ostatnio został fanem tych z kapustą. Bardzo lubimy próbować wszelakie farsze. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką wyszły bardzo smaczne. Z podanych składników wychodzi ponad 50 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko(...)szklanki bardzo ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg ziemniaków 250 g boczku (można dać więcej) 1 większa cebula majeranek sól pieprz 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dziurkę na środku do której wbijamy jajko, dodajemy sól. Do bardzo ciepłej wody dodajemy oliwę. Zaczynamy zagniatać ciasto stopniowo dolewając wodę. Nasze ciasto powinno być miękkie
kruche babeczkipodanych ziemniaków nic nie przebije. Samo przygotowanie jest dziecinne proste. By przygotować tą czarującą przekąskę potrzebujesz dwóch składników: ziemniaków i plastrów wędzonego boczku lub bekonu. Do dzieła! Składniki: ziemniaki surowy wędzony boczek w plastrach olej sól, pieprz Przygotowanie: ziemniaki pokroić na mandolinie w cienkie plasterki. Muszą być elastyczne, by dały się zrolować rozłożyć płasko plasterki boczku i układać pokrojone ziemniaki(...)wzdłuż plastra tak, by wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku różyczki ziemniaczane układać w mufinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Totalnie fenomenalny, a smak nie ustępuje mu ani na krok! Zdecydowanie polecam! Czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8-10 sporych ziemniaków 8 plasterków żółtego sera Opakowanie boczku w plastrach Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeży tymianek, Ziemniaki obieramy i płuczemy wodą. Układamy(...)desce do krojenia układając po jego bokach drewniane szpatułki (tak jak na zdjęciach). Każdego ziemniaka nacinamy z góry do napotkania oporu. Żółty ser tniemy na paseczki, podobnie boczek. Delikatnie rozchylamy ziemniaki i wkładamy ser oraz boczek pomiędzy plastry ziemniaka. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, obsypujemy solą oraz świeżym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika
Kolizje Smakówpokrojony w długie paski. Smażyć na małym ogniu aż boczek stanie się chrupiący. Zdjąć boczek z patelni. Na tej samej patelni co smażył się boczek obsmażyć ziemniaki. Jeżeli patelnia będzie zbyt sucha wlać trochę oleju. Ziemniaki muszą się przysmażyć na lekko brązowy kolor. Podczas smażenia podrzucać patelnią kilka razy lub zamieszać. Dodać odcedzone warzywa, jarmuż, wymieszać. Smażyć chwilkę. Obsypać wszystko(...)zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć aż ser się rozpuści. Zdjąć wszystko z ognia. Na drugiej patelni usmażyć jajka, żółtka powinny być lejące. Położyć jajka na górze i obsypać chrupiym boczkiem To było pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńduże czerwone cebule 2 pętka kiełbasy np podwawelskiej 10 plastrów boczku wędzonego sól,pieprz, słodka papryka, tymianek Wykonanie: W naczyniu żaroodpornym układamy na dno jeden obok drugiego-plastry boczku. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, obraną marchew również w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w półplasterki. Na wyłożony boczek układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki(...)wysypujemy marchew i cebulę, oprószamy przyprawami. Kolejną warstwą jest kiełbaska, następnie znów ziemniaki, które oprószamy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi plastrami boczku. Zapiekamy pod przykryciem ok godziny, po tym czasie odkrywamy na kilka minut do zrumienienia. Taką piękną, niezwykle dziewczęcą i uroczą zapaskę, którą widzicie na zdjęciach otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ . Jest to zapaska LINDA . Zapraszam
Z Majeczką w kuchniwędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku (tzw. grochówka wojskowa). To tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do konkretów: grochówka, którą ugotowałam obłędnie wręcz pachniała wędzonym boczkiem i majerankiem(...)kresek powyżej zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :) Składniki (na ok. 8 porcji): 400 g żółtego grochu łuskanego (połówki) 300 g wędzonego surowego boczku 5 średnich ziemniaków 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 nieduża cebula kawałek selera (ok. 100 g) mały por (niekoniecznie) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku pieprz sól Wykonanie: Groch płuczemy
MyCookBook.plnajlepiej smakują podawane z okrasą boczku a ja wybieram wersję z kefirem lub z zsiadłym mlekiem. Polecam! Porke Składniki: 2 kg ziemniaków, mąka pszenna, 30 dag boczku, sól, woda. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich rozgotowania. Następnie nieodcedzone ziemniaki posypujemy grubą (5 cm) warstwą mąki pszennej(...)gotujemy tak (nie mieszając!) przez 10-15 minut. Garnek z ziemniakami i mąką przekładamy na podłogę ( ostrożnie, żeby się nie poparzyć ) i ubijamy bardzo dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy nakładaną za pomocą łyżki porke. Podsmażamy do momentu aż się zrumieni. Smacznego
paapilotkaaminutach gotowania, ziemniaki po 15 minutach gotowania. Poza tym całość wywaru gotować około 40-50 minut. Gotowy wywar przecedzić przez sitko/durszlak do innego garnka. Kiełbasy pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, boczek również w drobną kostkę (tłuszcz odkroić do wyrzucenia) zaś jajko obrać i przekroić na pół. Do wywaru (którego po odparowaniu wody i odcedzeniu warzyw powinno być 2 litry(...)dodać zakwas na żurek (jeżeli macie swój robiony, to należy przelać go przez sitko), doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym chwilę gotować i wyłączyć palnik. Wrzucić kiełbasę, boczek i ziemniaki. Do talerza włożyć jajko, po czym nalewać żurek wraz z dodatkami
Passions hobbies lifesobie radzić samemu. Znalazłam ostatnio i wypróbowałam ciekawy przepis na zupę z pesto. Smakiem przypomina troszkę zalewajkę choć smak pesto dominuje. Polecam! Zupa z pesto Składniki: 8-9 ziemniaków, 75 g boczku, 2 cebule, 2 szklanki mleka, 2,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżeczek zielonego pesto, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Boczek kroimy(...)podsmażamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podsmażamy przez 10 minut na małym ogniu. Do boczku, ziemniaków i cebuli wlewamy mleko i całość gotujemy przez 3 minuty. Do gotującego się bulionu przelewamy mleko z pozostałymi składnikami, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do momentu
paapilotkaaktórą wymyśliłam ostatnio z wielkiej potrzeby na coś ziemniaczanego. Otworzyłam lodówkę i tak oto powstała sałatka z młodymi, pieczonymi ziemniakami z dodatkiem tymianku, z koperkiem i natką pietruszki, chrupiącym boczkiem, kremową fetą, szczypiorkiem oraz prażonym słonecznikiem. Kilka składników i mamy genialną, swojską wyżerkę z przytupem! 😉😁 SKŁADNIKI(...)zacznij go smażyć. W połowie smażenia dodaj do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż całość do ładnego zrumienienia. Na patelnię po smażeniu boczku wrzuć słonecznik i upraż go na złoto. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek. Całość posyp prażonym słonecznikiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprzeze mnie podsmażany wędzony boczek jest już istotną modyfikacją wersji bazowej. Jeśli jednak go w poniższym przepisie pominiecie, otrzymacie „gołą” hiszpańską tortillę, w dodatku wegetariańską. Ziemniaki do hiszpańskiego omleta przygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek . Wynika to z tego, że ziemniaki przed dodaniem do placka kroimy(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-150 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-150 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone składniki Ziemniaki smażymy na głębokim oleju Usmażone ziemniaki Cebulę podsmażamy razem z boczkiem Jajka roztrzepujemy i dodajemy pozostałe składniki Masę z jajek i innych składników powoli smażymy Dosmażanie omleta z drugiej strony Hiszpański omlet z wędzonym
Kulinarna Pokusafantazji kucharza i jego dodatków. Ja dzisiaj przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem Mniam. Takie danie możemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki: 250 g wędzonego boczku 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 1 pomidor 0,5 łyżeczki chilli garść świeżej pietruszki 4 jajka(...)które mają możliwość regulacji grubości mielenia i są niezwykle wygodne, bo mogę mielić sól i pieprz jedną ręką - możecie je kupić w e-gustus.pl Na osolone ziemniaki układamy boczek z cebulą i pomidora pokrojonego w plastry. Następnie kładziemy warstwę ziemniaków i boczku. Krok 3 W misce trzepiemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i chilli
Niezły Młynekzawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe przygotowane w piekarniku. Smaczne, szybkie i lubiane przez rodzinkę i znajomych :) Składniki - ziemniaki - boczek wędzony - dobra cieńka kiełbasa - cebula - domowa wegeta - majeranek - czerwona mielona papryka - olej Wykonanie Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę(...)Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika
Kuchnia z widokiem na ogródpołączenie prostych składników ze smakiem nowoczesnego, kremowego serka Arla Apetina i aromatycznych ziół. ZAPIEKANKI CHŁOPSKIE PESTO z RUKO LĄ Składniki: (3 porcje) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 cebuli 6 plastrów boczku 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mleka opakowanie serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli opcjonalnie świeży rozmaryn i tymianek 2 łyżki oleju 2 łyżki masła(...)plastrze boczku. Na boczku układamy warstwę z plasterków ziemniaków obtoczonych w sosie z serka i śmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy je oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 minut
Bon appetit mon amieKapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe(...)odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę. Do wody z gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę
Kulinarna Patilogia