bardziej letni akcent, czyli botwinkę. Wyszła pyszna sałatka z dodatkiem cienkich plasterków boczku. Taki obiad.. by jeszcze choć na chwilę zatrzymać lato. ;-) 1 pęczek botwiny 250g młodych ziemniaków 100g boczku parzonego w plastrach 300g fasolki szparagowej 2 jajka olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę obieramy i gotujemy. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie(...)tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy. 3. Na drugiej patelni dobrze rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem, podsmażamy do momentu ścięcia białka i żółtka. 4. Na talerze wykładamy sałatkę z botwinką
Szefowa kuchniwlałam 50 ml oliwy z oliwek i delikatnie zeszkliłam cebulę i czosnek. Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy
nietadietaMłode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw(...)następnie przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką, vegetą lub gotowa mieszanka, jest naprawdę bardzo dobra. Pamiętajcie zioła pozostaną
Kuchnia Beatybłyskawicznie, gdy nie musimy już gotować ziemniaków i ich studzić. Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Składniki: 6 - 8 ziemniaków ugotowanych 1 jajko 8 - 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli boczek wędzony w plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą(...)omastą z boczku Zagotowujemy wodę, wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. W tym czasie smażymy na patelni pokrojony w kosteczkę boczek. Pod koniec dodajemy trochę masła na patelnię. Gdy woda w garnku z kopytkami ponownie się zagotuje to czekamy jakieś 2 -3 minuty i odcedzamy. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wrzucamy kopytka na patelnię z boczkiem i obtaczamy
Pyza i Surówkazapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki(...)płaskie łyżeczki soli łyżka oleju lub masła do posmarowania formy 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki pszennej (zależy jak wodniste są ziemniaki) Przygotowanie: Boczek pokroić w cienkie paski lub kostkę, podsmażyć na patelni wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, do lekkiego zrumienienia. Jeśli mamy surowy boczek, to przed dodaniem cebuli podsmażać
Kuchcik gotujemajonezu -łyżka oleju -sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie (bardzo uważamy żeby się nie rozgotowały) a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Po upływie 2-3 minut dorzucamy również pokrojony w kostkę boczek. Po dłuższej chwili gdy boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco(...)ogień i smażymy aż cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy cebule z boczkiem do ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z boczku tłuszczyk. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Sałatka ta nie należy do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie jest też do końca tradycyjnie rozumianą sałatką. Jest jednak niedroga i prosta w przygotowaniu
Tanie przepisy studenckieWspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4-5 ugotowanych ziemniaków 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 średnia czerwona cebula 2 garści szpinaku świeżego 2 jajka 2 łyżki tartego żółtego sera 2-3 łyżki masła świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie(...)masło, ugotowane ziemianki kroimy w talarki przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojony boczek, cebulkę, którą kroimy w piórka smażymy razem ok 5-10 minut tak, aby przyrumieniły się lekko ziemniaki oraz boczek. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy starty ser dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Do usmażonych ziemniaków dokładamy świeży szpinak, chwilę smażymy, całość zalewamy jajkami z serem przykrywamy pokrywką, smażymy do ścięcia
kgwjanczewoPRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy w mundurkach, na półmiękko. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubsze talarki. Boczek kroimy na cienkie plastry, czosnek obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki posypujemy po wierzchu przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy w nim naprzemiennie ziemniaki z boczkiem i plastrami czosnku. Polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku , 40 minut w temperaturze 180 % C. Kiedy
Kulinarne Fantazje Mariolizupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju
Przysmaki Karolkiprzedłużając zapraszam was na przepis - moja wersja barszczu. Składniki: 5 buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu(...)smażymy na patelni. Nie dodajemy już żadnego oleju, gdyż tłuszcz wytopi się z boczku. Smażymy do momentu aż boczek się ładnie zarumieni. Następnie starte buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażony boczek, oraz fasolę wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wsypujemy majeranek. *Przed wrzuceniem buraków polecam wyjąć ugotowane mięso i wykorzystać je np. do pasztecików, które świetnie
Gotuj z Mąkąpiersi z kurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki. 2. Przygotowujemy(...)Przygotowujemy farsz 2: boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię obieramy cebulę, dodajemy do boczku, ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą doprawiamy solą, pieprzem blendujemy:) wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem 4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*, na blasze układamy ziemniaki z farszem, posypane serem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy
Kuchnia Pełna Pasjidanie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku(...)przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca, tak aby spód był połączony. Potem skropić je oliwą i obsypać przyprawami. • Boczek pokroić w plastry, które należy włożyć w nacięcia ziemniaków. • Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 180 st.C przez 30 minut. • W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek
To co kochamPrzepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka 6 średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy(...)ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek i boczek z kiełbasą. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i chwilkę podsmażamy, następnie zasmażkę zalewamy pół szklanki zimnej wody i zagotowujemy, mieszając
e-PrzepisyKulinarnesól. Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem roztrzepać(...)dużej misce, dodać szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą
Kulinarny karnet Christopherafaworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków(...)pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną botwinkę, gotuj 5 minut
SMYKWKUCHNI