złote przepisy - 1317 przepisów (strona:59/88)

ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. 155

stron solą, pieprzem oraz czosnkiem. Na schabie kładę kilka liści zblanszowanego szpinaku, porcje bryndzy, zawijam roladki i spinam wykałaczkami. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Roladki obsmażam za złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO! Pozdrawiam w świetnym nastroju, o wiosennym usposobieniu! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 165

mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. Garść wspomnień. 196

pełne śmiechu i dowcipów. Wagary wspólne, ściągi, wypady do innego miasta. Obraz dziewczyny odżywa, jest ze mną i mogę znów się z nią zobaczyć, chociażby w taki sposób. Duży, złoty guzik, znaleziony podczas spaceru z ukochanym... Który już gdzieś indywidualnie układa sobie życie. Nie sprawia bólu, że więź między nami się rozerwała. Ale przypomina jego ciepły uśmiech, miękki głos

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 169

bardzo się stara i kocha to, co robi. Na koniec każdy bloger dostał patelnię, piękną i nieprzywierającą, zieloną patelnię. **** Do pociągu zostało jeszcze sporo czasu. Pałętanie się po Złotych Tarasach nie wydało się Karmel-itce aż tak atrakcyjne. Blogerka z Chilli Bite, którą pozanała na BlogForum Gdańsk 2012 zaproponowała wyjście a otwrcie nowej knajpy w pobliżu, dołączyła do nich jeszcze

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z TRUSKAWKAMI. 173

świeża bazylia Kurczaka płuczę, suszę, nacieram pieprzem, solą i bazylią. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy czosnkowej (lub oleju, czosnek granulowany dodaję podczas smażenia mięsa) i smażę kurczaka na złoto z każdej strony. Truskawki płuczę, pozbawiam szypułek i kroję w kostkę. Wrzucam  na patelnię (bez dodatku tłuszczu). Sok, który powstanie, odparowuję. Dodaję w międzyczasie ocet balsamiczny i bazylię. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
JOGURTOWIEC NA ZIMNO. 298

zostało kupione, powinno być zjedzone, wyrzucanie nie ma miejsca w jej domu. Wystarczy, że wszystkie ogromne markety, którym towary się terminują, wyrzucają tony takich produktów na śmieci. Wyrzucają miliony złotych na wielkie wysypiska gnijących odpadów spożywczych. Wymyśliła serrnik - niesernik na zimno. Płatki posłużyły za spód. JOGURTOWIEC NA ZIMNO. /autorski;/ torownica o średnicy 21 cm 3 jogurty z ziarnami po 400g

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 252

pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego zielonego groszku 1 cebula puszka pomidorów bez skóry 3/4 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz, estragon Piersi z kurczaka delikatnie solę, pieprzę. Smażę na złoty kolor z obu stron. Zdejmuję z patelni. Cebulę obiera i drobno siekam. Podsmażam na tej samej patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 257

kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna, pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także na myśl przywodzi mi piękne jesienne spacery wśród złotych koron drzew. Dzisiejszy przepis to modyfikacja pewnego chlebka cukiniowego. Dynia ma mniej wody niż cukinia, która również ma wszechstronne wykorzystanie. Pomyślałam więc, skoro cukiniowy chlebek to czemu nie dyniowy

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 213

Pomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła. Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchów ciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień. Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam

W kuchni Karmel-itki
KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 178

Piękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy, szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki. W powietrzu czuję charakterystyczną wilgoć, zapach dymu, wysychającej ściółki. Niebo tak piękne jak wiosną, żegna ptaki zmierzające do ciepłych krajów. Przestawiamy czas na zimowy. Lato pozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 175

duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię  kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę  i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 220

desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 165

miodzie chabrowym. Przechowywanie: koniecznie zacienione miejsce! Pod wpływem światła może dochodzić do zmiany barwy (np. miód gryczany) czy zmian w konsystencji bądź właściwościach. Fotony światła działają niekorzystnie na ten złoty środek. Miody dzielimy na nektarowe (pozyskiwane z nektaru i pyłku kwiatowego, dot. roślin liściastych, kwiatów, roślin zielonych miododajnych) i spadziowe ( pozyskiwane ze spadzi drzew iglastych i liściastych - z lasu

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 138

czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego.  Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki) i wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor.  Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy

W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 212

równej grubości i wielkości kawałki. Rozbijam je delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki