łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 3 jajka • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej • sól, pieprz do smaku • szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w malakserze(...)minut, aby odsączyć wodę. • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem przesmażyć. • Połączyć ziemniaki, boczek z cebulą, jajka i skrobię ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. • Masę ziemniaczaną przełożyć do formy na tartę lub tortownicy. Moja miała średnicę 26 cm. • Piec
To co kochamErde" (po przepis zapraszam tutaj ). Jeśli nie znasz tego specjału wyjaśniam - to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym, całość okraszona cebulką z boczkiem. Dzięki dodatkowi ziemniaków do kaszanki nadzienie pierogowe nabrało lekkości, winno-kwaskowate jabłka dopełniły farsz smakowo. Omastę stanowi boczek z cebulką. Najważniejsza w pierogach jest dobrej jakości i bardzo smaczna kaszanka. Składniki(...)jabłko pokroić w drobniutką kostkę i podsmażyć na patelni podlewając odrobiną wody. Dodać majeranek (zamiennie można dodać 1 łyżkę musu jabłkowego). Na jedną część ziemniaków przypada jedna część kaszanki (1:1) ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać zawartość patelni z kaszanką i jabłko. Doprawić solą i pieprzem ciasto podzielić na 3 części. Każdą z osobna rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealnie dopieczone. Dzisiaj dla Was ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem. Mój mąż uwielbia tę wersję. Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 300 g boczku surowego lub wędzonego 250 ml bulionu z czosnkiem 250 g sera żółtego tartego sól ziołowa 1 łyżka masła szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i płuczemy, obgotowujemy(...)minut, odcedzamy. Kroimy ziemniaki w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy w 190 stopniach 50 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiboczek i cebula staną się złociste. Ugotowane, odcedzone ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Do tłuczonych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulką i dokładnie wymieszać. ŚLĄSKI ŻUR ŻYNIATY: Żur podawać gorący, na jednym talerzu razem z tłuczonymi ziemniakami z cebulką i boczkiem lub z ziemniakami na osobnym talerzu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 litry żuru(...)Śląski żur żyniaty kiszony jest z mąki żytniej razowej i podawany z ziemniakami krojonymi w kostkę lub tłuczonymi z cebulką i/lub boczkiem podsmażonymi na maśle/oleju, podawanymi bezpośrednio na talerzu z zupą lub na osobnym talerzu. Obie te wersje królują na śląskich stołach. Wędzone żeberka wieprzowe można zastąpić wędzonymi kośćmi wieprzowymi lub dobrej jakości wędzonym boczkiem (w kawałku
Gospodyni MiejskaZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM Mój Mąż i Dzieci zrobili mi ostatnio wielką niespodziankę i poszli do lasu zbierać grzyby, skąd przynieśli mi dwa kosze tych cudowności :) Mój Syn kazał koniecznie w tym wpisie zaznaczyć, ze to On zbierał NAJŁADNIEJSZE okazy, więc wedle Jego życzenia ZAZNACZAM :D Na pierwszy ogień poszło swojskie, proste danie - ziemniaki(...)tymianku i zielonej pietruszki. Wiem, że wygląd dania nie powala i całość nie prezentuje się zbyt okazale, ale uwierzcie mi smak rekompensuje wszystko :) Mięciutkie plasterki ziemniaków, pachnące grzyby, piórka cebuli i rumiane skwarki z boczku komponują się idealnie i całość smakuje cudownie domowo i swojsko :) A zapach... jest nieziemski. Dziś z kolejnej części grzybów powstanie moja najlepsza Zupa Grzybowa
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków 1 duża cebula 250 g wędzonego boczku 200 g żółtego sera 400 ml śmietanki 30% 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka majeranku 2 łyżki posiekanego koperki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypiorek sól, pieprz Dodatkowo: forma lub naczynie żaroodporne/ oliwa do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE zapiekanki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem: Ziemniaki obieramy, myjemy(...)posiekanym rozmarynem. Do wcześniej przygotowanego sosu śmietanowego dodajemy 1/2 tartego żółtego sera i mieszamy. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą. Na spodzie okładamy warstwę z plastrów ziemniaków, pokrywamy ją sosem śmietanowym z boczkiem i serem. Czynność powtarzamy, aż zapełnimy całą formę, wykańczając zapiekankę warstwą ziemniaków. Na końcu zapiekankę posypuje pozostałym tartym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
kulinarnyJasmakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi:) Składniki: 1 kg małych ziemniaków(...)dodać dosłownie kroplę oleju, aby lepiej się podsmażył. Wyłączmy gaz i zostawiamy boczek na patelni. Dymkę kroimy na plasterki grubości 5 mm. Wrzucamy do boczku i mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki jeszcze ciepłe ziemniaki - kawałki nie powinny być mniejsze niż 2,4-3 cm. Mieszamy z majonezem (lub mieszanką majonezu i jogurtu), dużą ilością pieprzu. Może się wydawać
Kulinarne Inspiracjeniepozornej bulwy można wyczarować mnóstwo kulinarnych wariacji :)W sezonie letnim piekliśmy wieczorami pieczonki, a zimą zastępujemy ognisko żarem kuchennego piekarnika. Na blogu pojawił się już przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem - dziś zapraszamy na kolejną odsłonę tego klasycznego połączenia :) SKŁADNIKI:Porcja dla 3 - 4 osób.10 średniej, równej wielkości ziemniaków300 g wędzonego boczku2 duże cebulesól, pieprz do smakugarść(...)Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.3. W tym czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka.4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę.5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, za pomocą łyżki delikatnie wydrążamy zagłębienia.6. Zagłębienia napełniamy farszem z przesmażonego boczku i cebuli, oprawiamy lekko solą i pieprzem.7
W kuchni Katiebotwiną) 3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki suszonego) 2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe około 4 łyżek octu winnego sól Do podania: ziemniaki boczek surowy, wędzony koperek Sposób wykonania: Kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy do gotującej się wody (jeśli mamy młodą(...)włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z kością a do wywaru wrzucamy buraki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinę a po paru minutach wlewamy ocet. Doprawiamy solą. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu, posypane skwarkami i koperkiem
Qchnia po prostuPierogi wiejskie Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Blog z ApetytemPyszna jest również z dodatkiem bobu , ale na młody bób trzeba jeszcze trochę poczekać. Mój mąż jednak potrzebuje treściwego posiłku, po którym nie chodziłby głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu. Składniki (na 4 duże porcje): 2 pęczki botwiny średnia marchew średnia pietruszka około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki(...)sklepie, ma o wiele lepszy skład niż kostki bulionowe – tych się wystrzegamy) 2 łyżki śmietany 18% łyżka octu jabłkowego lub winnego pęczek koperku sól, pieprz Dodatkowo: kilka ziemniaków około 300 g boczku wędzonego Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, buraczki obieramy
e-PrzepisyKulinarneśrodowe przedpołudnie prezentuję przepis pieczone ziemniaki zawinięte w boczek i cebulę. Ziemniaczki wybornie smakują za szklanką zimnego kefiru. Są doskonałe na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 10 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków, 10 plastrów boczku, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki. 2. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ziemniaki obkładam dookoła cebulą i zawijam w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Ziemniaki piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek się
Tradycyjna kuchnia Kasiholenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych ziemniaków
Sztuka gotowania w/g Samiryzdjęcie ciekawie podanych ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam boczek i na koniec delikatnie posypałam serem żółtym. Składniki: 4 duże ziemniaki, boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, przyprawa do ziemniaków. Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki boczku
W kuchni u Monikiprzekonać. Wprawdzie nie często je przygotowuję ze względu na wysoką kaloryczność dania, ale od czasu do czasu jak mam ochotę na coś "konkretniejszego" pozwalam sobie na ten mały luksus :) Ziemniaki, boczek, cebula i czosnek - składniki, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni. A samo danie jest na tyle banalnie proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :) Składniki: ziemniaki(...)sztuk cebula - 2 sztuki czosnek - 2 ząbki boczek wędzony - 2-3 plastry pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy z łupin i kroimy na grubsze plastry lub w grubszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się lekko chrupiący. Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku. Czosnek
My simple kitchen