porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam! Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione(...)świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka… *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie
Blog z Apetytemprzyrządzam gnocchi choć czasami dodaję do środka utarty parmezan, riocotta czy szpinak. Dzisiaj jednak proponują tradycyjne gnocchi bez dodatków w szałwiowym maśle z boczkiem i groszkiem. Gnocchi Składniki: na 4 porcje 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g mąki 1 jajko Dodatkowo 250 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku, mrożonego 1łyżka posiekanej świeżej szałwii 2 łyżki masła 3 łyżki(...)lubisz rumiane kluski, możesz je smażyć trochę dłużej. Na drugiej patelni usmaż boczek, uprzednio pokrojony. W małym garnku ugotuj groszek, odcedź i opłucz zimną wodą. Ułóż gorące kluski na talerzu. Wymieszaj skwarki z groszkiem i prażoną cebulą i ułóż na kluskach. The post Gnocchi z boczkiem i groszkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniabidi-language:#0400;} Miły podarunek od Smaker <3 czytamy, testujemy, przede wszystkim smakujemy ;) Składniki 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 1/2 główki kapusty włoskiej 500 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku 1 l mleka 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa i boczek kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenporcja = 330 kcal 270 g ugotowanego, obranego z łupinek bobu 100 g boczku pół pęczka koperku 400 g ugotowanych, młodych ziemniaków ząbek czosnku mała cebulka sól i pieprz WYKONANIE: 1. Ziemniaki pokroić w plasterki, przełożyć do miski. 2. Koperek i cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. 3. Ugotowany bób obrać z łupinek i dodać do miski z pozostałymi składnikami(...)Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Bób gotowany 297 270 20.52 1.08 53.06 Ziemniaki gotowane 344 400 6.84 0.4 80.04 Koperek 2 5 0.17 0.06 0.35 Boczek wędzony i parzony 319 100 13 29 1.4 Cebula (świeża) 24 60 0.66 0.06 4.58 Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65 Podsumowanie
Atlas SmakówSkładniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 0,5 kg wędliny, kiełbasy lub boczku (można dać wszystkiego po kilka dag), 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, ale wtedy trzeba zobaczyć czy nie dać więcej mąki pszennej), 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i mąka do posypania. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce(...)placki ziemniaczane). Wędlinę, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego
W kuchni u Monikigodzin przenieść się kulinarnie na dalmackie wybrzeże: Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami i całym „dobrem inwentarza” 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była to nieduża garść już drobno posiekanego Białe wino(...)same „korpusy”. Macki i wędzony boczek drobniutko posiekałam i podsmażałam do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekałam cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki pokroiłam w niewielką kostkę. Wszystko to dodałam do boczku z mackami, podlałam białym winem i dusiłam wraz z niewielką gałązką suszonego rozmarynu, dopóki ziemniaki nie zmiękły a nadmiar płynu odparował. Nadzienie ma mieć dość
Kate's Kitchenprostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli i pieprz Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka(...)zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree. Suszone grzyby moczę
Mechanik w kuchniangielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego
MiksturownikGnocchi z boczkiem i kapustą Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś(...)garnka i gotujemy około 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej *** *** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę *** *** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy
Blog z Apetytemdrobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać cebulę, chwilę podsmażać dodać boczek, smażyć aż cebula zmięknie a boczek się zrumieni. Dodać czosnek, wymieszać. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju
Stare Garybabcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku i zalewamy wodą, ale tylko tyle, by wszystko przykryła, nie więcej. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W tym czasie dość mocno podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy go do wywaru. Czosnek siekamy, lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się
Ratunku obiadpisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól, pieprz łyżka masła Ziemniaki(...)się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem. W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzebaDODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni Lubięnaciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Maggi 2 ząbki czosnku Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy
Smaki Ewysuchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku posiekana natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy(...)kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego
Moja Książka Kucharska