zupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić(...)posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Lekko przestudzić i zmiksować.Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną, dodać koperek. Można podawać z grzankami
Stare GaryPożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować(...)Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz
Ala piecze i gotujelitr wody - 2 duże marchewki - 2 małe pietruszki - kawałek selera - kawałek pora - 1 mała cebulka - puszka krojonych pomidorów - 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego - przyprawy: pieprz ziołowy, czarny, przyprawa do zupy pomidorowej , przyprawa w diecie bezsolnej - makaron orkiszowy, ilość wg uznania Zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie już wrzeć wrzucamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i gotujemy(...)dodałam soli :) Zamieniłam ją na przyprawę w diecie bezsolnej -> jest niezastąpiona :) Następnie gotujemy makaron orkiszowy według instrukcji na opakowaniu, na moim było 7 minut :) I gotowe! Lekka, dietetyczna i bardzo zdrowa zupka pomidorowa, która rozgrzeje w każdy ponury dzień. Polecam
Zdrowie na języku :PMoim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver'a.składniki1,5 kg dyni Hokkaidooliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego chili1 łyżka nasion kolendry1 duża cebula3 - 4 ząbki czosnku1 marchewjedna(...)nasiona kolendry z odrobiną soli. Dynię, posypać przyprawami i czarnym pieprzem . Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka i lekko skameralizowana na krawędziach.Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać
Stare Garyzakupionych amerykańskich borówek powstanie coś pysznego! Nie myliła się! ;DSerniczek powstał z myślą o Niej , gdyż od zawsze uwielbia wszelkiego rodzaju serniki na zimno … galaretki … piankowe , lekkie desery z dodatkiem owoców. Efektem była zachwycona … Jej twarz promieniała ze szczęścia , kiedy ujrzała efekt … a ja cieszyłam się , że kolejny raz sprawiłam Jej niesamowitą radość! :) Kocham Cię Mamo(...)zimna ( ale cały czas płynna ) dzielimy ją na 2 części.Jedną z nich dokładnie mieszamy z serkiem i dodajemy 3/4 owoców , mieszamy.Przekładamy do miseczki( u mnie taka na zupę , wyłożona folią spożywczą ).Wyrównujemy powierzchnię serniczka i wstawiamy do lodówki.Do drugiej galaretki wsypujemy pozostałą część owoców , mieszamy.Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami.Chłodzimy
Ostra na SłodkoSezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl(...)szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać
Ala piecze i gotujeczekolady rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem małego chlusta wody, - dodajemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i jeśli ktoś chce, trochę cukru, - mieszamy wszystko, dodajemy odrobinę oleju i kiedy czekolada lekko zgęstnieje wylewamy ją na ciacha. Na górę jeszcze raz wiórki kokosowe i w zasadzie można jeść od razu, oblizując palce z czekolady ;) Niestety po upieczeniu nie widać już tego pięknego(...)muffinek) i muszę powiedzieć, że wyjątkowo nie umiałam zjeść więcej, niż 2 na raz, są bardzo sycące. No więc mam nadzieję, że smacznego i do zobaczenia! W następnym wpisie zupa-krem z pieczonej dyni i surowej papryki, taka w 10 minut
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwięc ciasta z pajęczynami, muffinki z pająkami, babeczki z Jackiem Skellingtonem (tylko nie mówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia mi przygotowywanie takich straszliwych dań, i kiedy tylko przeczytałam(...)babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis wyszperałam w Internecie. Wizyta u przyjaciółki na plotkach bez ciasta to jak .. hm nawet nie wiem do czego porównać .. zupa bez soli? Wracając do przepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać. Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu(...)pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto. Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno w wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt
ciastkarnia na kruchym spodzieRosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody(...)między czasie zbieram pianę, która zbiera się w garnku. Po około godzinie, przypiekam cebule nad ogniem i oddaje do rosołu. Rosół nie może się gotować, a jedynie lekko bulgotać, więc kiedy zaczyna wrzeć, dolewam pół kubka zimnej wody. Na sam koniec gotowania - przyprawiam rosół. Wrzucam kostkę rosołową, 4-5 kropel magi, łyżeczkę vegety, lubczyk, pieprz i sól. Jeszcze
Kolejny blog o gotowaniuWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego (u mnie miód drahimski)4 jaja (żółtka i białka oddzielić)1 kostka masła (200 g) Na przełożenie:konfitura z fiołków - przepis tu! (może być dowolna, lekko kwaśna np. porzeczkowa, powidła śliwkowe)Na polewę:4 łyżki śmietanki 30%3/4 tabliczki białej czekolady2 łyżeczki masła* Należy pamiętać aby składniki były w temperaturze pokojowej (przede wszystkim jaja!! ponieważ inne
Symfonia SmakówI rada: mroźmy kurki! W środku zimy jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej! I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wielkanocny żurek na zakwasie o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku i niezwykłym aromacie, to jedno z ważniejszych dań w moim domu podczas świąt a podany z białą kiełbasą, plastrem boczku i jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie . składniki na 4 porcje marchew pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 15 dag wędzonego boczku 4 białe parzone kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo(...)plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek i całość zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz, wlewamy zakwas na żurek i wrzucamy pokrojoną białą kiełbasę. Żurek doprawiamy solą i gotujemy jeszcze około 15 minut. Ugotowane na twardo
Smakowite DaniaMiałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczać. Zachować niewielkie odstępu - ciastka mogą nieznacznie rozlać się po blaszce. Piec przez 5 minut w temperaturze 175 stopni. Z blaszki zdejmować po przestudzeniu - wcześniej ciastka będą miękkie i mogą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować(...)masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać w niewielkich odstępach małe kuleczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia
wyzwania kuchenne