ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:50/185)

Warzywna zupa z czarnym oczkiem. 158

podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2- 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku. Przygotowanie; Groch należy wypłukać a następnie zalać wodą(...)czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler.  Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty

Radość kipiąca uśmiechem.
KISZKA ZIEMNIACZANA 423

bardzo. Dużo kaszy mannej jako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania   Składniki: 4 kg ziemniaków  szklanka mąki  1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi  sól- ok. 2 łyżek  pieprz- około 2 łyżek  flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości(...)smalec -kilka plastrów- z kostki  Wykonanie: Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 135

ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny(...)szklanym przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Pierożki (farsz i przygotowanie): Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dolewamy olej. Smażymy na rumiany kolor, studzimy. Łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę i doprawiamy do smaku. Soli dajemy ostrożnie, bo gotowaliśmy ziemniaki z jej dodatkiem. Pieprzu potrzeba ok 1 łyżeczki

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z ziemniaków - mniam :) 167

żółtego sera (najlepiej parmezan lub inny twardy ) 1 jajko 4 prostokątne kawałki  miękkiego żółtego sera ( do nadzienia ) 150 -200g plastrów boczku 4 długie wykałaczki sol, pieprz do smaku papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Ugotowane ziemniaki(...)rozgnieść widelcem, dodać utarty ser, jajko, sól i pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nadziać na wykałaczki kawałki żółtego miekkiego sera, oblepić ziemniakami, a nastepnie owinąć plastrami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Ułożyć tak przygotowane szaszłyki na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut SMACZNEGO

zielonacukinka
szybkowar-groch łuskany z kiełbasą wiejską i wędzonką... 168

Składniki: groch 25 dag, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 8 sztuk, kiełbasa wiejska 2 pęta, boczek wędzony 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3,5 litra(...)liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać łuskany groch, przyprawy, kiełbasę wiejską podzieloną na kawałki, boczek wędzony, pokrojone w kostkę grubszą ziemniaki, włoszczyznę wlać wodę do 3/4 pojemności szybkowara - u mnie to ok. 3,5 litra + skladniki zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut z szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Żurek z jajkiem i wędliną 120

pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około(...)minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. 2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam. 3. Jajka gotuję na twardo

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kartacze - kluski z mięsem 180

która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Kartacze - kluski z mięsem 186

która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 400

prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną. Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko.   Składniki:-1 kg ziemniaków-10 łyżek mąki pszennej-15 dkg wędzonego boczku   Na chłodnik:-1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka-pęczek rzodkiewki-szczypiorek-koperek-sól, pieprz   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W(...)chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.   Siekamy szczypiorek i koperek.Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.   Boczek kroimy w kostkęi smażymy na patelni na skwarki.   Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy.   Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemydo osiągnięcia jednolitej masy.   Nakładamy

Maminek kulinarny
Wódka i ziemniak – szlachetna para 162

Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu

królestwo garów
Karkówka z cynamonem 162

Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki  marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew(...)łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko

Proste Potrawy
Grillowane koreczki z szparagami 194

szparagami, przygotowanie ich nie zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy

Mechanik w kuchni
Krupnik jaglany 155

Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa. Składniki: 5 ziemniaków młodych, 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule białe, 1 pietruszka, liść laurowy(...)sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Zagotować 1 ½ litra wody, posolić do smaku, wsypać kaszę jaglaną  i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i usmażoną cebulę na boczku, wrzucić listek laurowy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia