Parzybroda to bardzo gęsta zupa przygotowana na bazie białej kapusty, ziemniaków oraz marchewki wraz z dodatkiem cebuli, boczku i soku z cytryny. Idealnie rozgrzewa oraz syci. Pewnie większość z Was będzie zaskoczona nazwą zupy - parzybroda to nic innego jak kwaśna zupa z dużą ilością warzyw. Aby zupa miała wyjątkowy smak należy do niej dodać przesmażony boczek oraz wsypać cząber bądź(...)szklankami wrzącej wody. Dodać do tego listki laurowe i ziele angielskie. Po około 15 minutach kapusta powinna lekko zmiękną. Następnie dodać do niej marchewkę, połowę przesmażonego boczku wraz z cebulką i ziemniaki oraz wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem, aż do miękkości ziemniaków. Zupę co jakiś czas można przemieszać. W międzyczasie przygotować
Ugotowaćzajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy(...)pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Wszystko ściągamy z patelni do miseczki. Pozostałą na patelni oliwę ze smażenia zlewamy do szklaneczki, dolewamy łyżkę
Przysmaki Karolkiziemniaków. Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek, a także słonina przed(...)lekkie, mocno pachnące wędzonką – można oczywiście bez problemu je odsmażyć, odgrzać lub zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona
Karo in the Kitchengłównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany(...)przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą
Stare GaryZiemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko zniknęły z talerza, a rodzinka odeszła od stołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI(...)ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupiec :D Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 2 jajka * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły sok i odcisnęłam(...)kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt
Pieprzyć z Fantazjątradycyjne smaki? Składniki dla ok 4-5 osób Ciasto: 250ml gorącej wody 1 jajko Ok 550g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Farsz: 500g bobu 300g ugotowanych ziemniaków 200g boczku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo do podania: 3 cebule 100g masła Szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozbełtane jajko, sól i powoli wlewamy wodę(...)Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przecedzamy i lekko przestudzony obieramy ze skórek. Rozgniatamy widelcem lub drobno siekamy i łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę oraz pokrojonym w kostkę i przyrumienionym na patelni boczkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanie: Ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4mm, wykrawamy krążki, nakładamy po małej łyżeczce farszu. Sklejamy
Kuchnia w czekoladzieCook time 50 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients ok 800 g ziemniaków 2 nieduże cukinie 2 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 100 g białego sera 1 łyżka ziół prowansalskich(...)durszlak do przestygnięcia. Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Ser pokruszyć, czosnek posiekać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch
Cooking for EmilyCook time 50 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients ok 800 g ziemniaków 2 nieduże cukinie 2 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 100 g białego sera 1 łyżka ziół prowansalskich(...)durszlak do przestygnięcia. Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Ser pokruszyć, czosnek posiekać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch
Cooking for Emilynastępnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji. Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne rodzaje mąki bezglutenowej - lekką mąkę(...)waszej inwencji twórczej. #MyVictorinox Składniki: 60 gram mąki quinoa 60 gram mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora 3 średnie ziemniaki 50 gram boczku 2 jabłka (raczej odmian kwaśne) 30 gram sera Gruyere 30 gram Emmentalera 2 łyżki klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach i odstawiamy do przestygnięcia
Quinoa Raz!cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli zalać wszystko bulionem ( równo z linią ziemniaków ), dodać kukurydzę i gotować do miękkości. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć. Ziemniaki z kukurydzą zmiksować blenderem. Krem przełożyć do miseczek posypać posiekanym szczypiorkiem i okrasić boczkiem........................................ Smacznego
Gaździnka warzyziemniaków2 marchewki2 cebulesól morska Kamis3 ziarenka ziela angielskiego Kamis3 listki laurowe Kamis2 łyżki majeranku KamisFasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą(...)uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie
Monia miesza i gotujePrzygotowanie pozostałych składników: Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Boczek również kroję w kostkę. Po ugotowaniu wywaru, ugotowanego kurczaka, obrałam z mięsa, pokroiłam na mniejsze kawałki. Końcowe przygotowanie zupy z zacierką: Do 2 litrów czystego wywaru daję ziemniaki i gotuję. Cebulę z boczkiem smażę na patelni przez około 15 minut. Następne po 15 minutach smażenia(...)boczek z cebulą dodaję do zupy, dodaję mięso z kurczaka i doprawiam solą i pieprzem – całość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa. Zupa kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSkładniki (składniki na 6-8 osób): 1kg ziemniaków 4 jajka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 awokado 120g boczku parzonego, wędzonego 2 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka musztardy dijon Pieprz Sól słodka papryka w proszku Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem – przepis Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę o wielkości 1.5×1,5cm i gotujemy w osolonej wodzie, staramy się nie rozgotować ziemniaków, po odcedzeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja gotujemy na twardo przez 10min. studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dwie łodygi selera naciowego kroimy w półcentymetrowe paski, dodając selera naciowego uzyskujemy przyjemny efekt chrupkości w sałatce. Białą i czerwoną cebulę obieramy
Księga-Smakukuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :) P rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca(...)Winiary.pl SKŁADNIKI : na farsz: 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli Z podanych składników
Moja Książka Kucharska