ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:48/185)

Pierogi ruskie 219

mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni(...)średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie 295

obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej 2 cebule 200 g boczku surowego,wędzonego sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do  zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną(...)cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło

Smak mojego domu
Żurek prosty i szybki 163

Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę).Grzyby zalać mała ilością wody i ugotować  - najszybciej zrobimy to w szybkowarze. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu

Stare Gary
Zupa kalafiorowa, krem z kalafiora z boczkiem 100

pysznym kremem z kalafiora, z 5 składników!  Składniki: - 400g kalafiora - 300-400 g ziemniaków - 1 cebula - 1 l bulionu* - 1 łyżka masła - plastry boczku  - przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Kalafiora obierz, umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion: Do misy Tefala zamontuj ostrze ultra(...)ustaw program Soup P1 Przygotowanie tradycyjne: Cebulę podsmaż na maśle i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami. Zalać bulionem* i gotować do miękkości warzyw. Przypraw i zmiksuj blenderem. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Do talerzy nalać zupy krem i na wierzch wyłóż podsmażony boczek. Smacznego! * opcjonalnie można użyć 3 szklanki bulionu i 1 szklankę mleka min 2% tłuszczu

CookYourself
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 188

sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne    faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery.   Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy(...)podpiekły.    Podsmażyłam pokrojony wędzony boczek. Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.   Polałam je sosem.    Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

potrawyregionalne
Kartacze 166

jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny i 0,15 kg boczku na skwarki oraz3 cebule i trzy ząbki czosnku a przyprawy to jedynie sól(...)mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.Solidnie wszystko mieszamy.   Ugotowane ziemniaki mielimy.  Przygotowujemy skwareczki.   Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulęi boczek, zmniejszamy do minimum ogień

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 210

wydaniu jest lekko słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek(...)Zupę podać z ugotowanymi ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu. Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem. Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
pierogi z mięsem i ziemniakami 141

gorącej wody  30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Składniki ciasta zagnieść na stolnicy(...)rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa kapuściana. 132

naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić(...)ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka ziemniaczana 98

ludzi którzy kochają Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz pierwszy jadłam przepyszną babkę ziemniaczaną. Jest to danie z "utartych, surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zalewajka z grzybami 206

Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut). Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 382

Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka słodka mielona  pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie(...)papryką w proszku oraz pieprzem ziołowym. Na to wykładamy mięso, a następnie kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Pieczemy pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia. Co sądzicie o mojej zapiekance? Znacie zatar

Zofiana
Klasyczna grochówka 139

Konkretna, sycąca, znakomita Grochówka na żeberkach i wędzonym boczku SKŁADNIKI: 500 g grochu w połówkach 300 g boczku kawałek żeberek włoszczyzna kilka ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk  Groch  wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą  i odstawić na kilka godzin.  Żeberka(...)ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać groch i gotować do jego rozgotowania około 30-40 minut.  Cebulkę i boczek pokrojone w kostkę podsmażyć na tłuszczu. Dodać czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystko dorzucić do zupy. Na sam koniec wsypać majeranek , lubczyk, doprawić solą i pieprzem.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Kartoflanka mojej babci 148

kartofli, ½ pęczka natki pietruszki, 3-4 kiełbasy, np. jarmarczne lub śląskie, 1 małą cebulę, 10-15 dag boczku, 1-1,5 l wody, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Natkę umyj i osusz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kartofle przełóż do garnka i dodaj do nich natkę. Całość zalej wodą, lekko posól i zacznij(...)boczek w niezbyt duże plasterki. Boczek podsmaż na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, na patelnię wrzuć cebulę. Całość smaż, mieszając, do chwili kiedy boczek ładnie się przyrumieni a cebula zeszkli. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodaj podsmażony boczek wraz z cebulą. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę możesz podawać także

blog.moje-pasje.info
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 171

łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać

Stare Gary