ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:9/185)

SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 212

bardziej mączyste tym ubytku będzie mniej, z kolei przy wodnistych odejdzie b.dużo wody. Moje ziemniaki były sałatkowe. By nie dawać zbyt dużo tłuszczu ja podlewam kluski podsmażając je, wodą od gotowania, wówczas dodatek tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek(...)duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu. Do wysmażonego boczku dodajemy obraną, pokrojoną w dość dużą

Smaczne Zdrowe
Placek ziemniaczany z piekarnika 104

attachment_7731" align="aligncenter" width="685"] Placek ziemniaczany z piekarnika[/caption] Zobacz inne przepisy na dania z ziemniakami w roli głównej: Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Ziemniaki Faszerowane Boczkiem I Serem Pizza Na Placku Ziemniaczanym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym Szare Kluski(...)Boczkiem I Kapustą Kiszoną Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Młode Ziemniaki Zapiekane Z Boczkiem Prosta Zalewajka Z Ziemniakami Artykuł Placek ziemniaczany z piekarnika pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bogracz 1459

Bogracz Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam!   0,5 kg wołowego mięsa na gulasz(...)boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słodka papryka 2 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, papryka słodka oraz ostra około pół litra wody lub bulionu       *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony *** *** Dodajemy

Blog z Apetytem
Tiroler Gröstl - przysmak z Austrii 176

Ostudzone ziemniaki pokrój w plastry. Na patelni podsmaż przez 3 min. boczek z cebulą (bez tłuszczu) - dopraw pieprzem i majerankiem. Następnie dodaj 2 łyżki masła, ziemniaki i czosnek - całość smaż na małym ogniu delikatnie mieszając. Na drugiej patelni, na łyżce roztopionego masła, usmaż jajka doprawiając pieprzem. Ziemniaki z boczkiem wyłóż na talerz a na wierzch zaserwuj jajko sadzone. Danie

Alutka-Gotuje
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem 208

Dzisiaj chciałbym zaproponować niezwykle proste danie - ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie  koperkowo - czosnkowym.  Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar(...)wybrać twarde ziemniaki typu A, które nie będą się rozpadały nawet po dłuższym gotowaniu.  Po podgotowaniu ziemniaki przekroiłem na połówki i każdą z nich owinąłem plasterkiem wędzonego boczku. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąłem z piekarnika i obficie posypałem startym

Wyprawy kulinarne
Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku 109

czasem ta miłość przychodzi późno, jest bardziej doceniona, dojrzalsza jak u mnie.. i korzystam z niej ile się da.... dlatego dzisiaj czas na kolejną sałatkę z bobem. Ziemniaki, boczek, koperek i mamy pyszny dodatek do obiadu albo letnią kolację. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 229

zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku 2 gałązki(...)zioła po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.  Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać

Czerwień i błękit
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą 226

Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha! Składniki: ciasto: 1o0ml ciepłej wody 90 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 350g przesianej mąki pszennej tortowej szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy dodatki: gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy) 150g wędzonego boczku(...)dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich). Czas przygotowania

Pyry na Gaz
Kurczak w towarzystwie fajity 124

Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój. Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby

Trufelkowo
Jesienna zapiekanka z ziemniakami i boczkiem 143

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI nieodłącznie kojarzy się z długimi, jesiennymi wieczorami.... Artykuł Jesienna zapiekanka z ziemniakami i boczkiem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Szare kluski 184

Nagusy okazały się naprawdę smacznym daniem i nie takim szarym, jak wskazuje nazwa. Składniki dla 4 osób: Kluski 1 kg ziemniaków 1 jajo 5-8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Okrasa 1 cebula 250 g wędzonego boczku(...)Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć (jeżeli jest bardzo chudy najpierw rozgrzać trochę oleju). Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć na gęstym sitku lub przez czystą ściereczkę do miski. Płyn, który się zbierze odstawić, aż na dnie naczynia osadzi

Pełny talerz
grochówka z zielonego groszku 189

dziś, pomyślałabym, że coś z nim nie tak... Ale grochówka ze świeżego, zielonego groszku to zupełnie co innego! Znacznie lżejsza niż tradycyjna, pożywna i smaczna. Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym. Nam bardzo smakowała:) składniki: 2 szkl groszku zielonego porcja rosołowa marchew korzeń pietruszki kawałek korzenia selera cebula 5 ziemniaków 300 g wędzonego boczku(...)dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni. Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku, zdjąć z ognia

6niebo
Babka ziemniaczana z boczkiem 333

czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.  2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy

Apetyczna babeczka