Przepis na : obiad
Smażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich po śląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa. Było to najlepsze jedzenie pod słońcem. Czasami były robione na bogato np przy świniobiciu, wtedy dodawała d... czytaj dalej...
Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...U mnie jadało się bardzo podobnie, ale bez tej przyprawy w buteleczce.
Też tak jemy, choć bez maggi:-)I do tego jeszcze szparagi teraz:-) Zdjęcia piękne :-)
Bratkatofle - pycha! Dziękuje za udział w akcji :)polperfekcyjna.pl