Bratkartofle z boczkiem i jajkiem

Bratkartofle z boczkiem i jajkiem

Bratkartofle z boczkiem i jajkiem

Przepis na : obiad

Smażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich po śląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa. Było to najlepsze jedzenie pod słońcem. Czasami były robione na bogato np przy świniobiciu, wtedy dodawała d... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Panna Malwinna, 28 maja 2013 09:30:18

U mnie jadało się bardzo podobnie, ale bez tej przyprawy w buteleczce.

Antenka, 28 maja 2013 11:21:28

ale fantastyczne danie:) obłędnie wygląda!

Marzena, 28 maja 2013 11:22:46

Też tak jemy, choć bez maggi:-)I do tego jeszcze szparagi teraz:-) Zdjęcia piękne :-)

Martuuu9, 28 maja 2013 21:04:06

ale narobiłaś mi smaku :P

Izaa, 29 maja 2013 09:24:16

super danie :) i mega apetycznie wyglada

Ewa Smaczniutkie.pl, 29 maja 2013 12:42:47

Apetyczne i syte danie. Uwielbiamy takie smaki :)

Dorota Rosner, 5 czerwca 2013 21:30:21

Bratkatofle - pycha! Dziękuje za udział w akcji :)polperfekcyjna.pl