złote przepisy - 1317 przepisów (strona:51/88)

33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 189

rogale nie rozkleiły się.  Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 181

drugiej patelni również rozgrzewamy masło, wykładamy posiekany czosnek - i smażymy aż do zarumienienia, kolejno dodajemy dobrze osuszoną kostkę z ziemniaków i smażymy je aż do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni.  Zeszkloną cebulę i pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem

Symfonia Smaków
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 159

patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników, gości, a może nawet samego siebie. Smacznego! :) (function

Symfonia Smaków
Makaron z dorszem 171

osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę

Z miłości do słodkości
Czekoladowo-waniliowe pancakes z jagodami 154

cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać jogurt, krótko zmiksować. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać). Dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany olej kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Roladki schabowe z zielonym farszem 160

czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Z miłości do słodkości
Placuszki Partia Crispies 210

proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.   Następnie smażyć na oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor.   Podawać oprószone cukrem pudrem.                                   Smacznego

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 173

papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Drożdżowe placuszki z bananem 209

minut.  Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min.  Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.  Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 257

feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty.  Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.  Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku

Z miłości do słodkości
Placuszki z jabłkami 258

mokrymi składnikami.  Dodać obrane ze skórki i pokrojone na cienkie plastry jabłka. Wymieszać.  Nakładać łyżką na patelnię tworząc małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem.                                 Smacznego

Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 263

pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.  Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.  Dusić

Z miłości do słodkości
Pulchne placuszki kukurydziane 146

Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej.  Smażyć z obu stron na piękny złoty kolor.  Osączyć z nadmiaru tłuszczu.  Podawać np. z ulubioną konfiturą

Z miłości do słodkości
Kotlety z Wilanowa 189

pieprzem. Każdy kawałek mięsa z obu stron grubo posmarować pasztetem.  Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.  Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Podawać np. z surówką z czerwonej kapusty

Z miłości do słodkości
Placuszki serowo-dyniowe 194

dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon.  Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą.  Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury

Z miłości do słodkości