sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa
W kuchni Karmel-itkiłączę z ciastem. Na głębokiej patelni rozpuszczam olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitło. Zwracamy uwagę na kolor, klarowność i intensywność wina. Kolor: oceniamy kolor wina w środku czaszy kieliszka i na jego obrzeżach: Białe wina z wiekiem ciemnieją i nabierają głębokiej złotej barwy. Odcień brązowawy oznacza najczęściej, że mamy do czynienia z bardzo starym białym winem. Jeśli zauważymy taki odcień w młodszym białym winie, możemy podejrzewać, że zostało ono przedwcześnie napowietrzone
W kuchni Karmel-itkiobrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu) wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy
W kuchni Karmel-itkitymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową). Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch stron. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w nieregularną kostkę. Dodałam do smażącego się mięsa. Następnie wrzuciłam przyprawy, dolałam bulion i zamknęłam pokrywą. Dusiłam
W kuchni Karmel-itkiWtedy, dzięki dodatku oleju, nie muszą się topić w tłuszczu na patelni. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie, wyrównujemy. Uwaga, by naleśniki nie były za grube. Smażymy na złoto. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące i smażę na maśle na złoto. Studzę. Sok wyciskam z pomarańczy (lub wykorzystuję sok z kartonika). Odlewam pół szklanki, zagotowuję i w gorącym soku rozpuszczam żelatynę. Mieszam ją dokładnie z resztą soku i zostawiam do wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkipaska przekładałam przez otwór, "wiążąc" w ten sposób te charakterystyczne supełki. Przygotowane tak chruściki zostawiłam na kwadrans na blasze do podrośnięcia. Smażyłam je na rozgrzanym, głębokim oleju, na złoto z obu stron. Po wyjęciu osączyłam je na ręczniczku papierowym. Kiedy wystygły, obtoczyłam w cukrze pudrze. Ale i tak najlepsze wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was tanecznym, karnawałowym
W kuchni Karmel-itkikroimy w średnią kostkę, z papryki usuwamy pestki i kroimy w krótkie paski. Jagnięcinę kroimy w średnią kostkę, oprószamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy z obu stron na złoto. Cebulę kroimy w plastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy
W kuchni Karmel-itkilepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem
W kuchni Karmel-itkioleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.* Następnie zmiksowałam na puree. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju. Na tym samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam
W kuchni Karmel-itkibyło ich dość dużo - wtedy nie potrzeba dodawać cukru. Pokrojone banany mieszam delikatnie łyżką z ciastem. Na patelni rozgrzewam olej. Kładę porcje ciasta i smażę na złoto z obu stron, Podaję z cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło, zaraz po usmażeniu - pulchne, cieplutkie i mięciutkie, a banany rozpływają się w ustach. SMACZNEGO! Pozdrawiam w sobotni, smaczny poranek :] Karmel
W kuchni Karmel-itkiząbki czosnki 3 łyżki masła 4 łyżki oleju lubczyk, pieprz, tymianek Cebulę obieram, kroję w plasterki i podsmażam na maśle z olejem, aż cebula stanie się miękka i złota. Do cebuli wlewam wino, dodaję posiekany czosnek i duszę na wolnym ogniu do momentu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje. Zalewam całość bulionem, dodaję lubczyk, tymianek, trochę pieprzu. Gotuję
W kuchni Karmel-itkiodrobina mielonego, suszonego czosnku. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość
W kuchni Karmel-itki