będzie szybko...kiełbaski z grilla a do tego sałatka z młodych ziemniaczków.Szybko,ale smacznie ....a najeść też się można a jak... Składniki: 80 dag młodych ziemniaków ok 20 dag wędzonego boczku 4 jajka mały pęczek koperku Sos: 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól,pieprz Ziemniaki obieramy(...)ćwiartki. Koperek siekamy. Sos: śmietanę mieszamy z musztardą,majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ziemniaki łączymy z sosem,jajkiem,koperkiem i połową boczku.Mieszamy.Nakładamy na talerze bądź półmisek i posypujemy resztą boczku. Przepis znaleziony w jednej z gazetek
Niespełnione zdolności kulinarneboczku wędzonego 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 1 por sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnek - ok 5 ząbków smalec - 1 łyżka Cebule i por pokroić w paski, boczek w kostkę. Wszystko to razem podsmażyć na smalcu. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie (ok 2 litry) do miękkości. Następnie dodać boczek i cebulę, rozgnieciony czosnek oraz
Jadło i czytadłoproponujemy by na Waszych stołach zagościły jajka na ziemniaczanym puree, podane ze szpinakiem i boczkiem. Pomysł prosty i łatwy ale jakże apetyczny ... Oceńcie sami :) Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI : około 60 dag ziemniaków 6 jajek 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól szpinak świeży 10-15 dag boczku surowego PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki płuczemy(...)miękkości. Następnie ziemniaki przekładamy do malaksera i z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej rozdrabniamy całość na puree. Szpinak płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę bądź paski i podsmażamy na złoto. Następnie z puree wyciskamy na papier ułożony na blaszce wianuszki, wykładamy ich środek szpinakiem i boczkiem, następnie wbijamy jajko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimłodej kapusty 1/2 pęczka koperku 3/4 szklanki bulionu lub wody sól i pieprz *** Kiełbasę kroimy w krążki, boczek w kostkę a cebulę w piórka. Wszystko razem podsmażamy na patelni lub w garnku *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w cienkie krążki. Całość przesmażamy przez około 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Na patelnie dokładamy poszatkowaną kapustę(...)dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut – do miękkości ziemniaków *** *** Po tym czasie potrawę mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI
Blog z Apetytempotrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień do ziemniaków dodać soli do smaku, wbić jajko, wsypać mąki z 1,5 szklanki szybko(...)kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g boczku wędzonego lub świeżo wytopionych skwarek ze słoniny 0,5 szklanki mąki pszennej, lub mniej jeśli ciasto będzie zwarte 2 jaja sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki duża cebula(...)smażenia Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę piecz w rozgrzanym
Oka w rosole czyli KaFka gotujeziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule 1 marchewka 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka majeranku Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec
Gotowanie jest łatweprzepisem na pyry z gzikiem, który zmodyfikowałam i zrobiłam na swój ulubiony sposób. Zapraszam! Składniki: 1 kg małych ziemniaków 1 mała por 1/2 cebuli 10 plasterków boczku parzonego szczypiorek Składniki na marynatę do ziemniaków: 5 łyżek oleju dobrej jakości 2 łyżki majonezu przyprawa do ziemniaków Składniki na gzik: 250 g białego sera 200 ml śmietany 12% (gęstej) pęczek rzodkiewek pęczek(...)koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
Trufelkowotutejszych sklepach półki uginają się od Potet Salat. Ziemniaczane "coś" 5-6 ziemniaków ugotowanych w łupinkach 1/2 cebuli w piórkach 2 kabanoski (lub kilka plasterków boczku) sos czosnkowy Ziemniaki wystudziłam, a następnie obrane pokroiłam w kostkę. Cebulę podsmażyłam na oliwie, dodałam kabanoski pokrojone w kostkę. Cebulę i kabanoski połączyłam z ziemniakami. Całość omaściłam sosem czosnkowym. Szybka przystawka, mega
bastalenaListę Produktów Tradycyjnych pod wdzięczną nazwą Kluchy połom bite Potrawa jest banalnie prosta, ugotowane ziemniaki ubija się na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Z masy ziemniaczanej formuje się kluski za pomocą łyżki maczanej w tłuszczu. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym, wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa(...)ogórkiem lub kwaśnym mlekiem. Składniki (porcja dla 2 lekko głodnych osób): 5 dużych ziemniaków 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek wędzonego boczku 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając w dnie garnka ok. 3 cm wody. Ziemniaki posypać mąką pszenną, ponownie ustawić na niewielkim ogniu
Codziennik Kuchennyzwieść odmiennej wizualizacji! Tylko "na oko" zupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała(...)innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-) Zapraszam!!! Składniki: ok. 2 kg. ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe ( po 100g każdy), 200 g boczku wędzonego, 150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego), 2 cebule, 200 g pieczarek, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy w całości. Ziemniaki
Passion of CookingSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę(...)przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości około 1 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę
Przepisy kulinarne babci AntoninySzwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę
R'n'G KitchenSzybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy(...)gotujemy na przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć do prostokątnej formy. Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
MarciochaKucharzy