mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: boczek cebula Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić
Di gotujeWykonanie: Szparagi ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka do miękkości. Ugotować również ziemniaki i osobno brokuła. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać drobno pokrojony boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec
Trufelkowopancakesy , boczek z jajkiem, grillowane żeberka, a często nawet stek – w sumie całkiem paleo U nas takie śniadania nie są popularne (pomijając boczek z jajkiem), a już w szczególności hash browns, czyli smażone tarte ziemniaki. Ale jak raz spróbujecie to na pewno Was zachwyci . Jest to mega sycące danie. My zazwyczaj przygotowujemy je jak wiemy, że obiad będzie dość(...)UŁESA to można było się tego spodziewać Jest to ulubiona opcja Gordona Ramsaya, który twierdzi, że najlepsze śniadania są właśnie w Ameryce. Ciekawe czemu ? Składniki: kilka ziemniaków jajka (od radosnych kurek) cebula boczek miód pieprz cayenne sól i pieprz olej kokosowy masło oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy to wszystko na durszlak
PaleoLifeZiemniaki obieramy ze skórki, oraz myjemy i gotujemy. Przed końcem gotowania ok 10 min odlać z garnka połowę wody, wsypujemy mąkę oraz sól i pod przykryciem gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu jeszcze chwilkę. Następnie ugnieść intensywnie pałką do ucierania ciasta. Boczek wędzony pokroić w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Okrasić boczkiem
kgwjanczewoStamppot (w wolnym tłumaczeniu: "tłuczony garnek") Wcześniej serwowałąm: →Puree (tłuczone ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego
Sztuka gotowania w/g Samirykroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy pokrojone warzywa. Zupę zaciągamy mąkami oraz śmietaną. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i resztą boczku z cebulką. Zupę możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem
VioletoweKucharzenielubimy. • 2 pietruszki (korzeń) • 1 por • 2 marchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe(...)pokroić na kawałki. 3. Na dno kociołka wlać oliwę. 4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty. 5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki
W mojej kuchniwrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę.W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną(...)zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość gotować przez około 10 minut.W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju pozostałego po smażeniu cebuli i boczku dodać łyżkę mąki i podsmażać na złoty kolor cały czas
Gospodyni MiejskaPomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło, odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)dobrze osuszyć, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne lekko naoliwić i poukładać ziemniaki i pieczarki. Posypać przyprawą. Na górę wyłożyć w kostkę lub w paski pokrojony boczek lub bekon i zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo
W kuchni u Monikipotrzeb) Może być z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2017/04/zakwas-na-zurek.html 60 dag białej kiełbasy 25 dkg chudego boczku (najbardziej lubię z Biedronki) 1 kiełbasa podsuszana np. jałowcowa 3 większe cebule 1/2 pora 3 spore ząbki czosnku 4 większe ziemniaki 2 marchwie 2-3 listka laurowe 3-4 suszone grzybki Kilka kulek ziela angielskiego Majeranek Pieprz Łyżka mąki Łyżeczka smalcu(...)dodajemy cebulę, czosnek i majeranek oraz podsuszoną kiełbasę .Ziemniaki i marchwie obieramy i kroimy w kostkę. Z wywaru, wyjmujemy por, kiełbasę oraz przyprawy. Dodajemy zawartość patelni-boczek plus cebula, czosnek i majeranek, oraz ziemniaki,marchew i kilka suszonych grzybków. Gotujemy do miękkości(ale raczej al dente) - w międzyczasie z białej kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy w cienkie plasterki. Do zakwasu
Kopystką po garachSKŁADNIKI : 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego zacierki do zupy (przygotowane wg. przepisu poniżej) 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 7 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 marchew, starta na tarce do jarzyn kawałek boczku, pokrojony w kostkę, podsmażony 1 cebula, pokrojona w kostkę, podsmażona na złoto 1 liść laurowy po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki(...)kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'. Krok 2. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę, w razie
Moja Książka KucharskaFarsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło(...)wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3 – 4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi są wspaniałą polską potrawą
mojewypiekiinietylkoFarsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło(...)wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3 – 4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi są wspaniałą polską potrawą
mojewypiekiinietylkoobiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule 250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu(...)pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi
Szefowa kuchnichłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta rozmarynu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i płukamy(...)kroimy w kosteczkę. Dodajemy listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Ziemniaki obieramy, również kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Czosnek obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, następnie wyciskamy czosnek i go podsmażamy. Cebulę również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się
Kuchnia Pełna Pasji