Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała(...)innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-) Zapraszam!!! Składniki: ok. 2 kg. ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe ( po 100g każdy), 200 g boczku wędzonego, 150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego), 2 cebule, 200 g pieczarek, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy w całości. Ziemniaki
Passion of CookingSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę(...)przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości około 1 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę
Przepisy kulinarne babci AntoninySzwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę
R'n'G KitchenSzybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy(...)gotujemy na przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć do prostokątnej formy. Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
MarciochaKucharzySupraślu obchodzone jest nawet Święto Babki. p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 cebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy(...)drobną kostkę. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor. Do ziemniaków dodać jaja, ryż, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać. Formę keksówkę (9x25cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, ok 1,5 godziny w temp. 180stC
Obiad gotowyPrzepis na taką zupę znalazłam tutaj.Przepis pochodzi z książeczki pt."Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.. 25 dag fasoli Kupiec 10 dag wędzonego boczku 3 - 4 ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera cebula 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu łyżka maggi łyżka majeranku łyżka smalcu łyżka mąki posiekana natka pietruszki lub koperek pieprz i sól 2 litry(...)sicie i zalać świeżą zimną wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na wiórki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na boczku, dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, Rozprowadzić wystudzonym wywarem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml); 150 g wędzonego boczku; 200g podwędzanej kiełbasy; 2 litry zimnej wody; 1 średnia cebula; 5 średnich ziemniaków; 4 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Suszone grzyby(...)namoczenia. Namoczone grzyby odcedzić. Drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, na rozgrzanym na patelni, klarowanym maśle (1 łyżka). Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna
Gospodyni Miejskapatelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił Dolewamy wodę do wysokości wszystkich składników
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combiała kiełbasa z ziemniaczanym puree Składniki: na 4 porcje Smażona kapusta 400 g kiszonej kapusty 1 cebula sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 100 ml mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki utartego chrzanu Dodatkowo 1 kg białej kiełbasy natka pietruszki do posypania Ułóż kiełbasę na patelni(...)mnie patelnia grillowa i na małym smaż kiełbasę do żlotego koloru. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Zmiksuj na puree z dodatkiem masła i mleka. Pokrój boczek w małą kostkę i usmaż. Odsącz na kawałku papierowego ręcznika. Posiekaj szczypiorek i utrzyj chrzan. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na oleju, lekko zrumień. Dodaj lekko opłukaną
codojedzeniawarzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru mięsno - warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy(...)miękkości, gotowane z kapustą będą twarde. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki mięsa z żeberek. Kapuśniak
W kuchennym oknie Ewykawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce(...)cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystko razem ułożyć ścisło w żaroodpornym okrągłym naczyniu. Do wina po mięsie dosypać łyżeczkę soli i pieprz. Tą mieszanką zalać mięso z warzywami. Ziemniaki obrać i pokroić (najlepiej na tarce) w plastry o grubości ok. 2mm. Ułożyć z nich rozetę na wierzchu mięsa, tak jak widać na zdjęciach. Piec w 160 stopniach pod przykryciem
W kuchni wieczoremprzez 5-10 min. 3. Ziemniaczki po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 4. Boczek wraz z kiełbaska przesmażamy, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy. 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem. 6. Wykładamy najpierw porcje ziemniaków, polewamy/posypujemy cebulka wraz z boczkiem i kiełbaską, na to dajemy różyczki brokuła i znów plasterki ziemniaków, kiełbaska wraz z cebulką, brokuł
Gotowanie...to proste !więc sama go odtworzyć, czy też raczej stworzyć i upiec taką babę. Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki(...)olejem a następnie wyjęłam go z patelni i wyrzuciłam. Na patelnię wsypałam cebulę i podgrzewałam do czasu aż się zeszkliła. Następnie dodałam pokrojony boczek. Wymieszałam i smażyłam na małym ogniu około 10 minut. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam z nadmiaru płynu i przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, wsypałam kaszę, dodałam przyprawy, sól i pieprz
Kuchnia u Krysiplasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu. Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam 4 łyżeczki koncentratu(...)skrobię, która osiadła na dnie miski. W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem
Gotowanie i blogowaniepolecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi. Pierogi z mięsem i ziemniakami Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki 1/2 litra maślanki Farsz 1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek ) 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule sól, pieprz Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe. Mięso zmielić na grubych oczkach albo posiekać, ziemniaki starkować jak na placki ziemniaczane, cebulę
Pieguskowa Kuchnia