domu fileta, ale nie wiesz co z nim zrobić, bo tradycyjne pomysły ci się znudziły ? To spróbuj mojej wersji - filet z kurczaka a'la gyros, z pieczonymi ziemniakami zawijanymi w boczku (przepis na ziemniaki TUTAJ ). Mniam ! Na samą myśl robię się głodna :). Składniki ( na 4 porcje): 600 g piersi z kurczaka 4 łyżki oliwy lub oleju 1 opakowanie przyprawy gyros
Gotuj z Mąkąsmak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis! Składniki: 250g żeberek wędzonych 500g kapusty kiszonej 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1/2 selera 3 duże ziemniaki 200g boczku 2 małe cebulki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą(...)dużym garnku (4 litrowym) ugotować bulion na wędzonce: do garnka włożyć żeberka, włoszczyznę, listki laurowe, ziele. Gdy kapusta będzie miękka, należy przełożyć ją do bulionu. Boczek podsmażyć, dodać do zupy. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować całość na małym ogniu. Na patelni podsmażyć na maśle posiekaną drobno cebulkę, podbić mąką, zrobić złotą zasmażkę, dodać na patelnię
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 8 średnich młodych ziemniaków 25 dag surowego wędzonego boczku 4 świeże ogórki gruntowe 1 dymka pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki czyścimy, skrobiemy i gotujemy. Ogórki obieramy. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na rumiany kolor. Szatkujemy koper i dymkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki i łączymy z innymi
Qchnia po prostubarszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym, gotowanym albo duszonym mięsem. Do barszczu można podać biały ser i pieczywo. Poza świętami barszcz podaję z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku lub świeżej słoninki i zrumienioną cebulką. Absolutna rewelacja! Zobacz mój wypróbowany, łatwy i szybki przepis na świąteczny biały barszcz na Wielkanoc. Polecam :) Pyszny biały barszcz(...)dodać tartego chrzanu do smaku. Na Wielkanoc barszcz podawać z jajkami na twardo, białym serem, pieczywem albo wędliną, pieczonym, gotowanym lub duszonym mięsem. Barszcz świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Smacznego :) Biały barszcz z jajkiem i wędliną. Domowy, szybki biały barszcz Wielkanocny
Moja Książka Kucharskasałata sól tymianek koperek wiórki kokosowe-opcjonalnie Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry, cukinię kroimy w grubą kostkę, cebulę kroimy dowolnie.Na patelnię wrzucamy w tej kolejności: boczek, cebula, ziemniaki, pieczemy do miękkości a potem dodajemy cukinię. Przyprawiamy i wykładamy na sałatę, posypujemy wiórkami
harrisajutrzejszy obiad polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z fasolką i boczkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: ½ kg ziemniaków, 300g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, 250g(...)boczku wędzonego parzonego, 5 plastrów sera żółtego, 5 łyżek śmietany 18%, tymianek, sól, pieprz, masło. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry. Boczek wędzony kroję w cienkie paski. Ser żółty kroję w paski. 2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki masła i dusimy na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebulę, kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równomiernie wykładamy pokrojoną kaszankę, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na kaszankę wykładamy podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem a następnie wykładamy warstwę z ziemniaków. Wyrównujemy np. widelcem. Całość odrobinę
Domowy Smak Jedzeniaboczku wędzonego 1 cebula sól pieprz czarny Wykonanie Ziemniaki gotujemy do miękkości ,boczek i cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni tak z 10 minutek często mieszając aby nam się cebula i boczek nie przypalił ,kiedy boczek nabierze już chrupkości dodajemy marchew(...)drobnych oczkach i wszystko razem przesmażamy 5 minutek i odstawiamy na bok . Kiedy ziemniaki będą już miękkie to odlewamy wodę i rozgniatamy ziemniaki bardzo bardzo dokładnie aby zrobiła nam się bardzo gładka masa i wtedy dodajemy nasz boczek z cebulą i marchewką i mieszamy wszystko jeszcze raz ,tak aby wszystkie składniki nam się połączyły i gotowe
Mój Smakrano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wstawiamy potrawę do piekarnika. Tam robi się już sama. Polecam. Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 5 sporych ziemniaków • 5 grubszych plasterków boczku • 1 duża lub 2 mniejsze cebule • 1 duży ząbek czosnku • 2-3 łyżki majonezu • sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać(...)plastry. 4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 5. Do mięsa dołożyć resztę składników: boczek, cebulę, osączone ziemniaki, majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić tak, aby mięso I ziemniaki były obtoczone warstewką majonezu. 6. Do rękawa wlać ½ szklanki wody. Zamknąć rękaw. 7. Wstawić danie
W mojej kuchniziemniaczanych najbardziej lubię oczywiście placki ziemniaczane. Na bogato podaję z gulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na pomysł zapieczenia startych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku. Zapiekankę zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kilka ząbków czosnku ok. 150 g wędzonego boczku przyprawy: sól, pieprz(...)słodka papryka, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn 2-3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić, natomiast boczek w grubą kostkę. Wszystko razem wymieszać z przyprawami. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ziemniaczaną mieszankę i zapiekać pół godziny w 180 o C pod przykryciem a potem zdjąć pokrywę
Czerwień i błękitKluski są dość czasochłonne jednak ten smak ... warto się trochę pomęczyć i zetrzeć te kilka kartofli ;) KLUSKI ZIEMNIACZANE 1,5 ziemniaków 2 szkl. mąki 1-2 jajka sól boczek kiełbasa Ziemniaki trzemy na gęstej tarce, odsączamy, następnie mieszamy z mąką, solą i jajkami. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ją. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej łyżką
Co w głowie piszczyogniu. W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy 1 liść laurowy sól pieprz ok. ½ opakowania smalcu Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew(...)włożyć warstwę boczku i kiełbasy. Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy. Na wierzch wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć. Gotować na ognisku przez 1,5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą
Mama Gotujeheight: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg mięsnych żeberek ( takich obrośniętych , nie tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku(...)rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz wrzucamy kapustę (wszystko w połowie ilości ) , cebulę , marchew , z powrotem boczek i żeberka – wszystkie ziemniaki , solimy , pieprzymy , dodajemy cukier i przykrywamy resztą warzyw , tak aby kapusta była ostatnią warstwą . Szczelnie zamykamy i trzymamy na ogniu około 2,5 godziny , uważając żeby ogień
Ogrodnik w podróżytakiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła
Kuchnia BazyliiBardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną , tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę
Mama Gotujedań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir... Składniki 4 duże ziemniaki 250 g pieczarek 6 cienkich plastrów boczku wędzonego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kilka gałązek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni C. Umyłem starannie każdy(...)ostrożnie wydrążyłem miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Rozgniotłem miąższ widelcem z resztą masła, dodałem śmietanę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz usmażone pieczarki i boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem
R'n'G Kitchen