właśnie tak później wychodzi. A wyszło pysznie, więc gorąco polecamy, nie tylko do piekarnika, również na grilla ;) Składniki 4 udka z kurczaka 300 g ziemniaków 1 cebula 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, doprawiamy solą i pieprzem, odciskamy z nadmiaru
R'n'G Kitchenniewiele, dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy. Podsmażamy perliczkę ze wszystkich stron, przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia się. Na środku brytfanny robimy miejsce odgarniając cebulę, grzyby oraz boczek, po czym układamy tam perliczkę. Warto również zamknąć ptaka spinając ze sobą luźną skórę i kuper przy pomocy wykałaczki. Zawartość brytfanny posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1 gałązkę rozmarynu kładziemy(...)zostać np. przesuszona na skutek zbyt długiego pieczenia. Puree ziemniaczane przygotowujemy w ten sposób, że ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych
Kulinarna Pokusawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pożywna i prosta zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. 20-30 dag boczku wieprzowego (wędzonego lub surowego) 5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 7 cm pora 2 listki laurowe majeranek natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć
Di gotujeprzygotowaniu , podana z pieczywem może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu łuskanego w połówkach 10 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 większa cebula sól i pieprz przepis(...)gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniakilogramy ziemniaków 2 czubate lyzki bułki tartej(...)około 2 kilograma surowych ,obranych i umytych ziemniaków ścieramy na tarce . .Do startych ziemniaków dodajemy 2 czubate lyzki bułki tartej, soli łyżeczkę, pieprz i tymianek . Na patelni smażymy boczek (jakieś 30 deko) na tak mniej więcej dwóch łyżkach oleju-u mnie bez boczku. Dodajemy cebulę Wlewamy to wszystko do masy ziemniaczanej (z tłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy
w mojej kuchniZapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy(...)dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 500-600 g polędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej) 100 g wędzonego boczku w plasterkach 200 g malutkich pieczarek 2 czerwone cebule 6 łyżek oleju 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat Ilonyziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem(...)robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze. Ostrożnie wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 30 minut. Kartacze możemy okrasić smażonym boczkiem i cebulą. Smacznego
Salonik smakówkosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzi my , dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy placuszki, które obtaczamy w mące krupczatce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni na rumiano. Usmażone placki podajemy na gorąco z boczkiem. Smacznego
kgwjanczewomąki ziemniaczanej Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Do okraszenia: 300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę(...)kulki. 4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. 5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze
Szefowa kuchniwcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum(...)Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPodaję bo w formie zapiekanej do tego maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. dużo ziół, warzyw sezonowych. 70 dkg młodych ziemniaków małych 200 g bobu 6 pomidorów suszonych 6 pomidorków koktajlowych 8 plastrów boczku wędzonego 2 jajka koper świeży, bazylia sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 4 łyżki oleju rzepakowego Ziemniaki małe(...)zapiekania i wstawiam na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół. Od czasu do czasu przewracam ziemniaki. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie około pięć minut. Obieram z łupin. Dwie Kokilki wykładam plastrami boczku, wbijam jajko, dodaję kilka ziaren bobu, posypuję sola, pieprzem i wstawiam na 15 minut razem z ziemniakami do piekarnika. Pięć minut przed
wesoła kuchniachochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.Podawać z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni MiejskaDzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem(...)według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie rozgotować ! Odcedzone ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski, szerokości zapałek. Wrzucić na zimną patelnię i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Ogórki umyć, obrać, pokroić
królestwo garówmarchewki z pomarańczą i imbirem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie krem z pora z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 świeże pory – 300 g ziemniaków – 1 cebula – 800 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 200 g śmietanki 30% – 2 łyżki masła(...)minut, do czasu kiedy ziemniaki się ugotują i zmiękną. To czas na blendowanie, przetrzyj zupę za pomocą blendera na gładki krem. Dodaj wtedy śmietankę i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na patelni podsmaż boczek. Zupę nakładaj do misek, na wierchu dodaj nieco boczku i posiekanej dymki. Smacznego! Artykuł Krem z pora z boczkiem pochodzi z serwisu
nietylkopasta.pl