wymieszać, dołożyć gałązki rozmarynu. Całość zalać piwem, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Mięso osączyć z marynaty na podwójnie złożonym grubym ręczniku

Pełny talerz
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 199

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i

Gospodyni Miejska
Budyń z kaszy jaglanej 143

Szukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana, t o

IzaGotuje
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 151

których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku. Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone(...)czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz

Wypisz Wymaluj
Keks wytrawny 166

naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę: 8 połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych(...)porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180°C przez ok 40-50 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto może (a nawet powinien być lekko wilgotny), ale nie oblepiony. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, potem studzić na kratce. Smacznego

Pełny talerz
Woda źródlana w domu? to jest możliwe! 151

filtrujący DAFI masz gwarancję, że woda dostarczana do Twojego gospodarstwa domowego stanie się idealna do przgotowywania gorących i zimnych napojów, ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie zup, mlek i kasz dla małych dzieci) czy na przykład kostek lodu, itp.STOSUJĄC DZBANKI DO FILTROWANIA WODY ZAPOBIEGASZ TWORZENIU SIĘ KAMIENIA KOTŁOWEGO W URZĄDZENIACH AGD TAKICH JAK CZAJNIK CZY ŻELAZKO(...)dzbanków filtrujących Brita.* W zależności od jakości wody w danym rejonie.Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę. Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg, który zapobiega tzw. szuraniu przy przesuwaniu oraz rysowaniu delikatniejszych powierzchni, co zdarza się przy tego typu naczyniach.Kształt dzbanka jest przemyślany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chowder w stylu "Manhattan". 156

smakowity, zawierający pomidory, chowder  w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki2 posiekane cebule2 ząbki czosnku2 łodygi selera naciowego w plasterkach3 ziemniaki pokrojone w kostkę1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka2 łyżeczki świeżego(...)rondla pomidory i przecier, zagotować.Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min.Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki.Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy

Kulinarny karnet Christophera
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 166

choć bardzo się starał (miał niezłą motywację, ale to może przemilczę...). Dzięki nim jednak jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.Do mojego dodałam ekstra bazylii, bo miałam pęczek od zupy i nie chciałam, żeby się zmarnowała. Pasuje doskonale.I teraz przyznam się Wam do czegoś. Do mojego chleba zapomniałam dodać... Soli. W związku z tym brakowało mu tego czegoś(...)ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze złączeniem do dołu. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać solą.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na Festiwal Dyni kopytka. 204

malutka dynia z naszej działki. W tym roku jest dość mizerna, nie zachwyca swoimi gabarytami, ale najważniejsze że jest nasza, wyhodowana samodzielnie. Od początku sezonu dyniowego przyrządziłam już parę zup i nasze ulubione risotto. Dziś z okazji trwającego Festiwalu Dyni, było coś nowego, a mianowicie kopytka. Tradycyjne, ziemniaczane, cieszą się u nas dużą popularnością. Dyniowe były po raz pierwszy(...)dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem

Przysmaki Karolki
Pikle wielowarzywne do słoika 465

szczególnie jeśli jeszcze ładnie go przyozdobimy, to nie lada gratka. Nie mówię już o jakości zawartości jak i smaku… bo to oczywiste. No nic, wróćmy do naszych pikli. Lekko ostrawe, idealnie sprawdzą się jako dodatek do deski serów, piwa czy kolacji. Jeśli macie dość duże słoiki, użyjcie ich jako ozdoby w kuchni, bo słoiki są niezwykle kolorowe i doskonale(...)posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
TARTA CEBULOWA 255

świeży czosnek, mleko i mąka, ostatnimi czasy żytnia bądź pełnoziarnista. Szkoda, że przez wielu nie jest doceniana na tyle, by stworzyć z nią w roli głównej danie obiadowe (pomijając zupę cebulową). Polecam tartę - dla przełamania konwenansów i przetestowania cebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza(...)czym wyjmuję z pieca i napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zezłoci. Podaję na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Farfalle w pesto z brokułami i kulkami z polędwiczki 195

Makaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie. Brokuły gotujemy na parze.  Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al. dente i odcedzamy. Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Całość ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Torcik jeżynowy 143

Ten torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna.  Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej

kuchnia doski
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 199

masła  sól, pieprz 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle(...)brzegi.  Nakłuwamy widelcem i pieczemy  w piekarniku ok. 20 min.  w temperaturze 180 st. oraz: 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup) 3 jajka 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki sól, pieprz czubrica Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze.  Jajka i śmietanę

bistro mama