zajmowały całą szerokość garnka, ale miały między sobą trochę luzu, gdyż będą rosnąć podczas smażenia - można ułożyć je widelcem w rondlu, żeby się nie skleiły - smażyć na złoto, przewracając widelcem na druga stronę (cały proces trwa około 2 minut, jednak najlepiej nie sugerować się czasem, tylko obserwować oponki, lekko odwracając widelcem i sprawdzając ich kolor, gdyż czynniki takie jak stopień
Smakołyki Berenikiłyżka mleka sól, pieprz Jajko rozbełtałam wraz z mlekiem. Otręby wymieszałam z bułką. Rozmrożone filety panierowałam w jajku i sypkiej mieszance. Na patelni rozgrzałam olej. Ryby smażyłam na złoto, z obu stron. Smacznego
W kuchni Karmel-itkimnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około 10 minut na wolnym ogniu
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy. Zapachy wilgoci i usychających liści, Dymu z pieców mieszkańców, Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złota i brązu. Szeleści on pod mymi nogami. Krzyk odlatujących gęsi, szept drzew, echo niesione przez wiatr. Gdzieś tam w środku ona, zagubiona. W jesiennej samotni, kluczy po parku. AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek
W kuchni Karmel-itkimięta, oregano pieprz olej lniany do smażenia Mięso połączyłam ze wszystkimi składnikami tak, by masa była zwarta i lepka, ale nie znowu przesadnie. Doprawiłam do smaku. Smażyłam na złoto, na lnianym oleju, dzięki czemu nabrały takiego koloru. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiJajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest wtedy lżejsza). Usmażyłam na złoto. Osączyłam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. 200ml śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku sól, biały i ziołowy pieprz sok z 1/2 cytryny Śmietankę zagotowałam z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawiłam
W kuchni Karmel-itkisojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa
W kuchni Karmel-itkiłączę z ciastem. Na głębokiej patelni rozpuszczam olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitło. Zwracamy uwagę na kolor, klarowność i intensywność wina. Kolor: oceniamy kolor wina w środku czaszy kieliszka i na jego obrzeżach: Białe wina z wiekiem ciemnieją i nabierają głębokiej złotej barwy. Odcień brązowawy oznacza najczęściej, że mamy do czynienia z bardzo starym białym winem. Jeśli zauważymy taki odcień w młodszym białym winie, możemy podejrzewać, że zostało ono przedwcześnie napowietrzone
W kuchni Karmel-itkiobrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu) wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy
W kuchni Karmel-itkitymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową). Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch stron. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w nieregularną kostkę. Dodałam do smażącego się mięsa. Następnie wrzuciłam przyprawy, dolałam bulion i zamknęłam pokrywą. Dusiłam
W kuchni Karmel-itkiWtedy, dzięki dodatku oleju, nie muszą się topić w tłuszczu na patelni. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie, wyrównujemy. Uwaga, by naleśniki nie były za grube. Smażymy na złoto. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące i smażę na maśle na złoto. Studzę. Sok wyciskam z pomarańczy (lub wykorzystuję sok z kartonika). Odlewam pół szklanki, zagotowuję i w gorącym soku rozpuszczam żelatynę. Mieszam ją dokładnie z resztą soku i zostawiam do wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkipaska przekładałam przez otwór, "wiążąc" w ten sposób te charakterystyczne supełki. Przygotowane tak chruściki zostawiłam na kwadrans na blasze do podrośnięcia. Smażyłam je na rozgrzanym, głębokim oleju, na złoto z obu stron. Po wyjęciu osączyłam je na ręczniczku papierowym. Kiedy wystygły, obtoczyłam w cukrze pudrze. Ale i tak najlepsze wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was tanecznym, karnawałowym
W kuchni Karmel-itki