złote przepisy - 1317 przepisów (strona:67/88)

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 403

rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 211

Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Na mus: 1,5 szklanki jagód 400g

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta z malinami 319

wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta. Piec w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak masło-czosnek 807

miski dodać jajka, sól, pieprz , szczyptę cayenne oraz mleko. Wymieszać za pomocą trzepaczaki. Następnie kotlety obtoczyć w jajku, mące, jajku i panierce Panko. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić

Fabryka pomysłów
Serowa tarta z brzoskwiniami 222

około 15minut. Wystudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej połączyć ze sobą. Wyłożyć ją na spód tarty, a na to położyć pokrojone brzoskwinie. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok. 30 minut (masa się zetnie). Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pieczeń z grzybami leśnymi 192

namoczoną kajzerkę, posiekany czosnek i cebulę, przesmażone grzyby. Posolić i popieprzyć do smaku. Składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut na złoty kolor.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Migdałowe placki dyniowe 217

Olej do smażenia Przygotowanie: Dynię obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajko, mąkę, cukier i aromat migdałowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Smażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 258

francuskie pokroić na 8 części. Na środek kłaść odrobinę nadzienia owocowego. Dobrze skleić boki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Nasze ciastka smażyć z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu przez kilka minut. Wykładać na papierowe ręczniczki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. 313

mieszamy na gładką masę. Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką. Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy razem z sosem. Z podanej porcji wychodzi około 6 kotletów. Inspiracją był przepis z bloga Choochla

Czerwona Porzeczka
Roladki z kurczaka z greckim farszem 402

brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano. Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia

Czerwona Porzeczka
Paróweczki w cieście francuskim 229

jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Parówki pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor

Czerwona Porzeczka
Sałatka na ostro- czyli por i kurczak w sosie czosnkowym ;) 53831

jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka czosnek granulowany pieprz ziołowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor.  Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy

Czerwona Porzeczka
Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 232

stronę skąd brałam przepis kilk! . Tam na zdjęciach jest dokładnie pokazane jak zawijać naleśniki :) Następnie wszystkie ruloniki panierujemy. Najpierw w jajku z przyprawami, a potem w sezamie. Smażymy na złoty kolor.  Sos: Wodę, cukier, sos sojowy, ketchup, ocet wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do pozostałych składników. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając

Czerwona Porzeczka
Racuchy z jabłkami 162

której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto  rozprowadzamy tak aby było  cienkie.  Obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego

cookpl
Gulasz wieprzowy z warzywami 192

łyżce majeranku, tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 1,5 l bulionu, kilka łyżek mąki pszennej, olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy

Delicious Titbits