jaja 4 szt papryka żółta 1 szt papryka zielona 1 szt koperek świeży sól i pieprz do smaku ser żółty 200 g mleko 150 ml boczek wędzony 150 g Krok 1 Ziemniaki obieramy ,myjemy , ścieramy na tarce i odciskamy z wody.Dodajemy jajo przyprawy i mąkę. Mieszamy ( ciasto ma być gęste lecz nie takie by łyżka stała). Przekładamy(...)rzucamy łyżką do garnka ( do gotującej wody ). Kluchy wypływają więc wiadomo , że są ugotowane. Przemywamy je pod bieżącą wodą.. Przecedzone wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z usmażonym boczkiem. Krok 2 Do miseczki wbijamy jaja i wlewamy mleko, widelcem roztrzepujemy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do jaj. Papryki obie drobno kroimy i też dodajemy do jaj. Ser drobno
Różowa kuchniaprzyprawę w płynie czy dodawać kostki rosołowe, dodajmy lubczyk. Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa(...)podać jako sztukę mięsa z sosem), wtedy najlepiej wkładać mięso do wrzątku. Przesolona zupa - ratunku! Jeśli przesolicie zupę to bez paniki. Można ją uratować wkładając pokrojony w pasterki ziemniak - gotując się wchłonie część soli. W przypadku rosołu można dodać roztrzepane białko, a potem przecedzić, ale ja proponuję dolać zimnej wody i przez kilka minut gotować rosół - oczywiście na minimalnym
Codzienna kuchnia niecodziennadzieci. Takim uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy ;))) Tego typu danie robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo(...)posmakowało, szczególnie dzieciom - moje to wielbicielki pomidorów, fasolki i kurczaka ;) jednie boczek kazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie
Kolorowy Przepisownikugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy(...)pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut. Boczek i cebulę pokroić
magiczna kuchnia Kasiskwarkami z boczku smakują wybornie. SKŁADNIKI: Farsz : 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, oliwa, sól, pieprz, Ciasto: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 szklanki mąki, sól, Dodatkowo: 20 dag boczku surowego. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodaję jajko(...)odciskam wodę. Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję przygotowane ziemniaki oraz jajko i sól. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki. Spłaszczam. Na środek nakładam porcję farszu. Ciasto zlepiam w kulkę. Przygotowane pyzy wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 15 minut. Odcedzam, wykładam na talerz i okraszam skwarkami z boczku
Tradycyjna kuchnia KasiDanie to jest proste, niedrogie i bardzo sycące. Składniki: 1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie: Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię
Kuchnia Pełna Pasjiłyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Pęczek szczypiorku Litr bulionu lub wody 2 łyżki oleju Pęczek szczypiorku 200 g krewetek koktajlowych 4 plastry chudego boczku albo prosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą(...)garnek i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Krok 3 W międzyczasie połóż plastry boczku albo prosciutto na rozgrzanej patelni i dobrze wysmaż, żeby stały się łamliwe i chrupiące. Nie podkręcają za bardzo temperatury, bo spalą się, niech patelnia będzie średnio nagrzana. Krok 4 Odcedź ziemniaki, dodaj do nich łyżkę masła, kilka łyżek mleka i dokładnie ubij tłuczkiem. Dodaj więcej
Niedzielny kucharzsól i pieprz i wymieszałam. Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulkę. Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże zioła. Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę wędzony boczek. Posoliłam, dodałam świeżo zmielony czarny pieprz i podsmażyłam. Dodałam do masy ziemniaczanej i wymieszałam. Teraz pora na masę serową. Do miski przełożyłam mój piękny twaróg. Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam(...)naczynie tłuszczem i układać warstwami ziemniaki i ser. Najpierw masa ziemniaczana. Teraz masa twarogowa. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną. Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem, Smacznego
potrawyregionalnePosyp oregano. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj danie przez 25 minut. W międzyczasie usmaż boczek. Wyjmij zrumienioną zapiekankę i posyp pietruszką, pokruszonym boczkiem, plasterkami rzodkiewki tuż przed podaniem. Smacznego! The post Ziemniaki z wypadku, resztki kurczaka i zapiekanka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaGROCHOWĄ, taką jak u mamy :) Grochowa 250 g łuskanego grochu 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora łyżeczka oleju 3 duże ziemniaki majeranek, sól i pieprz do smaku Groch płuczemy na sicie, wkładamy do garnka razem z boczkiem, zalewamy woda i gotujemy ok 45 minut. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy(...)kroimy w plasterki, pora obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na oleju ok 5 minut. Po 45 minutach boczek wyjmujemy z wywaru i kroimy. Do garnka wkładamy kawałki mięsa, podsmażone warzywa oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość lekko solimy i gotujemy ok 35 minut by wszystko było mięciutkie. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, ew. dosalamy
Dzieje kuchennej Wiewióryokoło 2 godzin i 15-30 min. Ja do swojego boczku podałem pieczone ziemniaczki takie jak w przepisie na kaczkę , ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem z nim pieką się ostatnią godzinę. Możecie(...)boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym dodatkiem zarówno do ziemniaków
Kuba GotujeSałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Składniki: 4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości 4 jajka 150 g parzonego boczku (w kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony
Czerwień i błękitparzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty
Walijskie Pichcenierobi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Do farszu na pierogi ze słodkiej kapusty można dodać ugotowane, utłuczone ziemniaki i skwarki z wędzonego boczku. Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami. Składniki na pierogi z kapustą: Ciasto
Moja Książka Kucharskaosób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem i cukrem lub na słono z sosem i mięsem albo podsmażone z cebulką i wędzonym boczkiem. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 200g kaszy jaglanej (ważona przed gotowaniem) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko olej i sól do wody, do gotowania *** Kaszę gotujemy
Blog z Apetytem