wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy. Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty lub więcej 400- 500 g wędzonego boczku 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem
Kulinarny karnet Christopherakupiony od babci na targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy i odstawić na około(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów przelewamy do większego garnka i dolewamy 1 litr wody, wszystko zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy boczek oraz kości, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę i czosnek drobno siekamy
Mania GotowaniaCieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!Składniki:3 pory1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka1,5 łyżki masła1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę1łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła(...)pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką.Grzanki&boczek:Na łyżce oliwy podsmażamy boczek.Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak
Kitchens Alphabetczuję zadowolenie:) A Wy? Skusicie się?;) nieco ponad 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek chudego wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1,5 l bulionu 2-3 ziemniaki listek laurowy 1 płaska łyżka mąki pęczek koperku ocet opcjonalnie przyprawa w płynie sól, pieprz, cukier Oczyszczoną, pozbawioną wierzchnich liści kapustę szatkujemy. Seler oraz pietruszkę(...)minuty, po czym wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy dalej, aż wszystkie warzywa zmiękną (około 25 minut). Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zrumieni oprószamy go niewielką ilość mąki i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy. Koperek drobno siekamy. Dodajemy
Smaki Na Talerzunazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki obrane, ugotowane 8 średnich szt. twaróg półtłusty 500 g. sól 1 łyżeczka żółtka z 2 jaj mąka pszenna 1 i 1/2 szkl. mąka
Kuchnia Paulettesprzydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki -2 liście laurowe -2 ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby tylko ją przykryć. Dorzucić pokrojone(...)kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zalać wywarem z kapusty, chwilę razem gotować. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni i dodać do kapuśniaku. Posolić i popieprzyć do smaku. Kapuśniak jest najlepszy jak postoi godzinę przed podaniem
Kulinarne przemysleniamąki (w tym 0,5 szklanki kartoflanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebulka 1 łyżka smalcu skwarki lub boczek wędzony Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie kopytek: Ziemniaki umyć, obrać i […] Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plkiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami i sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 100 g boczku 8-9 pieczarek 2-3 ziela angielskie 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu opcjonalnie: niewielka ilość vegety natur olej do smażenia Przygotowanie
Zasmakuj Kuchniziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę(...)oleju. Przestudzoną dodać do chłodnych ziemniaków. 5. Ser dodać do misy z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. 6. Na każdy naleśnik kłaść porcję farszu, zwijać jak krokiety i układać w naczyniu żaroodpornym. 7. Na patelni zezłocić dodatkową cebulkę (jeśli szykujemy danie na Wigilię), ewentualnie z boczkiem pokrojonym w kosteczkę (jeśli
W mojej kuchniSKŁADNIKI: 2 winne jabłka 1 bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE: Jabłka opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki. Jabłka(...)łyżki miękkich ziemniaków, zmiksować ze szklanką wody i dodać do rondla z ugotowanymi ziemniakami. Do rondla dodać również upieczony fenkuł. Zupę doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeba dolać jeszcze gorącej wody i doprawić do smaku. Podawać z chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku. Zupa najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu
Kuchenne zapiski Edytyzupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku, 1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej, 2 cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryk. Przygotowanie(...)opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć
Z miłości do słodkościsera twarogowego 1/2 cebulki zeszkloej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia 1. Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy w misce
Gotowanie...to proste !bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy(...)papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość
Taste Therapyprzypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry wody - sól - 2 liście laurowe(...)kulki ziele angielskie - kminek mielony - majeranek - domowa wegeta Wykonanie Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie
Kuchnia z widokiem na ogród