ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:4/185)

Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami 134

ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku i ser żółty, całość skropić oliwą. Zapiekać przez 30minut w 180-200C, ostatnie 10min z termoobiegiem. Pod sam koniec zapiekania wyłożyć podsmażone na patelni jajka sadzone. Artykuł Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka po nelsońsku z ziemniakami, jajkami i boczkiem 206

Zapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów. 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 200g boczku 150ml śmietany 18% 5 jajek 150 startej mozzarelli  sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka(...)zdejmujemy go z patelni a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody. 3. Mieszamy ze sobą śmietanę, surowe jajko, sól i przyprawy. Wszystkie przygotowane składniki (ziemniaki, cebulę, boczek, pieczarki, jajka, mozzarellę) umieszczamy w dużej misce, wlewamy sos śmietanowo-jajeczny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Bigos z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 385

słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków. Oba te wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych ziemniaków i boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula(...)pół twardo. Na oleju smażymy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem do zeszklenia cebuli. Boczek zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką i chwilę gotujemy. Ziemniaki, groch i boczek ze śmietaną mieszamy i doprawić solą oraz pieprzem. Podajemy z dowolną surówką.   Bigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów :) znajdziecie

Trzeci talerz
Zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki 139

mozzarella przecieramy na tarce. Warto go wrzucić przed tym do zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć. Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy z z boczkiem i cebulką. Dokładnie wszystko mieszamy. Całość pieczemy 50 minut w 220 st. C mieszając składniki co 20 minut

Kuchennyviral.pl
Zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki 148

mozzarella przecieramy na tarce. Warto go wrzucić przed tym do zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć. Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy z z boczkiem i cebulką. Dokładnie wszystko mieszamy. Całość pieczemy 50 minut w 220 st. C mieszając składniki co 20 minut

Kuchennyviral.pl
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI TRUFLOWYMI, BOCZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 159

internet w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie wpadłam na ten ciekawy przepis.  Smak sałatki przerósł całkowicie moje oczekiwania - jest ona po prostu pyszna! To tylko cztery podstawowe składniki: ziemniaki, boczek (lub jak w oryginale pancetta), ser z niebieską pleśnią i pomidorki koktajlowe. Od siebie dołożyłam garść świeżo siekanego lubczyku (można zastąpić pietruszką) i dolać odrobinę octu balsamicznego (pominęłam). Jeśli(...)oleju (użyłam rzepakowego) sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie) WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim pokrojony w cienkie słupki boczek.  Ostudzone ziemniaki pokrój w grubszą kostkę, około 2x2 cm i wrzuć do miski. Dodaj do nich przekrojone na pół pomidorki i pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dorzuć zrumieniony boczek

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziemniaki zawijane w boczku 138

stołach więc dlaczego nie miałby się pojawić również na grillach, a jeśli dodamy do niego boczek to nikt się im nie oprze. Składniki : (w stosunku 1:1) młode ziemniaki średniej wielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie :  Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego ziemniaka "na ciepło" owijam plastrem boczku spinając(...)wykałaczką  i grilluję z każdej strony aż boczek będzie miał ładne rumieńce oddając tym samym aromat ziemniakowi. Smacznego

Mechanik w kuchni
Zupa klopsikowa z dukanymi ziemniakami 151

ugotowane. Zabrało mi to około 15 minut. Wyjąć cebulę i wyrzucić, oczywiście nie trzeba. Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. 3 ziemniaki – obrać ziemniaki, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Boczek wędzony pokroić w kostkę i smażyć na patelni na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Wtedy wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć mieszając, aż zmięknie

Kuchnia Pokoleń
Grillowane ziemniaki otulone boczusiem 147

świetny dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 8szt młodych średnich ziemniaków 8 plastrów wędzonego boczku przyprawa do ziemniaków oliwa z oliwek pieprz i sól Wykonanie: 1. Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować. 2. Ziemniaki skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Ziemniaki otulić boczkiem i każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową. 4. Ziemniaki grillować na grillu z każdej

Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyki z ziemniaków i boczku 105

ogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniakówboczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty(...)plastry. • Boczek pokroić w plastry takiej samej grubości i szerokości jak ziemniaki. • Nabijać na drewniane szaszłyki na przemian plaster ziemniakaboczku. Na końcówkach ma być ziemniak. • W miseczce wymieszać przyprawy. • Szaszłyki posmarować oliwą i posypać mieszanką przypraw z każdej strony. • Grillować na złoty kolor ok. 7 minut

To co kocham
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 141

sycąca i możemy Wam zagwarantować, że każdy mężczyzna się nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam!   Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków
Chipsy ziemniaczane przeplatane boczkiem - szachownica 254

Potato chips with bacon - chessboard Składniki. ziemniaki boczek olej do smażenia Wykonanie. Duże ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, najlepiej maszynką. W każdym plasterku zrobić trzy nacięcia w poprzek ,nie dochodząc do brzegów . Plastry boczku pociąć w 1,5 cm paski i wpleść w przecięcia tworząc szachownicę. Smażyć w oleju na rumiano. Mniej cierpliwym, proponuję przeciąć z jednej strony

Kulinarny karnet Christophera
Żurek z chrzanem i białą kiełbasą 156

pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu, w między czasie doprawiam solą i pieprzem . Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur

Różowa kuchnia
zupa szczawiowa z szalwia 135

śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć .Będą do okraszania ziemniaków. Do talerza nalać zupy ,włożyć jajko przekrojone na pół. Na osobnym talerzu położyć ugotowane ziemniaki,okrasić boczkiem podsmażonym. smacznego

w mojej kuchni
Zapiekanka chłopska 774

wiele czasu na gotowanie. To uniwersalne danie, nie wymaga umiejętności kulinarnych a smakuje wszystkim. Zapiekankę podaję z czerwonym barszczem do picia lub z żurkiem. Składniki : 25 dkg wędzonego boczku 1 kg ziemniaków ser tarty ok 3 łyżek -Ja użyłam sera grana padano śmietana 30 % – 200ml 1 jajko przyprawy-sól ,pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa 2 cebule(...)grube plastry, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku, przez 4 minuty. Śmietanę mieszam z jajkiem, 1 łyżką tartego sera i przyprawami . Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwy: 1/2 ziemniaków, boczek z cebulką i pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną i posypuję pozostałym serem. Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 10 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 1o minut

Kasia i jej kobiecy świat

Proponowane wyszukiwania