ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:15/185)

Chowder 169

będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście laurowe pieprz sól 2-3 kulki ziela angielskiego szczypta szafranu(...)dokładnie umyć, należy naciąć go wzdłuż z 4 stron i opłukać pod bieżącą wodą. WYKONANIE: Na początku najlepiej pokroić warzywa, aby można było spokojnie zająć się pilnowaniem boczku. Kroimy ziemniaki, marchew, cebulę, pora oraz na końcu boczek. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju, można rozsmarować pędzelkiem, rozgrzewamy i wrzucamy boczek pokrojony w kostkę, przesmażamy, aby się zarumienił. Teraz dodajemy skóry

Kuchnia od dwojga
Finska tarta z ziemniakami i chrzanem 209

dodatek pochodzących z bloga Pistachio . Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne w przygotowaniu choć wymagają planowania czasowego. Składniki tej tart to nasze swojskie ziemniaki, marchewka i boczek a wszystkiego dopełnia cudowna nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej od razu albo zrobienie jej z połowy porcji :) Fińska zimowa tarta(...)będzie wałkować Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy do wielkości formy. Ciasto dociskamy do brzegów formy i obcinamy fragmenty wystające ponad brzeg. Na cieście układamy plastry ziemniaków, na nich boczek z marchewką lub selerem. Posypujemy pietruszką. Wierzch smarujemy śmietanę z chrzanem. Tartę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 25 minut. Pieczemy do momentu aż brzegi ciasta będą złociste. Tartę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki pieczone z boczkiem 267

Dzisiaj pogoda zmienna, raz świeci słońce, raz leje deszcz. Dzisiaj proponuję danie bardzo proste, ale smaczne, łatwe w wykonani u chyba dość efektowne. 1 kg ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w kostkę 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 łyżki oleju tymianek sól Podane proporcje są przykładowe i można je oczywiście zmieniać wg własnego gustu

Polska Zupa
Żurek 134

średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę i podsmażyć na nienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany

Karola gotuje
Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad 4786

wykombinować , mimo iż jest pyszne . Składniki : 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek 1 czerwona papryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku 100 ml kremówki 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej ) 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych(...)plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników . Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z młodych ziemniaków i boczku 241

Przepis na pyszną sałatkę z młodymi ziemniakami (po sezonie, mogą być zwykłe ziemniaki), chipsami z boczku i czerwoną fasolką. Składniki: 7 szt. średnich, młodych ziemniaków puszka fasolki czerwonej 200 g boczku surowego pęczek szczypiorku mała cebulaSos 2 łyżki jogurtu 2 łyżeczki musztardy papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Szaszlyki z ziemniakow i schabu, z boczkiem 188

Jedliśmy je w ubiegłym tygodniu, owszem są pracochłonne ale smak mają obłędny. Zawsze kiedy jedziemy do Chaty staram się by każdy grillowy posiłek był inny, by

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka chłopska z jajkiem 398

rozgrzaną patelnie i smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się boczku. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki po cabańsku - zwane prażonymi 205

Potrzeba nam tylko głęboki garnek lub naczynie żaroodporne. Nie ma to w sobie tyle uroku co oczekiwanie na świeżym powietrzu, ale smakuje równie dobrze :) Zapraszam! Prażone Składniki: ziemniaki marchewka cebula kiełbasa boczek margaryna kapusta biała (kilka lisci)  pietruszka sól, pieprz papryka słodka, ostra Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę(...)piórka. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w średnią kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Spód garnka ( lub naczynia żaroodpornego) smarujemy niewielką iloscią margaryny, wykładamy liśćmi kapusty. Następnie warstwami ukłądamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew. Przyprawiamy i powtarzamy aż do wypełnienia całego garnka. Na wierzchu układamy ziemniaki (najlepiej żeby były ostatnią warstwą), posypujemy pietruszką. Przykrywamy całość liśćmi kapusty i folią aluminiową

Tagebuch po polsku
Nadziewane papryczki 114

propozycję na wakacyjnego grill'a. Tym razem padło na papryczkę. Nie taką zwykłą a faszerowaną ziemniaczaną masą. Fajny sposób, aby ożywić wasze grillowe menu. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku ząbek czosnku majeranek sól pieprz kolorowy 4 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 duże papryczki(...)olej słonecznikowy do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Dodajemy boczek do ziemniaków, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Papryczki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie pestki ze środka. Warzywa napełniamy masą ziemniaczaną. Grillujemy ok. 20-25 minut (w zależności

Wielki apetyt
Fusia (prażucha) wg Aleex 183

pszennej • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie do miękkości. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli boczek jest przerośnięty, nie trzeba go używać. Boczek pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na złoty kolor. 3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z boczkiem. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odlewając do szklanki(...)się kleiste, lekko ciągnące się i będą prawie same odchodzić od tłuczka. 8. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na talerze, lekko je uklepać. 9. Ziemniaki polać tłuszczem z patelni i posypać usmażoną cebulką oraz skwarami z boczku. 10. Podawać z ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty. Fusia może być też dodatkiem do chłodnika lub barszczu. Smacznego

W mojej kuchni
Ziemniaczana sałatka ze słonecznikiem 173

Konkretna sałatka na jesień i nie tylko. Dodatek słonecznika nadaje tej sałatce orzechowy posmak. Myślę, że warto przygotować ją na dzisiejszą kolację. Polecam!  Składniki : * 3 ugotowane ziemniaki * 100g boczku wędzonego parzonego  * mała czerwona cebula * pestki słonecznika * 2 łyżki majonezu Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posolić

Magiczne Życie Marty
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 182

Marynowane skrzydełka to druga z potraw jaką robiliśmy z Łukaszem Pyszne, z korytkami z ziemniaków i pietruszkową pierzynką Składniki: - 4 skrzydełka - 3 ziemniaki - 100 g boczku - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 4 łyżki oleju - 2 łyżeczki rozmarynu - sól, pieprz - 50 g sera żółtego - 30 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki(...)się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju dodając 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty. Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki

Kuchenne Wariacje
Pieczone ziemniaki z tymiankiem 959

maślanką lub kefirem. Są proste w wykonaniu, troszkę pracochłonne- ale bardziej mówimy tu o czasie pieczenia niż efektywnej pracy :) Polecam , zaczynamy: Składniki: 8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia ) 200-300 gr boczku wędzonego 4- łyżki masła 4- łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 średnia cebula sól, pieprz, suszony czosnek (lub świeży) świeży tymianek Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy(...)Cebulę kroimy w piórka.  Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Wyciagamy  ziemniaki, między talarki ziemniaków wkładamy piórka cebuli. Na ziemniaki dodajemy usmażony boczek, oraz tymianek. Podlewamy wierzch ziemniaków tłuszczem  ( tym samym w którym pieczemy ziemniaki ). Wkładamy do piekarnika na 20-30 min. Obiad gotowy :) Ziemiaki możemy podać z pieczonym w rozmarynie kurczakiem

Smaki Edyty
Bryłki ziemniaczane. 170

szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane50g boczku1 cebulasól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree.Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami.Formować niewielkie bryłki i usmażyć je na patelni, na której smażyliśmy boczek. W trakcie

Kulinarny karnet Christophera