posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Z miłości do słodkościDokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Z miłości do słodkościczosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym
Z miłości do słodkościpieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego
Z miłości do słodkościzakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną
Z miłości do słodkościjajka, szklanka bułki tartej. Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Smacznego
Z miłości do słodkościpieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować
Z miłości do słodkościcebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb maczać w masie, smażyć na odrobinie oleju na złoto z obu stron
Z miłości do słodkościszynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw
Z miłości do słodkościstopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto na odrobinie oleju. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur
Z miłości do słodkościLedwie początek września, a za oknem zrobiło się tak jakoś jesiennie. Mam jednak nadzieję na piękną i ciepłą jesień, w kolorze złota. Taką właśnie uwielbiam. Pewnie już kiedyś pisałam, że ja lobię każdą porę roku, w każdej z nich potrafię doszukać się czegoś fajnego, nawet w zimie spędzanej w mieście. Jedynie listopad odstrasza mnie na kilometr i szczerze
Przysmaki Karolkikażdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą zimną i deszczową. Czekam na tą Złotą Polską, pełną pięknych barw. Na spacery po parku brodząc w stertach pożółkłych liści. Właśnie taką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ
Przysmaki Karolkinich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać. Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Przysmaki Karolkiktórej możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracj ą była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka są nadal miękkie, dlatego należy zostawić je na blaszce do całkowitego wystudzenia. *do tych ciasteczek nadają się płatki owsiane tzw.górskie, wtedy ciasteczka są bardziej
Zabawa smakiem