Polecam Wam kolejne przepyszne kotlety z ziemniaków, które wzbogaciłam skwareczkami z wędzonego boczku. Takie kotlety są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 800 g letnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej(...)boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka się dobrze zrumieni. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, wystudzony zrumieniony boczek i cebulkę (bez wytopionego tłuszczu) oraz przyprawy do smaku. Masę trzeba dobrze doprawić, soli nie trzeba dodawać za dużo jeśli boczek jest słonawy. Wszystko dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeprzepadam za zupami typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę(...)pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulę .Dodać boczek wędzony oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki .Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem
Moje domowe kucharzeniebyło tyle na temat "naukowy zalewajki". Ja dziś przedstawię tę zupę, pochodzącą ze zbiorów: "Tradycje kulinarne Częstochowy i okolic." Dość tego popychania pierdół, przechodzę do rzeczy. :) 3 średnie ziemniaki kawałek boczku lub słoniny kawałek kiełbasy mała cebula szklanka zakwasu żurowego ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz do smaku łyżka majeranku świeży koperek woda śmietana Obrane ziemniaki zalewamy wodą(...)gotujemy z przyprawami do miękkości. Gdy ziemniaki są al dente dodajemy pokrojoną lub w kawałku kiełbasę. Boczek, słoninę kroimy i wytapiamy, skwarki przekładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę aż się zrumieni. Do miękkich ziemniaków wlewamy zakwas, jego ilość zależy jak kwaśną zupę lubimy, tu jak z przyprawami, kwasowość sami sobie regulujemy. Na koniec zabielamy zahartowaną śmietaną
Dieta moja pasjazmielić przez maszynkę wraz z serem lub przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić boczek po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę smażyć i dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem , paprykami i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać . Każdy krokiet obtoczyć w jajku a następnie w bułce(...)cebulę drobno pokrojoną, a następnie dodać pomidory z puszki. czosnek wyciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażyć aż sos będzie gęsty. Podawać krokiety z gorącym sosem. krokiety z ziemniakami, serem i boczkiem
O kuchni z uczuciemPora na wykopki a więc zabieramy się za babkę ziemniaczaną Składniki: 1,70 kg ziemniaków 1 duża cebula , 2 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g boczku wędzonego Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, boczek pokroić w kosteczkę i obsmażyć do chrupkości, cebulę pokroić w kostkę i również obsmażyć. Boczek z cebulą dodać
Niezły Młynekmnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i czegoś tam brakuje.... Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano. I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę się(...)biała (500 g) marchewka (3 duże) cebula (1 duża) czosnek (3 ząbki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych boczek (250 g.) kiełbasa wędzona (200 g.) ziemniaki (2 duże) natka ( pokrojona) selera korzennego lub naciowego ( 4 łyżki) warzywna kostka bulionowa (1 szt.) liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka
RITA food channelPlacki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g boczku wędzonego 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki duża cebula olej do smażenia Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj(...)pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron podawaj z ulubionymi dodatkami
Oka w rosole czyli KaFka gotujełyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz z boczkiem. Ugotowane ziemniaki połącz z twarogiem i przeciśnij przez praskę. Do gotowej masy serowo - ziemniaczanej
Zasmakuj Kuchniprzepisu mistrza Macieja Kuronia robiłem. Nie żyjącego niestety już od kilku lat. 500 ml zakwasu na żur 1,5 litra wody 2-3 cebule 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy 250 g boczku 125 ml śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej) 1-2 łyżki chrzanu 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku(...)minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę na plasterki (mogą być dość grube) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy posiekany czosnek. Całą zawartość patelni
Marder&Marder Manufacturekilka s uszonych pomidorów - Helc om pomidory su szone kilka kaparów 1 czerwona cebula kilka kropel cytryny pół pęczka natki pietruszki 4 - 5 plasterków wędzonego boczku Przygotowanie: Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w mał ą kostkę i podsmażyć , skwarki odsączyć z tłuszczu. Pomidory pokroić w paski, natkę poszatkować. Cebulę w piórka . Ostudzone
Gaździnka warzywody porcja włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, seler) 1 łyżka przyprawy typu jarzynka listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk.. następnie: 200g drobnej fasoli 4 ziemniaki 1 cebula ok. 70g boczku lub słoniny 2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do posypania Przepis na zupę fasolową: Krok 1. Fasolę namoczyć w przegotowanej, chłodnej wodzie(...)pokroić na kawałki, marchew pokroić w kostkę. Krok 3. Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić. Cebulę obrać i posiekać, przyrumienić na tłuszczu wraz z boczkiem lub słoniną. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w równą kostkę. Następnie ugotować je na przecedzonym wywarze z indyka, dodać ugotowaną fasolę, pokrojoną marchew i mięso z wywaru. Na koniec okrasić zupę
Moja Książka Kucharskabardziej rozpustna). Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne. Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 200g boczku wędzonego sól pieprz łyżka oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki(...)Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Walijskie PichceniePrzepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku. Składniki: 7 średnich(...)ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę
e-PrzepisyKulinarnebyć z boczku wędzonego, żeberek wędzonych itp..,ale, że ja nie jadam wędzonego dałam boczek surowy. 25 dkg fasoli Piękny Jaś 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie dodać boczek, gotować
Moje domowe kucharzeniektórego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa. Było to najlepsze jedzenie pod słońcem. Czasami były robione na bogato np przy świniobiciu, wtedy dodawała do nich boczek, podgardle wędzone albo swojska kiełbasę
Bernika - moj kulinarny pamietnik