pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek(...)kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach.O tym, jakie bogactwo w sobie
mojewypiekiinietylkoJesienne 🍁 danie, bo ziemniaki 🍠, grzyby 🍄🍄🍄 tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy. Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane. Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają. Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione. Sos na bazie bulionu, parując doprawił całe(...)cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Piekarnik nastawiamy na 225°C. Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, a następnie przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków. Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane
Moniki SmakołykiPodaję przepis na ok. 50 małych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej 1 jajko szczypta soli Składniki na farsz: 30 dag białego sera 75 dag ziemniaków 3 cebule 20 dag boczku sól pieprz do smaku Sposób wykonania Ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i obrać. Przepuścić przez praskę(...)zemleć. Zemleć również biały ser. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do chwili aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w kostkę boczek. Połączyć razem zmielone ziemniaki i ser, dodać wystudzoną cebulę i doprawić wszystko do smaku. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać ciepłą wodę i dokładnie zagnieść
Na słodko lub wytrawniełyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki(...)warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę
mojewypiekiinietylkoupiecze.Pomysł na takie ziemniaki zapiekane z klopsikami podpatrzyłam u Aleex. • 1,5 kg ziemniaków • 3 cebule • 2 łyżki majonezu • koperek, może być suszony • 20 dag wędzonego boczku • oregano • wegeta • przyprawa do ziemniaków • przyprawa chili • 3 ząbki czosnku Mięso mielone: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego • 1 mała cebula • ½ bułki pszennej • 1 jajko • 2 łyżki zimnej wody • sól, pieprz, Ziemniaki(...)obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodać majonez, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, wegetę, chilli. Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę
Moje domowe kucharzeniedaję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak (najlepiej świeży) ser lazur ser parmezan 2 łyżki śmietany 3-4 ząbki czosnku kiełbasa / boczek wędzony oliwa z oliwek Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę(...)oliwie z oliwek. Dodałam do niego pokruszony ser lazur. Dodałam śmietanę i pieprz. Wymieszałam. I sos szpinakowy gotowy. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego boczku. Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską. Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam
potrawyregionalnenaszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól, pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na te 12 godzin. Po upływie tego czasu, wstawiamy groch(...)miseczki. Na tym samym oleju (można dodać więcej, ważne żeby nie myć patelni) smażymy cebulę. Do gotującej się zupy po 1 godzinie 10 minutach, dodajemy groch, kiełbasę, boczek, cebulę oraz ziemniaki. Całość gotujemy kolejne 20 minut. Smacznego
Klasyka GotowaniaWielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy – 1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2 czubate łyżki mąki(...)włoszczyznę, dodać ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie. Można trochę posolić wywar, lecz nie za dużo. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku
Wołowina od rekinapomysł na obiad z młodymi ziemniakami w koszulkach i grillowanym boczkiem w towarzystwie rumianych pieczarek. Prosto znaczy smacznie... Składniki: - 2 kg małych małych ziemniaków - 50 dag wędzonego boczku od Hańderka - 50 dag małych pieczarek - 2 duże cebule - 1/2 łyżeczki kurkumy - sól - pieprz - oliwa 1. Ziemniaki myjemy, a nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia(...)zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku. 3. Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków
Apetyczna babeczkaZapraszam na żurek jak u babci z ziemniaczkami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką. Ten żurek i chrupiące skwarki na ziemniakach to wspomnienie dzieciństwa. To kuchnia, do której wracam z sentymentem. Składniki pół litra gotowego zakwasu – Przepis na zakwas TU pół włoszczyzny (bez kapusty ) 3 łyżki oleju rzepakowego wędzony boczek – ok 150 gr. dwa pętka kiełbasy 2 ugotowane(...)minut. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas, śmietanę, chrzan, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy majerankiem. Pozostałą cześć boczku stapiamy, podlewamy olejem rzepakowym i dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Ugotowane ziemniaki wykładamy na talerzu i okraszamy boczkiem z cebulą. Żurek rozlewamy na talerze i dajemy połówkę jajka. Osobno podajemy ziemniaki z okrasą. Dlaczego w mojej Wielkanocnej
Kasia i jej kobiecy światCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na ziemniaczaną zapiekankę z dodatkiem boczku i pieczarek. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 3-4 ziemniaki - 150 g wędzonego boczku - 250 g pieczarek - starty ser cheddar - posiekany koperek - granulowany czosnek - sól i pieprz do smaku - olej 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, oprószamy solą, by szybciej puściły wodę i całość smażymy przez kolejne 10 minut. 4. Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem. 5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku. 6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar. 7. Zapiekankę
Bez Cebuliplasterków boczku (użyłam 24 plasterki) łyżka masła pęczek szczypiorku łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka kminku 1/2 filiżanki bulionu 12 dużych kostek sera gouda sól, pieprz Ziemniaki obrać, pogotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić. Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie(...)posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je sparzonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. źródło: moje Gotowanie X/2011 Artykuł Kartofle oberżysty
Pieguskowa Kuchniakolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki startego chrzanu 1 łyżka majeranku(...)planujemy po niej jeszcze kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę takiej wielkości jak lubimy. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dorzucamy listki i ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę, około 2 litry
I tu będę miała takie tetłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników. Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek(...)Dodać następnie kawałki jabłek, rodzynki i kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i wymieszać. Nie trzeba w zasadzie solić bo kapusta kiszona jest słona sama z siebie, wędzony boczek również. Poza tym ziemniaki były gotowane w posolonej wodzie. Podsmażać na średnim ogniu pod pokrywką przez 15 min. Teflonowa patelnia zapobiegnie przywieraniu. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i utłuc lub zmiażdżyć praską
Sztuka gotowania w/g Samiryulepszyć zupkę..dodałam więc kawałek posiekanej białej kapusty..no i wyszło smacznie. 25 dkg fasoli Piękny Jaś kawałek białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie dodać boczek, gotować
Moje domowe kucharzenie