Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią.Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupa ziemniaczana powstała w ramach wspólnego gotowania z Anią , Mirabelką i Emilią . Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn zobaczyć jakie zupy ziemniaczane one przygotowały! Kremowa zupa ziemniaczana Składniki : 150g boczku 750g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 300ml mleka 300 ml bulionu/rosołu duża szczypta suszonego tymianku duża szczypta suszonego majeranku sol, pieprz 3 garście żółtego sera dymka do przybrania Przygotowanie(...)zupy ziemniaczanej : Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przyrumienione. Gdy powstaną ładne skwareczki należy je odłowić, najlepiej łyżką cedzakową, tak aby tłuszcz, który się z niego wytopił został w garnku. Do rozgrzanego tłuszczu dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę
Codzienne GotowaniePrzepyszne grillowane młode ziemniaczki owinięte boczkiem. Prosta potrawa, która smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: 15 młodych ziemniaczków (małych) 15 cienkich plasterków boczku oliwa z oliwek Dodatkowo
Oryginalny smakziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu) Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: cebula boczek Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić
Di gotujepieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty chrzan 20 g sos pieczeniowy 100 ml masło 50 g mleko 50 ml młode liście szpinaku(...)cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki mus i dodajemy tarty chrzan. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około
karmelowySkładniki: 500 g grochu łuskanego, 3 litry zimnej wody, 700 g żeberek, 1 kiełbasa, 200 g boczku, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu, sól morska, majeranek. Przygotowanie: Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz(...)małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy włoszczyznę i groch. Następnie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnuszku. Gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Na koniec dodajemy ziemniaki i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchnigotuję.Zupę gotowałam w szybkowarze który polecam, połowa czasu gotowania potraw, a smak, zapach, wszystko pozostaje w zamkniętym garnku :) 4 małe pętka kiełbasy alla swojska 100 g wędzonego boczku 6 ziemniaków małych 1,5 szklanki grochu drobnego 2 marchewki pęczek włoszczyzny ( pietruszka,seler,por,lubczyk) kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu Cykoria 2 łyżki ziół prowansalskich sól pieprz lub domowa(...)vegeta do smaku około 2,5 l wody Groch myjemy i odsączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do grochu, następnie zalewamy połową wody,dodajemy, ziele angielskie, pieprz i zioła prowansalskie.Szczelnie zamykamy garnek i gotujemy na małym ogniu na 1 poziomie około 20 minut.Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę, włoszczyznę myjemy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki /dla 6 osób/: 6 sporych ziemniaków 6 plastrów żółtego sera sól morska w młynku 3 plastry surowego, wędzonego boczku 50 ml śmietany 12% szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki Czytaj dalej... Artykuł Ziemniaki Hasselback z serem i boczkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSoffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką
Atlas Smakówrobi się. Możemy napisać tylko tyle…Przepyszne <3 Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy (ulubionej) przyprawa do kurczaka 150 g plastrów boczku wędzonego Ziemniaki: 800 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry
R'n'G KitchenFasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia(...)wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa pokroiłam. Do garnka nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodałam cebulkę,por i boczek, a następnie lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam
nietadietaprażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę? Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku kawałek boczku sól,pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu. Dodaj podsmażoną cebulę(...)czosnek do zupy i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Zupę przypraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem i podaj z kawałkami boczku lub grzankami
Kukuleczkiodrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić. Dodać tymianek. Po chwili wrzucić ziemniaki i smażyć, aż zaczną mięknać. W międzyczasie do dużego(...)gotowania małży i odłożoną wcześniej zalewę. Wrzucić marchew, seler i pietruszkę. Gdy ziemniaki na patelni zaczynają mięknąć, oprószyć je połową mąki, wymieszać i całą zawartość patelni (boczek, cebule, czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz
Pociąg Do KuchniNocy, ale ja robiłam ją pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 2 ziarna ziela(...)rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz. Warzywa bez ziemniaków podsmażyć na tłuszczu spod boczku, przełożyć do garnka z wywarem w którym parzył się boczek, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć
Mama Gotujejest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody. Włożyć żeberko (używam trójkąta), pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie(...)pociąć na mniejsze kawałki i dodać na do boczku. Zasmażać razem przez ok. 3 minuty, po czym dodać dwie łyżki wazowe gotującego się w drugim garnku bulionu, wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Z bulionu wyjąć żeberko, a dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać
W SMAK