ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:52/185)

Pyzy z mięsem 188

ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko wyrobić gładką masę.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone

Pasja Smaku
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 230

Składniki na farsz: 0,5-1 kg. łopatki wieprzowej 1 szt. cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy majeranek 2-3 ząbki czosnku Do okraszenia: cebula  i/lub boczek wędzony   słonina Ugotowałam ziemniaki w łupinkach - najlepiej dzień wcześniej. Obrałam ze skórki.  Przecisnęłam je przez praskę.  Surowe starłam na drobnej tarce. Odsączyłam z nich wodę. Można użyć do tego(...)dnie osadził się krochmal. Wtedy sok zlewamy, a krochmal (skrobię)  wraz z gotowanymi ziemniakami dodałam do odciśniętych.   Wyrabiałam ciasto łącząc ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki będą zbyt wodniste to mąki wsypuję tyle ile będzie potrzeba  aby ciasto dało się zlepić.Lekko posoliłam. Mielone mięso doprawiłam solą, pieprzem i  majerankiem. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę

potrawyregionalne
Pierogi ruskie okraszone boczkiem 216

szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę(...)smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz i okraszam podsmażonym boczkiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 169

porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam!     Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione(...)świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka…     *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie

Blog z Apetytem
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 229

przyrządzam gnocchi choć czasami dodaję do środka utarty parmezan, riocotta czy szpinak. Dzisiaj jednak proponują tradycyjne gnocchi bez dodatków w szałwiowym maśle z boczkiem i groszkiem. Gnocchi Składniki: na 4 porcje 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g mąki 1 jajko Dodatkowo 250 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku, mrożonego 1łyżka posiekanej świeżej szałwii 2 łyżki masła 3 łyżki(...)lubisz rumiane kluski, możesz je smażyć trochę dłużej. Na drugiej patelni usmaż boczek, uprzednio pokrojony. W małym garnku ugotuj groszek, odcedź i opłucz zimną wodą. Ułóż gorące kluski na talerzu. Wymieszaj skwarki z groszkiem i prażoną cebulą i ułóż na kluskach.   The post Gnocchi z boczkiem i groszkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Miszkulancja 120

bidi-language:#0400;} Miły podarunek od Smaker <3 czytamy, testujemy, przede wszystkim smakujemy ;) Składniki 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 1/2 główki kapusty włoskiej 500 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku 1 l mleka 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa i boczek kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Sałatka z bobem, boczkiem i młodymi ziemniakami 191

porcja = 330 kcal 270 g ugotowanego, obranego z łupinek bobu 100 g boczku pół pęczka koperku 400 g ugotowanych, młodych ziemniaków ząbek czosnku mała cebulka sól i pieprz WYKONANIE: 1. Ziemniaki pokroić w plasterki, przełożyć do miski. 2. Koperek i cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. 3. Ugotowany bób obrać z łupinek i dodać do miski z pozostałymi składnikami(...)Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Bób gotowany 297 270 20.52 1.08 53.06 Ziemniaki gotowane 344 400 6.84 0.4 80.04 Koperek 2 5 0.17 0.06 0.35 Boczek wędzony i parzony 319 100 13 29 1.4 Cebula (świeża) 24 60 0.66 0.06 4.58 Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65 Podsumowanie

Atlas Smaków
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 201

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 0,5 kg wędliny, kiełbasy lub boczku (można dać wszystkiego po kilka dag), 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, ale wtedy trzeba zobaczyć czy nie dać więcej mąki pszennej), 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i mąka do posypania. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce(...)placki ziemniaczane).    Wędlinę, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego

W kuchni u Moniki
Smak lata w środku zimy – nadziewane kalmary 149

godzin przenieść się kulinarnie na dalmackie wybrzeże: Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami i całym „dobrem inwentarza” 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była to nieduża garść już drobno posiekanego Białe wino(...)same „korpusy”. Macki i wędzony boczek drobniutko posiekałam i podsmażałam do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekałam cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki pokroiłam w niewielką kostkę. Wszystko to dodałam do boczku z mackami, podlałam białym winem i dusiłam wraz z niewielką gałązką suszonego rozmarynu, dopóki ziemniaki nie zmiękły a nadmiar płynu odparował. Nadzienie ma mieć dość

Kate's Kitchen
Kapusta po góralsku 200

prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli i pieprz  Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka(...)zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree. Suszone grzyby moczę

Mechanik w kuchni
Zalewajka mojej babci. 587

angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego

Miksturownik
Gnocchi z boczkiem i kapustą 465

Gnocchi z boczkiem i kapustą Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś(...)garnka i gotujemy około 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej *** *** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę *** *** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy

Blog z Apetytem
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 352

drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać cebulę, chwilę podsmażać dodać boczek, smażyć aż cebula zmięknie a boczek się zrumieni. Dodać czosnek, wymieszać. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju

Stare Gary
Zalewajka 229

babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku i zalewamy wodą, ale tylko tyle, by wszystko przykryła, nie więcej. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W tym czasie dość mocno podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy go do wywaru. Czosnek siekamy, lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się

Ratunku obiad
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 197

pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.  Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól, pieprz łyżka masła Ziemniaki(...)się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem.  W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.  Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.  Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia