Składniki: 2 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku 1 cebula mielona słodka papryka pieprz cayenne 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na blachę, dodać pokrojony w paski boczek i pokrojoną w pióra cebulę. 3. Doprawić słodką papryką i niewielką ilością pieprzu cayenne. 4. Całość
A Ty Smakuj Mnieformułować pod palcami.Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę.Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito(...)chwilę pogotować i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor, gdyż ten stopień wysmażenia zapewnia zupie smak i aromat.Z dodatku ziemniaków można zrezygnować.Można użyć gotowych zacierek makaronowych.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku(...)sera. Zdejmij rondelek z ognia i dopraw porządnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż
karmelowyrozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! Składniki: 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację 5 cm kawałek pora garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler) sól, świeżo mielony pieprz 1- 1,5 l wody 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego rozmaryn olej rzepakowy 2 Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. 1 ziemniaka pokroić w półksiężyce(...)minut, następnie dodać upieczony por i obierki, gotować kolejne 15 minut. Gotowy wywar przecedzić – można ponownie włożyć włoszczyznę, dodać pokrojone ziemniaki gotować do miękkości. Całość zblendować. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i chrupkim boczkiem. Obierki
Mój pomysł naPyzy znają chyba wszyscy.Podawane są na różne sposoby. Składniki:-2 kg surowych ziemniaków-60 dkg ugotowanych ziemniaków-20 dkg surowego lub wędzonego boczku-cebula-sól-olej Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie. Odciskamy przez gazę. Delikatnie zlewamy
Maminek kulinarnyRozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych klusek??? SKŁADNIKI: 5-6 średnich ziemniaków jajko mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków) sól OKRASA: ok 200 gr, boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy łyżki (kopystki), dodajemy tyle maki,aż ciasto zacznie 'odchudzić' od łyżki (lepiej(...)mniej mąki,niż za dużo-bo wtedy kluski będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli na wrzątek włożymy kluskę-i rozpadnie się-dodajemy mąki.Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby
Kopystką po garachwędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek(...)Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę
Magiczne Życie Martysamodzielne danie, doskonale pasują też jako dodatek do obiadu lub grilla. Ja swoje podałam z sosem tzatziki, żeby było jeszcze bardziej wiosennie ;) Zachęcam! :) Składniki: Ziemniaki: młode ziemniaki cebula wędzony, surowy boczek żółty ser do posypania Sos Tzatziki: 90g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku mały, gruntowy ogórek sól, pieprz koperek Ziemniaki myjemy dokładnie, ja ich nie obierałam, młode ziemniaki mają(...)Wkładamy je do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażymy, ok. 5minut, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu. Około
Czerwona PorzeczkaSałatka z chrupiącym boczkiem w doborowym towarzystwie fasolki i bobu. Z lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce. 1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry(...)gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniabyła zapiekanka ziemniaczana. Zajrzyjcie do Malwiny i Patrycji , aby zobaczyć jaką zapiekankę z ziemniakami one przygotowały ;) Babka ziemniaczana Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 100-150 g boczku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Boczek i kiełbasę pokroić w drobną(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski. Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną przełożyć
Codzienne Gotowanierazu dodane i gotowe...samo się gotowało...ja miałam fasolę taką , której nie musiałam moczyć przed gotowaniem. 20 dkg fasoli 25 dkg kiełbasy 5 dkg boczku wędzonego kilka ziemniaków 1-2 marchewki sól, pieprz listek, ziele wegeta majeranek natka pietruszki Marchew , boczek i kiełbasę pokroić.Do misy multicookera wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć , następnie dodać
Moje domowe kucharzeniedużych ziemniaków pokrojona w kostkę połowa średniej cebuli 2 jajka czubata łyżka mąki sól, pieprz proponuję też: łyżeczkę suszonego majeranku pokrojone 2 liście pietruszki 1. Obrać ziemniaki 2. Słoninę (boczek) pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Przelać wytopiony tłuszcz na blachę do pieczenia, a skwarki rozłożyć równomiernie. ( Jeśli stosujemy olej, warto go uprzednio podgrzać, zanim wlejemy masę ziemniaczaną na blachę
Weekendy w domu i ogrodziesmak jest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie. Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy Ciekawe rozwiązania(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć
Niezły Młynekboczek się usmaży i stanie się chrupiący. Dodać cebulkę pokrojoną w piórka i smażyć, mieszając aż zmięknie. Zdjąć z patelni cebulę i boczek. Na tej samej patelni obsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem i warzywa. Chwilę jeszcze smażyć i podawać. Można podać dodatkowo z sadzonym jajkiem. Wersja wegetariańska – proszę ominąć boczek. Też będzie pyszne
Kuchnia Pokoleńkapusty 600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki(...)Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka. Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, a po chwili stopniowo dokładamy pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem
Smaki Na Talerzu