ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:8/185)

Zalewajka z grzybami 133

łyżki tłuszczu1 łyżka vegety2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprzkilka suszonych grzybkówsuszony majeranekPodgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 339

naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut. Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem. Ziemniaki można rozłożyć

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ziemniaczana 114

Prosta, sycąca.  Składniki 1 kg ziemniaków 3 cebule 250 g boczku 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju sól pieprz przyprawa do dań z ziemniaków słonina     Przygotowanie   Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem(...)tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem. Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków. Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko

R'n'G Kitchen
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 185

śmietany 18% - słodkiej Wykonanie: Mięso gotujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również(...)cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Do wywaru dodajemy ziemniaki, starte warzywa, podsmażoną cebulę, kiełbasę i boczek. Gotujemy razem. Doprawiamy sola i pieprzem oraz łyżką majeranku. Na koniec gotowania odlewamy niewielką ilość płyny, dodajemy do niego śmietanę i musztardę. Ponownie umieszczamy w zupie. Chwilę gotujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa parzybroda 127

Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o słodkim smaku. Zupa jest gęsta, a w jej skład wchodzą: słodka kapusta, ziemniaki, boczek i kminek. Zupa parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność produktów serwowana była najczęściej podczas żniw lub wykopków. Produkty wchodzące(...)kapusta) zajmują wiodącą pozycje w jadłospisie mieszkańców rejonu częstochowskiego. Zupa parzybroda w mojej wersji. Składniki: - wywar mięsny lub warzywny - 1 kg młodej kapusty - 700 g ziemniaków - 2 – 3 marchewki - 300 g wędzonego boczku - 2 cebule - sól - pieprz - kminek Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Kapustę przekrawamy na ćwiartki, wycinamy głąb i kroimy na długie paski. Zalewamy

mojewypiekiinietylko
ZIEMNIACZANKA Z BOCZKIEM 138

Typowo męska zupa, składająca się głównie z 2 składników - ziemniaków 🥔 i boczku🥓 . Prosta zupa krem z ziemniaków, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a na pewno przypadnie do gustu każdemu facetowi 😉I nie jedna kobietka nie oprze się jej... Najprostsza zupa świata! A do tego sycąca i pyszna. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2-3 cebule(...)pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy,wytapiając z niego tłuszcz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie boczek wyjmujemy na talerz, a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy około 5 minut. Bulion podgrzewamy i odrobiną podlewamy zawartość

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ZIEMNIAKI NADZIEWANE BOCZKIEM 197

Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone ziemniaki przecinamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżeczką miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy mleko i ucieramy na gładką masę, bez grudek. Szczypiorek myjemy, suszymy i drobno siekamy. Dodajemy go do masy ziemniaczanej razem z serkiem ziołowym oraz usmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem i mieszamy dokładnie. Gotowym farszem nadziewamy łupiny ziemniaków, układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 125

mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać jelita farszem ziemniaczanym. Jelita przed(...)Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami,  boczkiem i kminkiem   cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy

królestwo garów
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 186

dzieckiem. A kiedy na chwilę przyśnie, cieszę się błogą ciszą i chwilą samotności z własnymi myślami.  Składniki na przygotowanie tego obiadu/kolacji ma chyba każdy w domu. Ziemniaki, cebula, boczek i ser - sami zajrzyjcie i przyznajcie mi rację :) Dlatego zachęcam do przygotowania sobie takich faszerowanych ziemniaczków :) Tanie, pyszne i proste. Cóż chcieć więcej? :) Składniki: 6 dużych ziemniaków 100 g boczku(...)miąższ odłożyć do miski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek drobno pokroić i wytopić na patelni. Dodać cebulę i smażyć aż cebula ładnie się zrumieni. Boczek z cebulką dodać do miski z miąższem z ziemniaków i za pomocą widelca dokładnie rozgnieść. Następnie dodać masło i śmietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blasze delikatnie nasmarowanej oliwą

My simple kitchen
Zapiekanka ziemniaczana w sosie tzatziki 158

Ziemniaki i trochę pomysłu, przegląd lodówki i zapiekanka gotowa. Geneza tej zapiekanki jest podobna. Danie sycące i smaczne. Może skusicie się na jej przygotowanie. Składniki: Ziemniaki Mięso mielone wołowe ( ja miałam 800 gram ) Boczek parzony Pieczarki 300 gram 1 cebula Pomidory z puszki krojone ½ młodej cukinii(...)Czosnek Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa w proszku tzatziki Jogurt typu greckiego duże opakowanie 100 ml mleka 1 jajko olej Wykonanie: Formę do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy plasterkami boczku. Ziemniaki obieramy i kroimy bardzo cienko na około 2-3 mm. Układamy na boczku. Lekko solimy. Mięso mielone przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany. Połowę

Smaki Ewy
Wiejska sałatka z ziemniakami i boczkiem 415

Sałatka gyros, jarzynowa, ewentualnie z tuńczykiem... Macie dość monotonii? Na ratunek przychodzi wiejska sałatka z boczkiem i ziemniakami:). Nowość, którą warto wprowadzić na imprezowy stół. 4 spore ziemniaki 250g boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 2. Boczek kroimy

Szefowa kuchni
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 636

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy(...)wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nimi ziemniaki. Całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 bez przykrycia. Po wyciągnięciu ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 349

potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść. Ze względu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):1 kg ziemniakówok 500 g boczku wędzonego1 duża cebula1 duży(...)połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką

UgotujmyTo.pl
Zupa chrzanowa 154

Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa chrzanowa – Składniki: Składniki na zupę chrzanową: 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu) 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ziarna(...)pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić pokrojony boczek i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i smażyć dalej. Po tym czasie przerzucić zawartość patelni

Kulinarne Przeboje
Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym 101

zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól(...)Pieprz młotkowany z kolendrą Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę

Smaki Ewy