ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:80/185)

Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym 130

popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)   Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na maśle(...)solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy je kminkiem i szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni. To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika

Związek na patelni
Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami 203

pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki - wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej rękoma). 3. Smaż na rozgrzanym oleju dość cienkie placki z obu stron na złoto. Sos z kurkami: 1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej(...)patelni. 2. Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli z boczkiem - smaż ok. 5min. mieszając od czasu do czasu. 3. Dodaj mascarpone na patelnię z kurkami, wlej wodę i połącz, pozwalając rozpuścić się serkowi. 4. Zdejmij sos z ognia, dodaj zieloną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Podawaj z gorącymi plackami. Smacznego! Potato

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Królik po myśliwsku 155

pieprz masło Do podania gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem lub na nim podsmażone Instrukcje Jeżeli królik nie jest podzielony, dokonujemy rozbioru zgodnie ze wskazówkami we wstępie. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki(...)przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 254

kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony(...)kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka  ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć

Stare Gary
Zupa z młodej kapusty 98

kapusty?  Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą

Pani domowa
Zupa kartoflana z pieczarkami 100

Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3  Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz. Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut

R'n'G Kitchen
Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes 246

aromat? To danie jest łatwe, do tego wygląda bardzo apetycznie. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem, podane ze szparagami i boczkiem. Potrawa ta łączy wszystkie zalety kulinarnej prostoty: ma mało składników, jest łatwa, prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowna i smaczna. Do przygotowania(...)pieczonych ziemniaków wystarczą ziemniaki, ostry i długi nóż, oliwa z oliwek i szczypta gruboziarnistej soli i ulubione zioła. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki do 2/3 grubości, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniaki rozchylają nacięte plastry, które podpiekają się na chrupiące chipsy. Pomiędzy nacięciami ziemniaka jest wędzony ser i szynka, ale nie trzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŻUREK W CHLEBIE 142

SKŁADNIKI : 2 litry wody włoszczyzna 1 pęczek 2 ziemniaki 1 cebula 0,3 litra zakwasu na żurek 20 dkg boczku wędzonego  20 dkg kiełbasy wędzonej 30 dkg kiełbasy białej 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy(...)PRZYGOTOWANIE :  Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut.  Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs 184

suszonych  2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę 5 zielonych szparagów sól i pieprz, chili w płatkach do smaku  1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach oliwa świeży rozmaryn 1 kg młodych ziemniaków 1 opakowanie szpinaku mrożonego  3 ząbki czosnku sól, pieprz papier do pieczenia  Polędwiczkę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na deskę(...)masłem, oraz przeciśniętym prze praskę czosnkiem, doprawiłam i podałam z mięsem i ziemniakami.  A Ciebie zapraszam do udziału w konkursie DOBRE Z NATURY zasady są proste, a nagrody przydatne czy można chcieć czegoś więcej ? Poznaj dobre mięso, mięso certyfikowane QAFP. Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs

Kuchnia na wzgórzu
Kapuśniak z kiszonej kapusty 176

Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji żeberko, dodajemy 1 cebulę(...)będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zrumieniamy i dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej

Pelusiowa Kuchnia
Zupa chrzanowo - ziemniaczana wg Aleex 104

przygotowuje, więc możecie zrobić ją w ostatniej chwili, gdy nie ma czasu ani pomysłu, co podać na obiad. Polecam . Składniki: • 9-10 średnich ziemniaków • 2 litry bulionu drobiowego • mały słoiczek chrzanu • 10 dag boczku wędzonego • plaster wędzonej ogonówki • 1 kiełbaska śląska (zastąpiłam kabanosami) • 1 małą cebula • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki • sól, pieprz, majeranek • liść laurowy • 1 łyżka oleju(...)Sposób przygotowania: 1. Bulion zagotować. 2. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do bulionu i zagotować pod przykryciem. Ugotować do miękkości. 3. Dodać liść laurowy, chrzan, roztartą 1 łyżeczkę majeranku, przykryć i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut. 4. Pokroić boczek, wędlinę na małe kawałki oraz cebulę w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju na rozgrzanej

W mojej kuchni
Forszmak lubelski 221

naszym stole. Już od dawna miałam ochotę na forszmak, który przecież jest naszą regionalną potrawą. Nasza wersja jest bez pieczarek, na wieprzowinie, z dodatkiem boczku wędzonego i ogórków kiszonych. Dodatkowo specjalnie dla dzieci są ziemniaki - można je wymieszać z forszmakiem, można je podać oddzielnie. Zapraszam serdecznie do spróbowania! pół kg. wieprzowiny (np. szynka) 20 dag wędzonego boczku 3 duże ogórki(...)patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski i obtoczony w mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
KOPYTKA 131

ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje(...)ziemniaków (nie młodych) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (160 g) + do podsypania 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy. Wkładamy do szerokiego garnka i zalewamy wodą do wysokości ziemniaków. Lekko solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy.  Zimne ziemniaki przekładamy

cool and minty
Zupa krem ziemniaczany z majerankiem i tymiankiem 159

cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 l bulionu cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek natka pietruszki Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać majeranek i tymianek. Gotować

Monia miesza i gotuje
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 136

przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy i ścieramy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, przestudzona kiełbaskę z boczkiem bez tłuszczu który się z nich wytopił, solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju

Gotowanie...to proste !