czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym
Z miłości do słodkościpieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego
Z miłości do słodkościzakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną
Z miłości do słodkościjajka, szklanka bułki tartej. Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Smacznego
Z miłości do słodkościpieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować
Z miłości do słodkościcebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb maczać w masie, smażyć na odrobinie oleju na złoto z obu stron
Z miłości do słodkościszynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw
Z miłości do słodkościstopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto na odrobinie oleju. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur
Z miłości do słodkościLedwie początek września, a za oknem zrobiło się tak jakoś jesiennie. Mam jednak nadzieję na piękną i ciepłą jesień, w kolorze złota. Taką właśnie uwielbiam. Pewnie już kiedyś pisałam, że ja lobię każdą porę roku, w każdej z nich potrafię doszukać się czegoś fajnego, nawet w zimie spędzanej w mieście. Jedynie listopad odstrasza mnie na kilometr i szczerze
Przysmaki Karolkikażdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą zimną i deszczową. Czekam na tą Złotą Polską, pełną pięknych barw. Na spacery po parku brodząc w stertach pożółkłych liści. Właśnie taką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ
Przysmaki Karolkinich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać. Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Przysmaki Karolkiktórej możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracj ą była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka są nadal miękkie, dlatego należy zostawić je na blaszce do całkowitego wystudzenia. *do tych ciasteczek nadają się płatki owsiane tzw.górskie, wtedy ciasteczka są bardziej
Zabawa smakiemdodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić. W garnku lub większej patelni rozgrzać olej i przełożyć do niego pokrojoną kapustę. Smażymy tak długo, aż kapusta nabierze ładnego koloru, złoto-brązowego. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła. Następnie wlać tyle wody, aby zakryła kapustę, dodać potartą marchew, listki laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka
Zabawa smakiemSzykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min. Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu
Smaki Edyty