ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:51/185)

Karkówka z cynamonem 159

Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki  marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew(...)łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko

Proste Potrawy
Grillowane koreczki z szparagami 189

szparagami, przygotowanie ich nie zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy

Mechanik w kuchni
Krupnik jaglany 151

Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa. Składniki: 5 ziemniaków młodych, 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule białe, 1 pietruszka, liść laurowy(...)sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Zagotować 1 ½ litra wody, posolić do smaku, wsypać kaszę jaglaną  i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i usmażoną cebulę na boczku, wrzucić listek laurowy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY 177

dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku... Pyyycha!Składniki:1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka1 cebula 20 dag boczku wędzoneg0pęczek koperkuliść laurowyziele angielskiebulion (ja miałam drobiowy)sól, pieprz do smakuWykonanie:Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku(...)zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Krem selerowo-ziemniaczany 140

dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki 1,5 l wywaru warzywnego 1 szalotka (lub 1 mała cebula) 100 ml śmietany 30% gałka muszkatołowa papryka ostra(...)sól, pieprz oliwa z oliwek do podania boczek wędzony posiekana zielona pietruszka Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu

Ugotować
Krokiety ziemniaczane faszerowane żółtym serem w sosie z borowików 129

Kolejne po Kotletach ziemniaczanych i  Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na  krokiety : 700 g  ziemniaków 1 średnia  czerwona cebula 2jajka

Gosia gotuje
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 109

SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach.  Jajka gotujemy(...)pół-miękko (około 5-6 minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym.  Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki

Gotowanie jest łatwe
Weekendowy kociołek 225

Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)Mięso kroimy w grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś zamkniętym pojemniku na dwie doby . Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę , pieczarki na połówki , ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu ) . Przyprawy mieszamy razem w małym słoiczku lub miseczce . Rozpalamy ognisko , wygrzewamy kociołek , wrzucamy smalec

Ogrodnik w podróży
Cepeliny z mięsem 109

zawsze wspólnie z mamą lub babcią i zwykle zajmowałem się etapem wymagającym męskiej ręki — tarciem ziemniaków i ich odciskaniem w pończoszniczym rękawie. Pamiętam, że zawsze fascynował mnie proces sedymentacji skrobi, która zostawała na dnie naczynia. Te szare kule obowiązkowo były podawane z okrasą z boczku i cebulki. Jednak nigdy nie robiliśmy do nich farszu. Cepeliny dla odmiany zawierają(...)choć w formie okrągłych pyz znane są również w kuchni śląskiej. * SKŁADNIKI na 16 cepelinów dla 8 głodnych osób Ciasto: 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi mąka ziemniaczana 2 jajka sól Okrasa: 200 g surowego boczku 200 g wędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko 2 cebule 6 ząbków czosnku

Food Square
Rondel burgundzki 138

Malwinna , Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra tymianek masło Przygotowanie : Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut. Naczynie żaroodpone wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę(...)ziemniaków, posypać solą, pieprzem i ziołami, na niej warstwę pokrojonych w plasterki parówek, następnie ponownie ziemniaki również posypane ziołami i przyprawami, na nich plasterki kiełbasy i ponownie warstwę ziemniaków. Na każdej wartswie ziemniaków można ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia  wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać

Codzienne Gotowanie
Kartacze 304

ziemniaków 2 cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Farsz : 500 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz lubczyk opcjonalnie 1 jajko Okrasa : boczek wędzony Przygotowanie Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula. Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą, aby spłynął(...)powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej. Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą. Doprawiłem majerankiem, solą, lubczykiem, pieprzem. Dodałem przeciśnięty czosnek. Na zwilżonych dłoniach rozpłaszczałem

R'n'G Kitchen
Młode ziemniaki zapiekane pod boczkiem 68

Składniki: 1kg młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku sól 0,8 kg surowego boczku słodka czerwona papryka w proszku chili w proszku sól, pieprz tymianek suszony lub 2 gałązki świeżego Sposób przygotowania: 1. Młode ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i posypać pokrojonym koperkiem. 2. Boczek pokroić w plastry, doprawić papryką słodką i chili, solą pieprzem(...)tymiankiem.Ułożyć w naczyniu zakrywając całą powierzchnię ziemniaków. 3. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C na ok. 20 min. 4. Po tych 20 min. folię aluminiową ściągnąć z naczynia, całość polać wytopionym tłuszczem z boczku i zapiekać przez

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka w liściach kapusty 258

kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna.Składniki: mała główka włoskiej kapusty 1/2 kg mielonego mięsa 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach 1 duża cebula 1 jajko 1 szklanka rosołu 2 łyżki przecieru pomidorowego 10-15 dag wędzonego boczku pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku w płatkach Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju   Z kapusty wyciąć(...)obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę. źródło,, mięsa Siostry

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania