Ciapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą ciaperkapusta, pańczkraut to nic innego jak tłuczone ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę(...)minut. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy. Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci. Podajemy z żeberkami
magiczna kuchnia Kasiziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i obrałam ze skórki. Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek, następna warstwa to pokrojone w plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej
potrawyregionalnetemu babka wychodzi delikatniejsza i smaczniejsza. Ma również jaśniejszy kolor ( szczególnie jeśli wiosna przygotowujemy ją nie z nowych a starych ziemniaków. Polecam ! Składniki: 3 kg ziemniaków 2 cebule mleko sól, pieprz 40 dag wędzonego boczku 4 kopiaste łyżki mąki 2 jajka Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy. Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy
Z Majeczką w kuchniBabka ziemniaczana jest takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo
Kuchnia po mojemuSKŁADNIKI : 1,5 kg małych ziemniaczków 200 g plasterków boczku 1 kulka mozzarelli sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka masła(...)mamy stare to obieramy. Myjemy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę i przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Każdy jeden ziemniak zawijamy w cienki plasterek boczku i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch naczynia zawijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 45 minut w 200 C. Wyciągamy ostrożnie naczynie, zdejmujemy folię
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 10 większych ziemniaków 3 cebule 1 cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 250 - 300 g wędzonego boczku do smaku tymianku, lubczyku, majeranku, estragonu sól, pieprz(...)kilka kropel ciemnego sosu sojowego 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka śmietana z Bażanowic z łyżeczką cukru, kilkoma kroplami octu jabłkowego + sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić maszynką do mięsa. Wbić jajka, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym smalcu po kilka minut z każdej
Gaździnka warzySkładniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może(...)być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu
Proste Potrawydanie klasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgodziny Ilość porcji: 4 Wartość kaloryczna: 510 kcal Składniki: 700 gramów łopatki wieprzowej* 50 gramów chudego wędzonego boczku* 300 gramów zielonej fasolki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryka 1-2 pomidory (niekoniecznie) 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 szklaka wody 180 gramów kwaśnej śmietany 12% 150 gramów(...)kminu rzymskiego** 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz Przygotuj: moździerz (jeśli kmin masz niezmielony) dużą patelnię lub garnek Podaj z: ziemniakami lub ryżem Pokrój boczek na kostkę ok 1 cm (wykrój większość tłuszczu) i wstaw na nierozgrzaną patelnię na niewielkim ogniu, tak by tłuszczyk stopniowo się z niego wytapiał. Utrzyj kmin w moździerzu
Bazując na smakusłoniny 200 g wędzonego boczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy). Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za sucha (zależne to jest od rodzaju ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę) Posiekaną cebulę podsmażamy(...)razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i słoniną. Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski (najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G KitchenPolecam :-) Przepis podany jest również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki: 1 kg lub półtora kg ugotowanych ziemniaków 5-6 szt. surowych ziemniaków 300 g sera białego (wersja wegańska: 300 g naturalnego tofu) 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 20-30 g boczku (pomijamy w wersji wegańskiej) oliwa do smażenia (polecam Salvadori olio di sansa di oliva, z wytłoczyn - najlepsza do smażenia, polecam bezinteresownie(...)oregano. Gdy się podsmaży to dodajemy tę cebulę do rozdrobnionego widelcem tofu. Solimy, pieprzymy i ten rodzaj farszu jest już gotowy. 3. Surowe obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce na papkę. 4. Boczek pokrojony w kosteczkę podsmażamy na złoto. W wersji wegańskiej pomijamy ten etap. Wszystkie kartacze smażymy i podajemy z kleksem jogurtu sojowego. 5. Przetarte ziemniaki odsączamy
Kawa z mlekiemdodałam od siebie 4 plasterki salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera. Składniki:5 małych ziemniaków2 cebule3 jajka3 łyżki mlekasól, pieprzzioła prowansalskieplasterki salami, wędzony boczek (opcjonalnie)olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami(...)prowansalskimi. Studzimy.2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy.3. W misce mieszamy jajka, mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę z salami i ziemniaki, całość mieszamy i przelewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie przewracamy go (pomagamy sobie płaskim talerzem
Kuchnia domowa Anidodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki ziaren(...)Ziemniaki i cebulę przełożyłem do miski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około jednego centymetra, które dokładnie porozdzielałem, a następnie umieściłem na zimnej suchej
Wyprawy kulinarnezimno (wtedy smakuje trochę jak makaronowa sałatka). Niedziela - Szaszłyki z kurczaka w boczku Na niedzielę proponuję coś specjalnego - szaszłyki z kurczaka zawiniętego z boczek, z dodatkiem pieczarek i papryki. Do tego pieczone ziemniaki i sałatka. ➤czas przygotowania: 45 minut w 1 porcji: 478 kcal, B 36,2 g, W 38,9 g, T 20,0 g Składniki(...)porcje: 400 g ziemniaków 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 plasterków boczku 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka oliwy lub oliwa w sprayu na sałatkę: 1/2 czerwonej papryki (tej co została z szaszłyków), 1 pomidor, 2 garści liści sałaty, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz dodatkowo: 2 patyczki
Chilli Czosnek i Oliwamożna przygotować też w domowych warunkach, w garnku. Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób): 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki 500 g buraków pokrojonych w plasterki 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki 500 g boczku surowego 500 g boczku(...)wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic_content='3 kg ziemniaków sałatkowych 500 g buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku
Proste-przepisy.pl