Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi jednak, że nic straconego... Do takiego barszczu można dodać łyżkę lub dwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania.Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś(...)poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem.I obowiązkowo musi być zabielany.A już za chwilę będzie botwinka.W przepisie wystarczy tylko podmienić ją z burakami :)Czytaj więcej
bistro mamanajsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które(...)średniej temperaturypokroić ser na plastry około 1 cm – 1,5 cm plastry wyłożyć bezpośrednio na rusztgrillować plasterki sera przez około 3 minuty z każdej strony, aż ser będzie lekko rumiany na zewnątrz i miękki przez środek ser ten najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio zdjęty z rusztuudekorować plasterki sera klinami z cytryny z posiekanymi świeżymi ziołami takimi jak posiekana natka pietruszki
naRuszcieciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały Po 24 godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu :Z dojrzałego(...)przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować go w późniejszym czasie.Warto też przygotować barszcz.Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja.Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie.Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą )Zakwas można zrobić
Proste PotrawyDzisiaj porada trochę inna niż zwykle - mniej naukowa, w zasadzie można powiedzieć że lekka i przyjemna, bo o zakupach, a konkretnie zakupach świątecznych. Już niedługo będziemy sobie wręczać prezenty, w związku z czym pojawia się pytanie - co kupić bliskiej osobie, żeby sprawić jej radość? Najlepiej, żeby była to rzecz dobrana indywidualnie do charakteru i zainteresowań tej osoby. Jako(...)dozą dystansu (no chyba że stać nas na profesjonalny analizator za kilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie
Powiedz dietom nieSkładniki: pół niedużej dyni kostka warzywna 2 średnie cebule 1 l wody sól, świeżo zmielony pieprz 3 kromki na grzanki łyżka masła Przygotowanie: Dynię obrać
Gaździnka warzysię pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie). Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro. - Na każdą szklankę nasion – ok. 2 szklanki wody, (do gotowania komosy czerwonej i czarnej używa się(...)kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku
ClauditteMissCookingnaszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu są orientacyjne. Zużyjcie ich tyle, ile Wam samym pasuje dla smaku – dla mnie ilość którą podałam w przepisie była idealna. Zupę solimy i pieprzymy do smaku, grzejemy całość do granicy wrzenia, chociaż nawet jeśli barszcz zagotujecie, to dzięki zakwasowi nie powinien zmienić koloru. Barszcz podajemy na stół od razu –tradycyjnie(...)pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony
Karo in the KitchenOstatnio jadłabym tylko śniadania na słodko ;) taką zupę mleczną robiłam kiedyś bardzo często, że aż mi się znudziła ;) ale dziś znów wróciła mi na nią ochota ;) wczoraj miała urodziny moja najlepsza (osiedlowa;p) kumpela! ;) jeszcze raz STO LAT! ;) ;* Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru rozkruszone tabletki stewi(...)smaku Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy (dodając stewię wg. smaku) jajko dokładni roztrzepujemy, dodajemy budyń i stewię (ja dałam 3 rozkruszone tabletki) dokładnie mieszamy kiedy mleko zacznie lekko wrzeć po brzegach wlewamy kluski (ciasto jest dość rzadkie) mieszamy, żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 1-2 minuty SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący(...)łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe i krowie), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości kaszy. Wanilię rozkroić wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaniezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku
Apetyczna babeczkaBłyskawiczny, lekki krupnik z płatkami jęczmiennymi to świetna propozycja dla zabieganych kobiet. Przygotowuje się go w 15 minut a do tego smakuje przepysznie , polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 1,5 litra wody 1 kostka bulionu drobiowego 1 marchew 4 ziemniaki 4-5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych 1 łyżka margaryny gałązka natki pietruszki przepis Marchewkę kroimy w plastry(...)ziemniaki w średnią kostkę. Do wrzącej wody dodajemy kostkę bulionu drobiowego oraz pokrojone ziemniaki i marchew,wszystko gotujemy do miękkości warzyw . Następnie zupę zasypujemy płatkami błyskawicznymi jęczmiennymi i dodajemy łyżkę margaryny . Gałązkę pietruszki drobno siekamy. Zupę podajemy z posiekaną zielenina
Smakowite DaniaTradycyjne flaki przygotowuje się z wołowych, cielęcych lub drobiowych żołądków i trzeba je długo gotować. Znam takich, którzy z tego powodu nie wezmą flaków do ust
W SMAK3 litry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar
Humanistka w kuchniEkspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano(...)daje sobie z nimi radę. Polecam też przepisy na inne moje pomidorowe sosy : sos pomidorowy na zimę słodki Relish k olejny sos pomidorowy do słoików oraz polecam przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorów 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 3 szczypty tymianku 3 szczypty oregano 2 łyżki oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła(...)uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku papierowym, by odciekły. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekane pieczarki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, lekko je rumienimy. Dodajemy ugotowany na sypko ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dokładnie mieszamy. Powstałą masą nadziewamy pomidory, na wierzchu każdego pomidora układamy ścięty wcześniej wierzch. Przekładamy pomidory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię