złote przepisy - 1317 przepisów (strona:63/88)

Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat 208

ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z buraczkami 228

małym ogniu, zajmij się resztą. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż na złoty kolor. Cebulę posiekaj w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do zrumienionego mięsa, chwilę podsmaż razem a następnie wsyp ryż. Zamieszaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z cukinii 264

końce   (nie obierać)   i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok.Cebulę obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami 272

zamrażarki. Potem blachę (24x30) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce

Monia miesza i gotuje
Migdałowa rolada z poziomkami 173

Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować

Monia miesza i gotuje
Borówkowa tarta z kremem z białą czekoladą 199

włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor ok 20 minut.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone

Monia miesza i gotuje
Panierowana feta z dodatkami 189

zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść. Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku. I można podawać

Monia miesza i gotuje
Smażone kanie a'la schabowy 167

posolić i popieprzyć z obu stron i odstawić na godzinkę. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Kanie panierować w jajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych

Monia miesza i gotuje
Placki cukiniowo-czosnkowe 213

dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, można same ale lepiej smakują z gęstym jogurtem

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto ze śliwką 179

żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze

Monia miesza i gotuje
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 158

bardzo nie lepiła się do rąk. Z masy uformować kulki (jeśli masa za bardzo się lepi do rąk zwilżyć je we wodzie), obtoczyć w tartej bułce i smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniaczkami z koperkiem i ogóreczkami (pikle w musztardzie

Monia miesza i gotuje
Chrupiące placuszki ryżowe 326

kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając i formujac placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Można podawać same lub z ulubionym dipem czy keczupem

Monia miesza i gotuje
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem 250

czosnku granulowanego 1 jajko  majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja  użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego

Monia miesza i gotuje
Tosty czosnkowe 206

plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć plaster wędliny, potem plaster żółtego sera oraz kilka cienkich plasterków czosnku. Przykryć druga kromką. Opiekać w opiekaczu na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 190

cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać

Monia miesza i gotuje