ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:16/185)

Nadziewane papryczki 87

propozycję na wakacyjnego grill'a. Tym razem padło na papryczkę. Nie taką zwykłą a faszerowaną ziemniaczaną masą. Fajny sposób, aby ożywić wasze grillowe menu. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku ząbek czosnku majeranek sól pieprz kolorowy 4 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 duże papryczki(...)olej słonecznikowy do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Dodajemy boczek do ziemniaków, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Papryczki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie pestki ze środka. Warzywa napełniamy masą ziemniaczaną. Grillujemy ok. 20-25 minut (w zależności

Wielki apetyt
Fusia (prażucha) wg Aleex 151

pszennej • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie do miękkości. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli boczek jest przerośnięty, nie trzeba go używać. Boczek pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na złoty kolor. 3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z boczkiem. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odlewając do szklanki(...)się kleiste, lekko ciągnące się i będą prawie same odchodzić od tłuczka. 8. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na talerze, lekko je uklepać. 9. Ziemniaki polać tłuszczem z patelni i posypać usmażoną cebulką oraz skwarami z boczku. 10. Podawać z ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty. Fusia może być też dodatkiem do chłodnika lub barszczu. Smacznego

W mojej kuchni
Ziemniaczana sałatka ze słonecznikiem 130

Konkretna sałatka na jesień i nie tylko. Dodatek słonecznika nadaje tej sałatce orzechowy posmak. Myślę, że warto przygotować ją na dzisiejszą kolację. Polecam!  Składniki : * 3 ugotowane ziemniaki * 100g boczku wędzonego parzonego  * mała czerwona cebula * pestki słonecznika * 2 łyżki majonezu Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posolić

Magiczne Życie Marty
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 145

Marynowane skrzydełka to druga z potraw jaką robiliśmy z Łukaszem Pyszne, z korytkami z ziemniaków i pietruszkową pierzynką Składniki: - 4 skrzydełka - 3 ziemniaki - 100 g boczku - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 4 łyżki oleju - 2 łyżeczki rozmarynu - sól, pieprz - 50 g sera żółtego - 30 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki(...)się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju dodając 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty. Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki

Kuchenne Wariacje
Pieczone ziemniaki z tymiankiem 927

maślanką lub kefirem. Są proste w wykonaniu, troszkę pracochłonne- ale bardziej mówimy tu o czasie pieczenia niż efektywnej pracy :) Polecam , zaczynamy: Składniki: 8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia ) 200-300 gr boczku wędzonego 4- łyżki masła 4- łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 średnia cebula sól, pieprz, suszony czosnek (lub świeży) świeży tymianek Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy(...)Cebulę kroimy w piórka.  Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Wyciagamy  ziemniaki, między talarki ziemniaków wkładamy piórka cebuli. Na ziemniaki dodajemy usmażony boczek, oraz tymianek. Podlewamy wierzch ziemniaków tłuszczem  ( tym samym w którym pieczemy ziemniaki ). Wkładamy do piekarnika na 20-30 min. Obiad gotowy :) Ziemiaki możemy podać z pieczonym w rozmarynie kurczakiem

Smaki Edyty
Bryłki ziemniaczane. 147

szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane50g boczku1 cebulasól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree.Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami.Formować niewielkie bryłki i usmażyć je na patelni, na której smażyliśmy boczek. W trakcie

Kulinarny karnet Christophera
Męska Zapiekanka a`la Tartiflette 248

męskie jedzenie, takie do piwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki  cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup    Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę(...)Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się zapieką wsypujemy

Blondynka Gotuje
Ziemniaki z dodatkami oraz "Przerwana lekcja muzyki" 176

Jednak jeśli się je odpowiednio dosmaczy, mogą się okazać pyszne. I danie, które dziś proponuję jest tego świetnym przykładem :) Składniki (ilość składników jest zależna od upodobań): małe ziemniaki kilka plastrów chudego boczku koperek liście świeżej bazylii jogurt naturalny sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanej patelni (robiłam(...)tłuszczu). Możne je też upiec przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Ziemniaki wymieszać z jogurtem, a potem posypać skwarkami z boczku, posiekanym koperkiem i bazylią porwaną w palcach. Oprószyć pieprzem. ----- Podobne: Majerankowe placki ziemniaczane Sałatka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaki pieczone z kminkiem "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen to książka, której niektóre fragmenty zapadają w pamięć i nie pozwalają spokojnie spać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem 227

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Berlińska zupa ziemniaczana 92

Prosta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy.  Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki(...)sól pieprz     Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę i 2/3 boczku. Dodałem ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem

R'n'G Kitchen
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 268

boczek kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki w piórka, ziemniaki w większą kostkę a papryczkę chili drobno siekam.Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np. oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry z boczku, następnie układam 2 - 3 liście kapusty i kolejno wszystkie składniki warstwami, kiełbasa z boczkiem, poszatkowana kapusta, przyprawy, ziemniaki, pieczarki i znowu kiełbasa z boczkiem

Mechanik grilluje
Botwina z dzieciństwa 120

małym ogniu aż do miękkości – około 15-20 minut. Doprawiamy kwaskiem, cukrem, sola i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu aż zbrązowieje. Gotujemy osobno ziemniaki. Ugotowane ugniatamy z pokrojonym koperkiem. Na jednym talerzu podajemy ziemniaki z boczkiem.  Osobno podajemy zupę.  Zjadamy! Ps. Paradoksalnie nie cierpię tej botwinowej zieleniny, dlatego odcedzam zupę

Humanistka w kuchni
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 208

zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie fasolkę odsączamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm). Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego łyżkę oliwy z oliwek. Do masła wciskamy przez(...)ząbki czosnku, dodajemy płatki chili i sól. Smażymy razem minutę na małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy, wkładamy znowu na 15 minut

Karo in the Kitchen
Tort ziemniaczany 172

obiad mamy gotowy :) Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt(...)półplasterki. Boczek z cebulą zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę

Kolizje Smaków
Kwaśnica 130

gotowanie. Wody nalałam do 3/4 wysokości żeberek w garnku.  Dodałam liść laurowy, ziele angielskie. W trakcie gotowania dosypałam odrobinę soli. W między czasie ugotowałam obrane ziemniaki i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek. Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości.  Pod koniec gotowania przyprawiłam do smaku solą(...)praskę czosnek. Włożyłam wyciągnięte wcześniej żeberka i chwilkę jeszcze trzymałam na ogniu. Nakładałam kwaśnicę  na talerze razem z żeberkami, oprószyłam pieprzem i posypywałam podsmażonym boczkiem.  Do każdego talerza wkładałam całego ugotowanego ziemniaka.  To jest właśnie moja kwaśnica :)  Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania