ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:32/185)

Kapuśniak 127

dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku: 2 wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej, 3 -4 duże ziemniaki, 15 dag boczku, 1 cebula, płaska łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania kapuśniaku: Obieram włoszczyznę, płuczę kostki wędzone wkładam to wszystko do garnka, zalewam wodą i solę(...)włoszczyznę z wywaru. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru. Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka. Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje

Gotuj Się Kto Może
Zupa fasolowa czarne oczko 145

Zupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub  kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Kapusniak z mlodej kapusty 160

duza marchewka  1 mala pietruszka kawalek selera  por  1 zabek czosnku  ziemniaki  mala glowka kapusty cebula   20 dag zeberek  30 dag kielbasy wedzonej  30 dag boczku   3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu  6 ziarenek ziela angielskiego  jarzynka  pieprz sypany maslo maka   Myjemy mieso i zagotowywujemy(...)kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase  Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera  Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase  Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min  Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo

Klaudynkowa kuchnia
zapiekanka z ziemniaków i serka topionego 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g ziemniaków 400g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 100 g boczku wędzonego 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz szczypior 2 łyżki masła wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie. W między czasie(...)kroimy boczek w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Ziemniaki odcedzamy. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy naprzemiennie: warstwa ziemniaków, kawałki serka, podsmażony boczek z cebulą oraz czosnkiem. Całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z mlekiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu układamy kawałki masła. Zapiekamy w 175 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka z kaszanką 228

ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.   Boczek i cebulę kroimy w kostkę.   Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy.   Wykładamy na ziemniaki.   Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z TRZEMA SERAMI I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ 202

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 ziemniaków, 100 g boczku wędzonego, 35 dag mieszanki chińskiej, opakowanie serka brie, 40 g tartego sera Grana Padano, 150 g tartego sera żółtego, 3 czubate łyżki śmietany, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, natka pietruszki. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej(...)wodzie, kroję w plastry. Boczek kroję w paseczki, podsmażam na odrobinie oleju na rumiano. Dodaję mieszankę chińską, chwilę razem smażę. Śmietanę łączę z tartymi serami: żółtym i Grana Padano, doprawiam solą i rozmarynem. Brie dzielę na połowę, kroję w plastry. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie, 1/2 serka brie, 1/2 mieszanki chińskiej, 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 873

pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili.Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Wrzucam go na warstwę ziemniaków.Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek.Dodaję do zapiekanki.Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz

UgotujmyTo.pl
Brukselka z boczkiem 215

Brukselka z boczkiem to idealny i szybki obiad dla wielbicieli i smakoszy tego warzywa. Takie danie nasyci oraz spełni wszelkie wymagania podniebienia. Przyznam się, że mogłabym takie zestawienie jest codziennie. Bardzo często kupuję brukselkę w sezonie, ale także i po, w postaci mrożonek. Nie wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego(...)uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam. Zobacz też: Ziemniaki z boczkiem i brukselką Tarta z brukselką Przepis na brukselkę z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 500 g brukselki 200 g boczku łyżka masła łyżka

Kuchnia Bazylii
Zupa chrzanowa 191

święta Wielkanocne na naszych stołach oprócz żuru i barszczu białego może gościć zupa chrzanowa. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą i jajkami. Składniki: - 2 białe kiełbasy - 150 g boczku wędzonego - 5 ziemniaków - 1,5 l bulionu - 1 cebula - 3 łyżki chrzanu - 2 łyżki oleju - śmietana 18% - ziele angielskie - liść laurowy - sól - pieprz - szczypiorek - jajka "Espumisan Max to wyrób medyczny(...)Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, boczek z cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy ok. 3-4 łyżek śmietany. Dodajemy chrzan, mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Podajemy z jajkami ugotowanymi

Kulinarne życie
Sałatka ziemniaczana z boczkiem + film 204

Sałatka ziemniaczana z boczkiem to smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się jako samodzielne dość sycące danie, może być również ciekawym dodatkiem do potraw z grilla. Jest to pożywne, smaczne i bardzo oryginalne danie, bardzo proste w przygotowaniu.     składniki na 3 porcje 8 młodych ugotowanych ziemniaków 350 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki(...)dużej miski. Do ziemniaków dodajemy podsmażony i wystudzony boczek z cebulką. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy majonez i musztardę, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły.   Artykuł Sałatka ziemniaczana z boczkiem + film pochodzi

Smakowite Dania
Potrawka z kaszy pęczak z ziemniakami i kiełbasą szynkową 299

Pomysł na tę potrawę podpatrzyłam w połowie marca w programie Doradca Smaku. Wtedy Andrzej Polan gotował jakąś potrawkę z kaszy pęczak z ziemniakami i boczkiem. Nawet nie wiem, co tam wtedy dawał, jak dokładnie robił, bo widziałam tylko fragmenty, ale pomysł mi się spodobał. W ciągu paru dni zaplanowałam swoją wersję. Kaszę pęczak posmakowałam dopiero w zeszłym roku(...)250g kiełbasy szynkowej w kawałku ok. 0,5 szklanki (o poj. 200 ml) kaszy pęczak 100 ml soku pomarańczowego 100% ok. 200-250g pieczarek 2-3 nieduże ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku min. 1 litr gorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół

Anioszek w kuchni
Grochówka 82

wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu jaś 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku majeranek olej wędzony boczek Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę(...)liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych(...)można naprawdę spędzić cały dzień. Poszukiwaczom Opolszczyzny od kuchni mogę zaś polecić Hotel Szara Willa , w którym restauracja serwuje słynne żeberka z   panćkrautem  (kapustą kiszoną zasmażaną z ziemniakami, zwaną również   ciapkapustą ). Pomnik burmistrza Karola "Papy" Musioła i widok na Most Groszowy w Opolu. Widok na miasto znad Kanału Młynówka. Kamienice na Rynku w Opolu. Ratusz i charakterystyczny

Food Square
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem 91

ziemniakami. No nie sposób było przejść obok nich obojętnie i to właśnie od niego zaczerpnęłam przepis, wiedząc, że będzie idealnie dopracowany. Nie pomyliłam się Artykuł Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 153

cebula marynowana na słodko<< < kotlety mielone z pieczarkami, młode ziemniaki zapiekane w skórkach  i surówka z selera<< < kotlety mielone z pieczarkami, ziemniaki z boczkiem i sałatka z ogórków konserwowa<< < kotlety mielone z pieczarkami i tartymi buraczkami Smacznego :) Kotlety mielone z pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska Zaktualizowano 2019r. Kotlety przygotowane

Moja Książka Kucharska
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 80

przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulką i ziołami, sadzone jajka oraz garnuszek maślanki. Pycha!       Artykuł Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
ZIEMNIAKI Z PATELNI Z BOCZKIEM I ŚMIETANĄ 112

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 8 mniejszych ziemniaków (ugotowanych), 100 g boczku wędzonego, 1/2 małej cebuli, 1/2 łyżki posiekanego koperku, pieprz cayenne, sól, curry, rozmaryn, 3-4 łyżki śmietany, łyżka masła, szczypiorek. Przygotowanie: Boczek kroję w kostkę, cebulę siekam. Podsmażam na maśle, aż się zarumienią. Ziemniaki kroję

JejKuchnia
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese 136

Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle  Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo i i pysznie

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie z Sokołowem i magazynem Kukbuk 163

się przekonać, że potrawy grillowane na gazie, jak i na węglu smakują tak samo. Każdy z uczestników wylosował sobie przepis na potrawę, którą musiał przygotować. Mnie przypadły grillowane ziemniaki z boczkiem i serem. Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili

Obiad gotowy
Grochówka wojskowa 177

ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki 500 g kiełbasy śląskiej 500 g schabu w plastrach 700 g grochu łuskanego 500 g ziemniaków 500 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: 1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej(...)czasie odlewamy wodę 4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut 5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy

Słodki Kompromis
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 126

się jeszcze nawinie. Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak

Mieszam w Garnku
Sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem 169

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Zapiekane lato :) Czyli przepyszna zapiekanka z letnich warzyw 134

Jesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw.   Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych

Wiszniówka
kremowa zupa chrzanowa 115

bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz z gotowania wędzonego boczku) 4 duże ziemniaki cebula 2 łodyżki selera naciowego 150 g tartego, ostrego chrzanu 200 g wędzonego boczku 4 jaja szczypior sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Boczek pokroić w plastry, usmażyć(...)suchej patelni "na chrupko". Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać okrojoną cebulę i seler. Zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, dodać chrzan, ponownie postawić na ogniu. Gotować kilka minut. Krem podawać z cząstkami jajek i chipsami boczku, posypaną siekanym szczypiorkiem

6niebo
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 125

jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób zapracowanych, które nie maja czasu

Z Kuchni Do Kuchni
Grochówka 146

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   mięso wędzone na wywar (użyłam skrzydełek) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku (opcjonalnie) 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz   Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie i w tym czasie(...)ugotować wywar na mięsie wędzonym. Do garnka wrzucić groch, listki laurowe i ziele angielskie. Podgotować z 20 minut i dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie

Di gotuje
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 160

konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami

Kulinarna Patilogia
Zupa krem kalafiorowy 139

ziemniak  jogurt  boczek  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, lubczyk, chilli  grzanki czosnkowe Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze razem z ziemniakiem.Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać! Dodać kalafior do wywaru.Zupę zmiksować z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, kurkumą.  Zupę rozlać do miseczek. Udekorować uprażonym boczkiem z chili

MarciochaKucharzy
Corn & Bacon Chowder 144

Czyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami.Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku. Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;) I że

bistro mama
Kartoflak 311

słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać

mojewypiekiinietylko
Tołkanica 382

Nigdy wcześniej nie próbowałem tołkanicy, znałem ją tylko z opowiadań. Można ją zrobić na dwa sposoby: smażoną na patelni lub pieczoną. Chciałem spróbować czegoś nowego, a nie usmażyć ziemniaki z boczkiem i cebulą, więc zdecydowałem się na wersję pieczoną. Tołkanicę można podać z sosem lub ze śmietaną, ale całkiem nieźle smakuje bez dodatków. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Parzybroda 231

Cześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce

Pora coś zjeść